Babičkin kakaový závin fotorecept

nikinka82 - fotkanikinka82, 21. októbra 2010
Babičkin kakaový závin (fotorecept)
Foto: nikinka82

Časovo dosť náročný, no chuťou každému prinavráti vynaloženú námahu :-) aj napriek veľkému množstvu je o chvíľu po ňom .-)

20
porcií
180 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

3 dcl
3/4 ks
1 PL
650 g
5 PL
3 ks
250 g
3 ks
5 PL
1 ks alebo Hera




Postup

  1. 1

    Do 1,5 dcl mierne zohriateho mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru a rozdrobíme kvasnice. Po povrchu poprášime troškou hladkej múky. Necháme vzísť na teplom mieste.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkej misy navážime 650 g hladkej múky.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddelíme žĺtka od bielkov, z bielkov pripravíme tuhý sneh.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misy k múke pridáme 5 PL oleja, KL soli, 2 dcl mlieka, vykysnutý kvások a sneh z bielkov.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vypracujeme cesto, poprášime hladkou múkou, dáme kysnúť na teplé miesto.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Zmäknutý Palmarín alebo Heru, práškový cukor, vanilkový cukor a kakao vymiešame na hladkú hmotu.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyzerá to asi takto :-)

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z každého dielu vyvaľkáme obdĺžnik široký 15-20 cm, na dĺžku plechu. Natrieme 1/6 kakaovej plnky.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto pripravené obdĺžniky zrolujeme.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dve takéto rolky navzájom prepletieme a uložíme na vymastený plech.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Všetky 3 vrkoče potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme v rozohriatej trúbe.

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotovo :-)

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po odkrojené vyzerá asi takto :-) Dobrú chuť!

    Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

babi
poznám, robím tak že jeden naplním tak ako ty a druhý orechovou plnkou, dobre sa doplňajú chute. Inak je to výborné aj tak že to vložím do bábovkovej formy .
nikinka82
Hm, to s orechovou plnkou znie super, určite aj na vzhľad sa to pekne prepletá :-) vyskúšame :-)
nikinka82
Nazrela som ku Tebe :-) áno, podobný, ale ďalšia inšpirácia, čo sa týka plniek :-) ďakujem
emica
pekna inspiracia vyzera chutne ukladam do kk
danculka
Podobné robím,ale tá špirála je inšpirácia, dokonca by to mohol byť aj vrkoč dám si to do kk,dík.
anene
robím tento závin, natieram žĺtkom trikrát, pokiaľ sa mi neminie žĺtok, s odstupom. Mne sa na tom nepáči, že vždy mi popraskajú a plnka vytečie. No vidím na obrázku aj tu prasknuté. Musí byť na to nejaká finta, aby závin nepraskal. Ešte to skúsim tak, že plnku zohrejem. Toto je jemné cesto tým, že v ceste sú len vyšľahané bielka a kako pri pečení pracuje-rozpína sa. Uvidím. Napíšem.
nikinka82
Ahoj anene :-) tak tento nedostatok poznám a jednoducho som sa s ním zmierila. Keď som ho piekla prvý krát, myslela som si, že to bude nedostatkom skúseností....no opakovalo sa to zakaždým. Takže veru, jedine nejaká finta by pomohla....
Budem rada, ak napíšeš, či zohriatie pomohlo :-)
janaja
Neviem, či je to tá finta, ale ja keď robím závin, vždy pred pečením popichám dostatočne vidličkou. Musím povedať, že sa mi nelámu, robievam makové, orechové, kakaové aj tvarohové, nepraská ani jeden. Skúste takto.
remcula
Tak to je něco neskutečného!!! Hodně pracné, ale nezdá se mi to těžké. Hodně mne zajímá ta kakaová náplň, určitě by se dala použít i do klasického štrůdlu. Díky moc za návod na náplň!!
matased
To je pekný TROJZÁVIN. Ja som v jednej knihe čítala, že sa záviny pri pečení majú niekoľko krát potrieť roztopeným maslom a mliekom...to len pre zaujímavosť.
marienka44
Skoda, ze cast plnky vytiekla. :-(. Niekedy davno som videla v TV, ako robia kakaovy zavin: 1/3 kysnuteho cesta oddelili a vymiesili este s trochou mlieka a kakaom. Toto farebne cesto rozvalkali na plat a ten polozili na plat bieleho cesta z 2/3 a spolu zrolovali. Dalej ako klasicky kysnuty zavin...
babidka
pekny kolacik , priam na zahryznutie :-)@nikinka , uz som "stara" kucharka a casto peciem zavin s kakaovou plnkou .aj mne niekedy praskne , niekedy nie:-) na Vareche sa uz o tom diskutovalo a ver mi - taky problem maju aj ini...takze sa tym netrap . upiekla si to pekne , taku plnku som este nerobila a tak to nabuduce urobim podla tvojho receptu.
frezia68
Pekný závin,určite chutný :-)) Tiež rada pečiem kysnuté a ak nechcem,aby praskol tak nechám dlhšie vykysnúť,po potretí vajcom popichám vidličkou a dám do horúcej rúry 230°C a po 5-10 min. stíšim....nemal by prasknúť.
janger
Pekny kolac. A ked aj praskol! To nic. Na chuti to neuberie ;-)! Tiez neviem, cim to je. Raz mi praskne, inokedy nie. Na plechu mam napr. dva kusy, jeden krasny a druhy potvorka prasknuty!
nikinka82
Ďakujem za rady a pekné slová :-))) je fakt, že chutí tak či tak, ale azda sa časom zlepším a po vyskúšaní niektorých rád ostane koláčik celý :-)))
ketay
ved to su pudingove vrkoce, to robievam nasa mamina a vsetci to velmi lubime
jansam
Všimlasom si,že do cesta si dala len bielk.sneh a tie žltka si použila na natieranie?Cesto be z žltkov?
maryla
Aj ja som vyskúšala už na všetky možné spôsoby aj mne vždy praskne,mne zase povedali že je tam vela plnky preto praskne a vytečie.Ja dosť často robím s pudingovou plnkou do 0,5 l mlieka dám 2 čokoládové pudingy 20dkg cukru a do horúceho pudingu zamiešam 1 palmarin.Krém musí vychladnúť a s tým plním záviny.
marijanka712
@nikinka82 krásný výsledok tvojej práce -vydarený závin nevadí že praskol ja tomu hovorím, že praskol od dobroty,@frezia68 na budúce sa tiež budem riadiť tvojou skúsenosťou, pretože aj mne zvykne prasknúť a tento rp si odložím isto ho odskúšam
nikinka82
...mne sa nezdá, že by som dávala veľa plnky. A ak nezabudnem, tak nabudúce veru tiež skúsim radu frezie68 :) ináč marijanka712, to je milé, že praskol "od dobroty" :)))
vretienko263
...neviem či sem ešte niekto nazrie, ale aby koláč nepraskal netočte ho silno, lebo keď nakysne nemá sa kde tlačiť.. Alebo, dať mu dáky opasok chi chi.Trošku sa zasmejem..:)))
hanami13
.... upečiem ten závin pre mojich chlapov : - )))))) bude im určite chutiť ...
hubata
Aj ja som robila takto plnku, ale na TV Paprika som odkukala od šikovných švagrových (Bódi Margó) ako oni robia plnku a odvtedy robím i ja tak: urobia len suchú plnku (kakao+cukor, alebo mak+cukor+citr. kôra), rozprestrú až do kraja cesta a navrch pokrájajú maslo, Heru alebo čo už mienite dať.
Ono to prasknuté cesto až tak nevadí, len škoda je tej plnky čo vytečie.......
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Veď to, škoda tej plnky, ktorá by sa inak vsiakla do cesta a koláč by bol na 1*.
Roky hľadám nejakú fintu aby plnka nevytiekla.