Babičkin kakaový závin (fotorecept)

Babičkin kakaový závin (fotorecept)
Foto: nikinka82
nikinka82Nikinka82, recept pridal: 21. októbra 2010 10:46Ďalšie jeho recepty

Časovo dosť náročný, no chuťou každému prinavráti vynaloženú námahu :-) aj napriek veľkému množstvu je o chvíľu po ňom .-)

Suroviny

20
porcií
180
minút
príprava
25
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Do 1,5 dcl mierne zohriateho mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru a rozdrobíme kvasnice. Po povrchu poprášime troškou hladkej múky. Necháme vzísť na teplom mieste.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 1

2

Do veľkej misy navážime 650 g hladkej múky.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 2

3

Oddelíme žĺtka od bielkov, z bielkov pripravíme tuhý sneh.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 3

4

Do misy k múke pridáme 5 PL oleja, KL soli, 2 dcl mlieka, vykysnutý kvások a sneh z bielkov.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 4

5

Vypracujeme cesto, poprášime hladkou múkou, dáme kysnúť na teplé miesto.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 5

6

Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Zmäknutý Palmarín alebo Heru, práškový cukor, vanilkový cukor a kakao vymiešame na hladkú hmotu.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 6

7

Vyzerá to asi takto :-)
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 7

8

Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 8

9

Z každého dielu vyvaľkáme obdĺžnik široký 15-20 cm, na dĺžku plechu. Natrieme 1/6 kakaovej plnky.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 9

10

Takto pripravené obdĺžniky zrolujeme.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 10

11

Dve takéto rolky navzájom prepletieme a uložíme na vymastený plech.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 11

12

Všetky 3 vrkoče potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme v rozohriatej trúbe.
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 12

13

Hotovo :-)
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 13

14

Po odkrojené vyzerá asi takto :-) Dobrú chuť!
Babičkin kakaový závin (fotorecept) - obrázok 14



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • zabiatko66, 21. októbra 2010 o 12:25
    Ten závin je senzačný.


  • babi, 21. októbra 2010 o 12:29
    poznám, robím tak že jeden naplním tak ako ty a druhý orechovou plnkou, dobre sa doplňajú chute. Inak je to výborné aj tak že to vložím do bábovkovej formy .


  • nikinka82, 21. októbra 2010 o 12:36
    Hm, to s orechovou plnkou znie super, určite aj na vzhľad sa to pekne prepletá :-) vyskúšame :-)


  • ailuj82, 21. októbra 2010 o 13:00
    podobný som sem pridala aj ja


  • nikinka82, 21. októbra 2010 o 15:17
    Nazrela som ku Tebe :-) áno, podobný, ale ďalšia inšpirácia, čo sa týka plniek :-) ďakujem


  • emica, 21. októbra 2010 o 16:11
    pekna inspiracia vyzera chutne ukladam do kk


  • danculka, 21. októbra 2010 o 19:24
    Podobné robím,ale tá špirála je inšpirácia, dokonca by to mohol byť aj vrkoč dám si to do kk,dík.


  • anene, 22. októbra 2010 o 08:53
    robím tento závin, natieram žĺtkom trikrát, pokiaľ sa mi neminie žĺtok, s odstupom. Mne sa na tom nepáči, že vždy mi popraskajú a plnka vytečie. No vidím na obrázku aj tu prasknuté. Musí byť na to nejaká finta, aby závin nepraskal. Ešte to skúsim tak, že plnku zohrejem. Toto je jemné cesto tým, že v ceste sú len vyšľahané bielka a kako pri pečení pracuje-rozpína sa. Uvidím. Napíšem.


  • nikinka82, 22. októbra 2010 o 08:59
    Ahoj anene :-) tak tento nedostatok poznám a jednoducho som sa s ním zmierila. Keď som ho piekla prvý krát, myslela som si, že to bude nedostatkom skúseností....no opakovalo sa to zakaždým. Takže veru, jedine nejaká finta by pomohla....
    Budem rada, ak napíšeš, či zohriatie pomohlo :-)


  • janaja, 22. októbra 2010 o 09:25
    Neviem, či je to tá finta, ale ja keď robím závin, vždy pred pečením popichám dostatočne vidličkou. Musím povedať, že sa mi nelámu, robievam makové, orechové, kakaové aj tvarohové, nepraská ani jeden. Skúste takto.


  • nikinka82, 22. októbra 2010 o 09:43
    janaja - a je to takéto cesto?


  • remcula, 22. októbra 2010 o 10:14
    Tak to je něco neskutečného!!! Hodně pracné, ale nezdá se mi to těžké. Hodně mne zajímá ta kakaová náplň, určitě by se dala použít i do klasického štrůdlu. Díky moc za návod na náplň!!


  • matased, 22. októbra 2010 o 10:42
    To je pekný TROJZÁVIN. Ja som v jednej knihe čítala, že sa záviny pri pečení majú niekoľko krát potrieť roztopeným maslom a mliekom...to len pre zaujímavosť.


  • marienka44, 22. októbra 2010 o 16:32
    Skoda, ze cast plnky vytiekla. :-(. Niekedy davno som videla v TV, ako robia kakaovy zavin: 1/3 kysnuteho cesta oddelili a vymiesili este s trochou mlieka a kakaom. Toto farebne cesto rozvalkali na plat a ten polozili na plat bieleho cesta z 2/3 a spolu zrolovali. Dalej ako klasicky kysnuty zavin...


  • babidka, 22. októbra 2010 o 17:22
    pekny kolacik , priam na zahryznutie :-)@nikinka , uz som "stara" kucharka a casto peciem zavin s kakaovou plnkou .aj mne niekedy praskne , niekedy nie:-) na Vareche sa uz o tom diskutovalo a ver mi - taky problem maju aj ini...takze sa tym netrap . upiekla si to pekne , taku plnku som este nerobila a tak to nabuduce urobim podla tvojho receptu.


  • frezia68, 22. októbra 2010 o 17:23
    Pekný závin,určite chutný :-)) Tiež rada pečiem kysnuté a ak nechcem,aby praskol tak nechám dlhšie vykysnúť,po potretí vajcom popichám vidličkou a dám do horúcej rúry 230°C a po 5-10 min. stíšim....nemal by prasknúť.


  • janger, 23. októbra 2010 o 11:30
    Pekny kolac. A ked aj praskol! To nic. Na chuti to neuberie ;-)! Tiez neviem, cim to je. Raz mi praskne, inokedy nie. Na plechu mam napr. dva kusy, jeden krasny a druhy potvorka prasknuty!


  • nikinka82, 24. októbra 2010 o 09:18
    Ďakujem za rady a pekné slová :-))) je fakt, že chutí tak či tak, ale azda sa časom zlepším a po vyskúšaní niektorých rád ostane koláčik celý :-)))


  • ketay, 28. októbra 2010 o 13:11
    ved to su pudingove vrkoce, to robievam nasa mamina a vsetci to velmi lubime


  • jansam, 11. februára 2012 o 20:08
    Všimlasom si,že do cesta si dala len bielk.sneh a tie žltka si použila na natieranie?Cesto be z žltkov?


  • maryla, 22. februára 2012 o 15:18
    Aj ja som vyskúšala už na všetky možné spôsoby aj mne vždy praskne,mne zase povedali že je tam vela plnky preto praskne a vytečie.Ja dosť často robím s pudingovou plnkou do 0,5 l mlieka dám 2 čokoládové pudingy 20dkg cukru a do horúceho pudingu zamiešam 1 palmarin.Krém musí vychladnúť a s tým plním záviny.


  • marijanka712, 22. februára 2012 o 15:56
    @nikinka82 krásný výsledok tvojej práce -vydarený závin nevadí že praskol ja tomu hovorím, že praskol od dobroty,@frezia68 na budúce sa tiež budem riadiť tvojou skúsenosťou, pretože aj mne zvykne prasknúť a tento rp si odložím isto ho odskúšam


  • nikinka82, 23. februára 2012 o 10:11
    ...mne sa nezdá, že by som dávala veľa plnky. A ak nezabudnem, tak nabudúce veru tiež skúsim radu frezie68 :) ináč marijanka712, to je milé, že praskol "od dobroty" :)))


  • vretienko263, 2. októbra 2012 o 19:42
    ...neviem či sem ešte niekto nazrie, ale aby koláč nepraskal netočte ho silno, lebo keď nakysne nemá sa kde tlačiť.. Alebo, dať mu dáky opasok chi chi.Trošku sa zasmejem..:)))


  • vretienko263, 2. októbra 2012 o 19:48
    ..nikinka82.. si šikovná a o 2 roky staršia, tak ešte šikovnejšia..


  • hanami13, 24. októbra 2012 o 20:25
    .... upečiem ten závin pre mojich chlapov : - )))))) bude im určite chutiť ...


  • lubka272, 29. októbra 2012 o 20:22
    Určite vyskúšam :) ukladám do kk


  • hubata, 15. decembra 2012 o 17:40
    Aj ja som robila takto plnku, ale na TV Paprika som odkukala od šikovných švagrových (Bódi Margó) ako oni robia plnku a odvtedy robím i ja tak: urobia len suchú plnku (kakao+cukor, alebo mak+cukor+citr. kôra), rozprestrú až do kraja cesta a navrch pokrájajú maslo, Heru alebo čo už mienite dať.
    Ono to prasknuté cesto až tak nevadí, len škoda je tej plnky čo vytečie.......



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist