Babičkine úhrabky

58vlasta - bez fotky58vlasta, 22. februára 2010
4
porcie

Suroviny

1  kg
150 g
500 g
4




Postup

  1. 1

    Očistené, nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Po uvarení vodu zlejeme a zemiaky popučíme. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme. Vyškvarenú masť zlejeme do zemiakov, pridáme kyslú kapustu, osolíme, okoreníme a zamiešame.

  2. 2

    Zmes rozdelíme v zapekacej nádobe na štyri porcie /kôpky/. do každej kôpky urobíme jamku a opatrne vlejeme po jednom vajci. Posypeme škvarkami zo slaniny a zapečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 15 - 20 minút, kým vajcia nezatuhnú.

Diskusia k receptu

veronikak
mnam, podobny recept robievame od detstva...akurat bez zapekania s vajickami...cize len zemiakova kasa, zmiesana s kapustou a oskvarkami...vyborna priloha k masu...
bozulka
Tiež robím podobný recept /vlastne dávno nerobila/ ale je trošku obmenený- zemiaky sa uvaria, pri cedení sa nechá trošku vody,pridá sa hlad.múka ,uvarená kapusta,osmažená cibuľka do červena,lyžica masti, dobre sa vymieša .Naloží sa na tanier a navrch sa dá pekne osmažená slaninka.
Toto jedlo poznám pod názvom Lepenica a je to juhočeské jedlo.
Je to chutné až na slaninku aj zdravé a ceľkom sa hodí do krízovej doby lebo je aj lacné.
58vlasta
Všetky variácie sú dobré, ale vždy si niekto recept upraví, niečo pridá podľa svojej chuti...
sovka62
Tento recept mám v jednej zo svojich kuchárskych kníh, ale priznám sa, že som ho nikdy neskúsila. Zdala sa mi divná kombinácia kapusty a varených zemiakov. Ale keď som našla tu, verím, že je dobrý a vyskúšam ho. Ďakujem
1956
Je to výborné poznám to už asi 30 rokov, ale ja to používam ako plnku do kysnutého cesta. Tak ako sa plí tvaroh, alebo lekvár, vyskúšajte to s úhrabkami. Vykysnuté cesto rozdelím na väčšie štvorčeky,dáme viacej plnky,rohy cesta spojíme,obrátime na plech,môžeme trošku pritlačiť aby z toho boli okrúhle pagáčiky. Potrieme vajcom a dáme do rúry piecť. Výborné sú teplé aj studené.
bozulka
Ja robievam z kysnutého cesta kapustníky z hlávkovej kapusty,ktorú jemne udusím na karamele ,okorením čierným korením a naplním cesto ,buchty,ktoré tiež pritlačím na menšiu placku potriem olejom a dám piecť .Keď ochladnú posypem práškovým cukrom.Máme ich veľmi radi, aj naši český priatelia keď nás navštívia radi si na nich pochutnajú.
bozulka
Ešte som zabudla,keď nemám čas na buchty urobím závin a je to hlavne rýchlejšie a práve tak dobré.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia