Pečené buchty

Babičkine pečené buchty s lekvárom

Autor receptu: redakcia

6
porcií
30-35 minút
príprava
10-15 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Obe múky preosejeme do nádoby, pridáme zmäknuté maslo a jeden žĺtok. Do vlažnej vody pridáme cukor a droždie, dôkladne premiešame, vylejeme do pripravenej múky a pridáme najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Zo surovín vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nebude lepiť na okraje nádoby. Nádobu prikryjeme suchou utierkou a odložíme na teplé miesto, kým cesto nevykysne.
  2. Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Nožom cesto rozkrájame na rovnaké časti, ideálne na štvorce. Lyžicou na takto rozkrájané cesto poukladáme slivkový džem, potom spájame rohy cesta do tvaru buchty.
  3. Naplnené buchty poukladáme na vymastený plech, potrieme druhým žĺtkom a necháme ešte asi 15 minút podkysnúť. Pečieme v rúre rozohriatej na 175 °C 10 – 15 minút podľa veľkosti buchiet.