Bábovka s hruškou, acidkom a perníkom
Autor receptu: maykatete
Máme veľmi radi bábovky. Minule som trošku experimentovala a celkom sa mi podarila chutná bábovečka. Tak sa podelím o receptík a zároveň aspoň nezabudnem ako som ju robila. :) Odporúčam k nej čokoládovú polevu a do tmavého cesta pridať aj trošku rumu alebo aspoň rumovej arómy.
18 porcií |
15 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Oddelíme si bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. A z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- K vyšľahaným žĺtkom pridáme olej, acidko, citrónovú kôru a múku zmiešanú s PDP. Môžeme pridať aj trošku šťavy z citróna.
- Do tejto zmesy vmiešame metličkou bielkový sneh. Približne trištvrtinu vylejeme do formy.
- Do zvyšku cesta pridáme kakao, pernikové korenie a jednu najemno nastrúhanú hrušku. A trošku rumu ak máme. Pozor cesto vďaka hruške zredne, tak treba trosku prisypať múku ak bude treba. Zvyšok cesta vlejeme na bledú časť cesta a jemne vidličkou sem-tam primiešame to tmavé cesto do svetlého. Vytvoríme tak mramorovanie. Pečieme na 180 stupňov cca 50 min. Zaleží podľa Vašej spanilej trúby ako je zvyknutá piecť. :)
- Hotovú posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Ja ju robím tak, že sladkú smotanu si dám do hrnca a v nej roztopím čokoládu.
Dobrú chuť.