Babičkina vianočka

Autor receptu: redakcia

4-6
porcie
40 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka namočíme v rume. Múku so štipkou soli dáme do misy, v strede urobíme jamku, do ktorej vmiešame droždie s 80 ml vlažného mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré poprášime múkou a prikryté necháme na teplom mieste asi 15 minút kysnúť.
  2. Potom do cesta pridáme vajce, zvyšné mlieko, maslo a cukor a buď rukami, alebo v elektrickom robote ho dobre vymiesime na hladké cesto, ktoré sa ľahko oddeľuje od stien nádoby, v ktorej ho miesime. Do cesta pridáme odkvapkané hrozienka, citrónovú a pomarančovú kôru, posekané orechy alebo mandľové lupienky a desať minút ho dobre miesime na pomúčenej doske. Cesto vrátime do misy, prikryjeme ho a necháme ďalších 45 minút odpočívať.
  3. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na tri rovnaké diely s priemerom približne 3 cm. Spletieme ich do vrkoča a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Konce dobre popritláčame. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pokrájame na jednotlivé porcie.