Babkine pirohy so zemiakovo - mätovou plnkou fotorecept

jatanika - fotkajatanika, 4. januára 2011
Babkine pirohy so zemiakovo - mätovou plnkou (fotorecept)
Foto: jatanika

Tradičné jedlo z okolia Bardejova.

Suroviny

500 g
1
 podľa potreby
3 - 5




Postup

  1. 1

    Zemiaky (množstvo upravíme podľa veľkosti zemiakov) očistíme a uvaríme v osolenej vode, zlejeme a ešte horúce popučíme. Pridáme mätu, lyžicu masla a premiešame. Necháme vychladnúť. Do plnky môžeme použiť čerstvú, najemno nasekanú mätu alebo drvenú sušenú. Každý podľa vlastnej chuti. Z múky, vajíčka, soli a vody vypracujeme mäkšie cesto.

    Babkine pirohy so zemiakovo - mätovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozvaľkáme natenko. Pokrájame ho na štvorce alebo povykrajujeme kolieska. Ako je kto zvyknutý. Na každý kúsok dáme lyžičkou kôpku plnky.

    Babkine pirohy so zemiakovo - mätovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pirohy preložíme napoly, plnku uzavrieme, okraje stlačíme.

    Babkine pirohy so zemiakovo - mätovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    U nás sa robievali pirohy obdĺžnikové. Ja robím aj iných tvarov - polkruh, trojuholník. Medzitým do veľkého hrnca dáme zohriať vodu.

    Babkine pirohy so zemiakovo - mätovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vriacej, osolenej vody nahádžeme pirohy (ja som varila na dvakrát) a uvaríme domäkka (cca 15 minút). Vyberieme, dáme do misy a polejeme vyškvarenou slaninkou, na masti opraženou cibuľkou alebo roztopeným maslom. Podávame teplé.

    Babkine pirohy so zemiakovo - mätovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marca
Dobré sú plnené tvarohom, ktorý je ochutený cibuľkou a soľou, alebo plnené udusenou kyslou kapustou, potom ešte zemiakmi ochutenými brydzou a kôprom a ešte aj plnené dobrým lekvárom (slivkovým), ale tie mastime maslom.
andrea77
sú výborné a moja rada k tomu
som celiatik a namiesto klasickej múky dávam farinu celiatickú múku sú oveľa ľahšie a nezatuhnú ako s klasickej múky moja rodina ich má radšej
hortenzia51
sú veľmi chutné-- ale ja dávam do zemiakov bryndzu,, alebo zamiešam hocijaky syreček.. vyskušajte-- bobrú chuť...
duschko
Pirohy u nas len s bryndzou, ja mam rad aj s lekvarom, ale mam taky dojem, ze to su uz perky, aspon taky krajovy nazov. V poslednom case dostat pirohy bryndzove aj ako polotovar a su celkom chutne, co som bol milo prekvapeny.
babidka
@jatanika , hned som vedela ze su od teba :-) ako vravi @marca , plnit sa daju vselicim a je to asi na celom vychode jedno z najoblubenejsich jedal . u nas sa do cesta nedava vajicko - cesto je potom maksie a lahsie sa s nim pracuje . Neviem ci uz niekto spocital , kolko druhov pirohov sa robi na vychodnom Slovensku :-)))))))) Len v nasom kraji / od Humenneho na vychod/ sa robi asi 15 druhov ....a to nepocitam variacie s roznou plnkou :-)
mariena1
Jatanika,konečne som našla Bardejovčanku,pirohy zbožnujem...
jatanika
ďakujem všetkým za ohlasy! @babidka , ja som si myslela, že bez vajíčka robia len tí šikovní... ja teda nie :-))) ...a ty, že vraj jednoduchšie... skúsim... @mariena1 , veru ani ja som zatiaľ na nikoho z Bj netrafila... a možno aj hej, len o tom neviem...aj tvoje praclíky som pred Vianocami obzerala...
lumilka1
celkom ako od mojej babky aj s tou mätou,ale bez slaninky len s cibulkou.Babka bola od Bj,aj ja som rodáčka
babidka
@jatanika , naozaj skus bez vajicka . Len po troche pridavaj vlaznu vodu a umiesis krasne cesto .ked davas vajicko , tak cesto ma tendnciu tuhnut a pirohy sa tazsie zlepuju . Bez vajicka je take vlacnejsie , maksie a piroh zlepi aj menej skusena kucharka . ked vidim ake pekne pirohy si narobila , tak s tym nebudes mat problem ;-)
01pralinka
su vyborne! :) ja ich robievam podla nasej babicky. so zemiakovo-bryndzovou plnkou zmiesanou s pazitkou, poliate opecenou slaninkou a ku tomu pohar mlieka. vzdy sa po nich len tak zaprasi :)
janikbj
júj, rodáčka, hneď som to spoznala, lebo nikto, komu som kedy hovorila o pirohách s mätovými zemiakmi o nich nepočul :-D milujem ich, zbožňujem
sugarpop
Hneď ako som videla v názve mätu, klikla som. Na záhradke z nej máme celý prales, takže recept určite musím vyskúšať!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia