Babkin prekladaný chlebík fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 5. marca 2015
Babkin prekladaný chlebík (fotorecept)
Foto: ancicka
25 minút
príprava
1 hod minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 kg
1 kocka
2 ks uvarené
4 ČL
4 CL celá
2 PL
6 dl




Postup

  1. 1

    Vymiesiť cesto a nechať vykysnuť. Miesiť by sa malo ručne aspoň 5-10 min čím dlhšie, tým lepšie, lebo cesto je potom kvalitnejšie. Ja som si nechal vypracovať cesto v pekárničke.

    Babkin prekladaný chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí cesto vyložíme na pomúčenú dosku, vyvaľame a

    Babkin prekladaný chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    3x ho prekladáme po 20 min. ako lístkové cesto.

    Babkin prekladaný chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ho dáme na okruhlý plech, potrieme vodou a

    Babkin prekladaný chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v strede urobíme dierku. Medzitým si nahrejeme rúru a zatiaľ nám podkysne. Pečieme 20 min. na 220 °C a potom teplotu stiahneme na 150-160 °C podľa typu rúry.

    Babkin prekladaný chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený necháme vychladiť na mriežke.

    Babkin prekladaný chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť!

    Babkin prekladaný chlebík (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

denyany
Krásny chlebík! Najmä to posledné foto je lákavé.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Krásny chlieb :-)
izabella929
@ancicka , kto by sa dokázal o tomto skvoste,,,chlebíku našom každodennom vyjadriť špatne..toto je dielo a práca našich rúk..Anička, prekrásny chlebík si napiekla..Zaplať Pán Boh..
tatranka
Veľmi pekná štruktúra cesta.Je vidieť,že je to dobrý chlieb.Vydarené dielko.
dandika1
@ancicka chlebik krasny ,vonavy,mam ten isty rcp.pecciem tak ako Ty ,aj prekladam,len nazov iny kedze zijeme pobliz rieky TOPLE(celkom na vychode) tak ma nazov TOPLIANSKY ZEMIAKOVY.Velmi chutny,Tebe sa vydaril pekny,nadychany:-)))
ubka
Nádhera! a to som si myslela, že už ten môj nemôže nič prekonať:-) blahoželám k veľdielu .
smejkad
a moj este iba kysne, tak by som si dala z tohto tvojho, hmmmmmmmm
ludka10
Ancicka, prepac, ale nezabudla si na vodu?
Chlebik je naozaj krasny a urcite aj chutny...
anina6
veru nádherný chlebík si upiekla Ancicka, mám z čoho vyberať a skúšať.
janea
Velmi pekny chlebik, tak peciem aj ja. :)
janea
@ancicka , taka mozno hlupa otazka...nevidim kvasok? ale iste robis extra, ze?
terinka55
Chlebík je aj na pohľad parádny. Určite aj skvelej chuti. Chválim!
evia
a na tej nižšej teplote aký dlhý čas sa ešte pečie takýto krásny chlebík?
zdenkaa
Chlebíky pekávam nemám ich také ukážkové ako ty @ancicka , ale sa nevzdávam, stále mám problém odhadnúť kedy mám už správne nakysnutý chlieb dať piecť. Dobre vypracované aj 2-3 krát premiesené cesto počas kysnutia sformujem a dávam kysnúť do ošatky, potom ho vyklopím na plech, už som skúšala aj na horúci vyhriaty plech aj tak sa mi stáva že sa chlebík pri pečení nezdvihne. Pýtam sa preto, lebo uvádzaš, že zapneš rúru zatiaľ chlebík podkysne a už aj pečieš, čo môže byť asi tak max.10-15 minút čo chlebík kysne pred pečením. Pýtam sa aj preto že sú teraz pridané tiež krásne chlebíky a tam je doba kysnutia pred pečením až 1 hodinu. Tak kedy vlastne a ako spoznám že je chlebík už zrelý do pece :-)
evanaaa
Krásny je, veru......@ancicka , po tom trojprekladaní sa už nemiesi, ale taký zložený sa dá aj piecť?
@janea , pýtaš sa na kvások, ale @ancicka vymiesila už hotové cesto, ktoré vybrala z pekárničky, a do tej dala všetko na cesto naraz, ako vidíš aj v postupe. Aspoň si teda myslím, že je to tak, dúfam, že nabude vadiť, že som ti to napísala miesto nej.
ancicka
@zdenkaa ,čo sa týka kysnutie všeobecne,či sú to koláče,či chlieb,ja to odhadujem asi tak,že sa zväčší objem 2x.Samozrejme,že musí byť aspoň izbová teplota.V lete/ ja bývam v dome,je to rozdiel,ked si v paneláku/,v miestnosti nieje teplota taká,tak to robím tak,ked chcem urýchliť kysnutie,že zapnem na chvíľu bud to do rúry na 30 °C,alebo na pár sekund do mikrovlnky.Ako uvadzaš,rúru zapnem a zatiaľ cesto podkysne,ved to vidieť aj na foto.Ešte jedna vec je dvoležitá,cesto treba dobré vyhniesť.ked to hnetieš rukou,tak aspoň 10-15 min.Kvalitá chleba zavisí aj od hnetenia.preto ja si väčšinou dávam vyhnuesť do pekárničky,tam je aj optimalná teplota na kysnutie.
ancicka
@janea ,@evanaa ,má pravdu.Vieš ked máš čerstvé droždie,kľudne stačí droždie rozmrviť a zahniesť.Cesto tak isto dobré vykysne.Vyskušaj.
zdenkaa
Ďakujem @ancicka za odpoveď. Ja tiež miesim cesto v pekárničke po signále na pridanie semienok atď.ho ešte nechám premiesiť, ale na ďalšie kysnutie ho vyberiem do misy v priebehu kysnutia ho ešte premiesim. Cesto je pekne vymiesené aj vykysnuté vytvarujem ho nechám v ošatke dokysnúť a tu je môj problém, koľko ho nechať vykysnúť skúsim podľa teba len tú dobu čo sa vyhreje trúba, bývam tiež v dome a v kuchyni mám dosť teplo. Ďakujem a pozdravujem.
kimlo
Dnes by som ho chcel upiecť, netreba dať do rúry nádobu s vodou? V rozpise je že sa pečie 1 hodinu pri 180-200°C, v postupe 20 minút pri 220°C a potom pri 150-160°C, môžeš tie časy a teploty prosím upresniť? Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia