Jablkový koláč

Babkin krehký jablčník (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Recept pochádza z babkinho zápisníka.

25
porcií
160 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku som preosiala, pridala som štipku soľ, práškový cukor, maslo a masť.
  2. Maslo s múkou som zmrvila a potom som pridala masť a spolu ešte raz všetko spolu zmrvila.
  3. Pridala som vajce, žĺtky, prášok do pečiva a smotanu a všetko spolu som zmiesila.
  4. Poriadne som vypracovala nelepivé cesto. Cesto som uložila do chladničky na 2 hodiny odpočívať.
  5. Kým cesto odpočívalo, pripravila som si jablká, ktoré som umyla a ošúpala, vyčistila od jadrovníkov.
  6. Jablká som nakrájala na kocky.
  7. Piškóty som nastrúhala a pridala som ich k jablkám spolu so škoricou a cukrom a dobre premiešala. Osobitne som nastrúhala aj 10 ks piškóty pod plnku.
  8. Všetko som zmiešala.
  9. Cesto som rozvážila na dva rovnaké bochníky.
  10. Prvý bochník som rozvaľkala a uložila na plech vystlaný pečiacim papierom. Trošku cesta som navýšila okolo okrajov kvôli vysokej plnke.
  11. Cesto som posypala strúhanými piškótami.
  12. Na piškóty som uložila plnku a dobre som potlačila a zarovnala. Vyvaľkala som druhý bochník a položila na plnku. Zvyšné bielky som vyšľahala a potrela som vrch a popichala poriadne paličkou na hurky.
  13. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 40 min. Upečený som nechala chladiť na mriežke. Nekrájajte koláč, pokiaľ úplne nevychladne! Je úplne krehký a nedá sa pekne pokrájať.
  14. Krájala som ho na rezy a prajem vám dobrú chuť.