Pečené buchty
Pečené buchty

Babičkine pečené buchty s lekvárom

Tibor Samaranský a Martin Maslančík
majitelia GreenFood Restaurant v Piešťanoch-Ratnovciach, 13. júna 2017
Babičkine pečené buchty s lekvárom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
30-35 minút
príprava
10-15 minút
na 175 °C

Suroviny

400 g
100 g
80 g
2 ks
1 PL
25 g
z 1 citróna
Náplň:
200 g




Postup

  1. 1

    Obe múky preosejeme do nádoby, pridáme zmäknuté maslo a jeden žĺtok. Do vlažnej vody pridáme cukor a droždie, dôkladne premiešame, vylejeme do pripravenej múky a pridáme najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Zo surovín vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nebude lepiť na okraje nádoby. Nádobu prikryjeme suchou utierkou a odložíme na teplé miesto, kým cesto nevykysne.

  2. 2

    Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Nožom cesto rozkrájame na rovnaké časti, ideálne na štvorce. Lyžicou na takto rozkrájané cesto poukladáme slivkový džem, potom spájame rohy cesta do tvaru buchty.

  3. 3

    Naplnené buchty poukladáme na vymastený plech, potrieme druhým žĺtkom a necháme ešte asi 15 minút podkysnúť. Pečieme v rúre rozohriatej na 175 °C 10 – 15 minút podľa veľkosti buchiet.

Diskusia k receptu

janaskender
Ja by som namiesto vody pouzila mleko.ta voda mi tam nepasuje....to nieje chlieb,ale sladke pecivo.
jatea
Od svokry som sa tiež naučila robiť kysnuté cesto s vodou. A robila ho vynikajúce. Dokonca nedávala ani vajíčko. Len múku, vodu, maslo, cukor , droždie, cukor a trošku soli.
mitzy
Ešte praktická otázka: koľko ml vody? Vďaka :)
spetkasoli
recept sa mi paci, moja mama aj babka tiez robili cesto s vodou a buchty/kolace boli vzdy vyborne. Do cesta bych urcite pridala spetku soli, asi autor zabudol pripisat, ale recept jednochy a pekny.
hadik
Ja mám najradšej buchty s marhuľovým lekvárom. Teda ja mám vlastne všetko najradšej s marhuľovým lekvárom (okrem slivkových gúľ, tie pochopiteľne len so slivkovým). Ale Brutus každý lekvár, džem či marmeládu vytrvalo ignoruje.
ria52
ja by som pouzila mlieko na 500gr.muky 250ml mlieka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia