Babičkin Bigos fotorecept

jody - fotkajody, 20. januára 2011
Babičkin Bigos (fotorecept)
Foto: jody

Ešte nikdy som toto jedlo nevarila a ani nejedla, ale chcela som ho vyskúšať, pretože je poľské. Moja babička bola Poľka a hoci si Zobraziť celý popisEšte nikdy som toto jedlo nevarila a ani nejedla, ale chcela som ho vyskúšať, pretože je poľské. Moja babička bola Poľka a hoci si nepamätám, že by toto jedlo varievala, nazývam tento recept podľa nej, lebo si predstavujem, že takto nejako ho mohla varievať. :-)

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kocky, cibule ako nás napadne, cesnak na plátky či prúžky, sladkú kapustu nie príliš na jemno a slaninu na kocečky. Kto chce, pokrája aj kyslú kapustu, ale ja to nerobím. Vybrala som si komplikovanejší spôsob prípravy (to je taký, kde sa zašpiní viac riadu), ale chcela som to vyskúšať. Takže množstvo riadu je na Vás a poďme na to... :-)

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme mäsom. Na oleji speníme cesnak, ale pozor, rád si zhorí...

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mäsko a necháme ho zatiahnuť, potom posolíme.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posypeme vňaťou, ...

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a oboma paprikami. Necháme ich pustiť farbu.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podlejeme horúcou vodou a udusíme do mäkka. Tekutinu čo najviac zdusíme.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec posypeme majoránkou a vypneme.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sme dali dusiť mäso, je čas na kapustu. Do dvoch veľkých hrncov (ešteže mám umývačku...) dáme zohriať olej a opečieme na ňom cibuľu.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do jedného z nich pridáme k cibuli cukor (tak 3-4 PL) a neskôr aj rascu a opekáme ďalej.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do hrnca so sladkou kmínovou cibuľou nasypeme nakrájanú sladkú kapustu, posolíme, pokmínujeme, podlejeme trochou vody a udusíme do mäkka.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do hrnca s opraženou obyčajnou cibuľou pridáme nepremytú kyslú kapustu aj so šťavou, prihodíme zo dva vavríny a tiež udusíme do mäkka. Ja kyslú kapustu nesolím.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do štvrtého hrnca (nebojte sa, je už posledný, aj tak je už plný sporák...) dáme pomaličky opekať slaninku. Veľa preveľa. Opekáme pomaly, až z nej máme oškvarky.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    No a úplne nakoniec v tom najväčšom hrnci (z už použitých, alebo si zagebrajte aj ďalší, ak chcete...) zmiešame obe kapusty, mäso so šťavou (nesmie jej byť veľa) a pridáme ešte všetky oškvarky. Masť z nich som odložila, ale ak to zvládate, šupnite ju do toho. Poriadne premiešame.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Naložíme tanier kopcom a baštíme. Podávame s varenými zemiakmi, alebo krajcom čierneho chleba. Ja som mala doma knedľu, tak sme to jedli s tým. Ale nabudúce určite spravím zemiačky. Varené alebo pečené.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    No a keďže je toto recept pre babičku, nemožno nespomenúť deda, ktorý z každého jedla nechal na tanieri jedno sústo tvrdiac, že je to pocta kuchárke. :-) Ako to komentovala kuchárka, neviem... :-) Všetkým prajem dobrú chuť.

    Babičkin Bigos (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

klaura
Zaujímavý a určite aj dobrý recept, ktorý nám určite bude chutiť ... kombinácia mäsa s kyslou kapustou ... mňam :)
julica
takze takto to vyzera, marne som po bigose patrala v katoviciach a krakove, vidim ho az na vareche
1x frezia
jerica
@jody dobré fotky s popisom práce,vyzerá to naozaj ako "bigos" nemusí to byť zlé , tam kde je kapusta a mäso , určite by som neodmietla, :-)
marianne69
.....jedla som ho na polskej oslave 50 narodenin kolegu,tiez ma kazda Polska rodinka ten svoj recept,ze sa vraj vari aj 3 dni.Pridavaju tam aj klobasu a niektory aj paradajkovy pretlak.Posledny obrazok svedci o tom ,ze bol dobry a vydaril sa:-)Ma tu na bigos a dobry recept aj @sbohemrozume ,varila som ho podla nej...
matahari1974
ja som tiež jedla bigos a boli tam aj šampiňony, ale aj bez nich to môže byť fajn.Ukladam do KK
hortenzia51
pekné vyobrazené. rozpís receptu --
ukladám do KK.
určite vyskušam...varím polsky bigos ale tento je iný
vyskušam tento recept--
stenia
Dobrý deň, ja som rodena poľka a tento recept je v podstate presný a tak ako hovoria koleginky varecharki každy region tam ešťe nečo prida. Rozdel medzi slovenskou kapustnicou a poľským bigosom je v tom, že je hustejši tak , že sa podava aj na plytkich tanierov,je sa vidličkou a základom je viac druhov mäska, nesmie tam chybať aj hovädzie resp.teľacie mäso, kvalitna klobaska/ u nas bez papriky ale s cesnakom/ a samozrejme suš,hriby ,tiež paradajkový pretlak a na záver červené vinko /tesne pred dovarením/.
ocenko
uz som ho jedla ale nevedela som ako sa pripravuje dakujem urcite vyskusam pa
tatranka
Veľmi pekne,do podrobna spracovaný recept.Ukladám do KK.
danculka
Podla ingrediencií to bude chutnééééééééééééé,dík ukladám..
jody
hribiky sa minuli, ani klobaska nie je, ale nabuduce urcite pridam :-)
evanaaa
Neviem prečo, ale ja som si doteraz myslela, že bigos je bulharské jedlo, jela som ho raz ( kúpila v Tescu) a stále rozmýšľala, čo presne sa do neho dáva. Teraz zisťujem, že tak, ako u nás kapustnica, aj tam sa robí na sto spôsobov - všade inak. Ale myslím, že základ zostáva a to je dobré.
zuzi13
Ja som počula o bigose prvý krát, asi sa môžem hanbiť, ale určite to vyskúšam a zasa som o niečo múdrejšia...ukladám
alexola
mám recept na bigos od poliakov, podľa ktorého sa pripravuje dokopy až 3 dni. To ma od realizácie trochu odrádza, pokúsim sa to skombinovať :) super recept! :)
eva60
Mam zaťa poliaka-veľmi často robí bigos,ale žijú s dcerou v anglicku-takže im posielame sušené huby,a na navštevu namiesto sladkostí im nosíme domacu slaninu a klobásy...a potom už len čakame kedy bude chutný bigos hotový
babidka
robievam bigos aj ked podla ineho receptu a je to vdacne jedlo lebo cim dlhsie stoji , tym je chutnejsie :-) My ho robime aj s klobaskou a iba s jednym druhom kapusty a jeme ho iba s chlebom . Ale som pristupna aj tejto verzii :-))))))))
orchidea
Verím tomu, že je to veľmi dobré. Zbožňujem kapustu na akýkoľvek spôsob a v tomto recepte sú dva druhy kapusty, tak to musí byť zaujímavé. Vyskúšam, ukladám si.
teresa21
mňam babkin bigos vždy zohrial po trhoch v Novom Targu :)
maartina
taktiež blahoželám! ...dobrý recept s pekne vypracovaným fotopostupom :)
jody
jeeeej, dakujem velmi pekne. :-)
janazjarku
Úplne super recept ja bigos jedla v PL , ale vôbec to takto krásne nevyzeralo !! Gratulujem k výhre a mimichodom ja mám tiež korene v Poľsku :-)
zinnajdha
ja som dostala od kamošky z Poľska ( až z priVaršavy ) taký recept, že počas varenia doňho pridala aj múku z krúpov- pomleté krúpy- na zahustenie. Dobrý robia aj v košickom Carrfoure.
tetuska
počula som o tomto jedle samé chválospevy, skúsim...
milka95
Ja robým podobný ktorý podávam s knedľou , ale redší podávam ako hustú kapustnicu .
modrykamen
Bigos robievam v zime ( v lete guľáš). Ako guľáš či kapustnica majú svoje ňuansy podľa regiónu, či rodinných zvyklostí. Ja po ochutnaní priamo v Poľsku, pridám aj hovädzie mäso, údenú klobásu a sušené huby. Ináč perfektný a podrobný recept.
erpe
Neviem ako vaša babka ale tá moja olej prakticky nepoznala a načo tam ide slanina, keď máme predsa olej. Bravčovina s olejom to mi nesedí. Ono to nie je aj tak tučné jedlo.Nebojte sa robiť na masti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia