Aspiková torta

martina34 - fotkamartina34, 22. mája 2010
Aspiková torta
Foto: martina34

Túto tortu zvyknem robievať v rôznych formách aj silikónových, no najčastejšie v tejto ozdobnej. Rodinka ju má rada a tiež poteší nielen chuťové bunky Zobraziť celý popisTúto tortu zvyknem robievať v rôznych formách aj silikónových, no najčastejšie v tejto ozdobnej. Rodinka ju má rada a tiež poteší nielen chuťové bunky ale aj oči.

10
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

4 ks
10 dkg
5 dkg
4 PL
1 ks
1 ks
aspik:
1 ks
4 dcl
1 PL
omáčka:
4 PL
1 čl
1 čl
1/2 menšej
1 ks
1/2 čl
1/2 čl
štipka




Postup

  1. 1

    Uvaríme si vodu a zalejeme 4 dl zeleninový bujón, necháme vychladnúť. Do vlažného dáme želatínu a za občasného miešania ju úplne rozpustíme. Nakrájame si salámu na drobnejšie kúsky, tiež cibuľku mladá aj s cíbikami, červenú papriku a tiež syr. Obielime si uvarené vajíčka a dve krájačom pretlačíme na plátky-kolieska.

    Aspiková torta - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si "tatarskú omáčku". Najskôr si postrúhame na jemno polovičku menšej cibule a jednu kyslú uhorku.

    Aspiková torta - obrázok 2
  3. 3

    Do menšej misky si dáme cukor, soľ, olej, horčicu, čierne mleté korenie, kyslú smotanu a postrúhanú cibuľu s uhorkou a dobre premiešame.

    Aspiková torta - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si nádobu, ktorú použijeme. na dno si dáme pár lyžíc želatíny, chladnej ale nie stuhnutej, ak stuhne, trošku ju prihrejeme, nie veľmi. Urobíme si ozdobu, podľa fantázie ako má torta vyzerať, keď ju vyklopíme. Ja som použila koliesta červenej papriky, cibuľkový cíbik, vajíčka - kolieska so žĺtkom. Polejeme to ešte želatínou, pár lyžicami, len aby to bolo zakryté a dáme stuhnúť najlepšie do mrazničky. Asi na pol hodinu.

    Aspiková torta - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšnú nakrájanú zeleninu, syr a salámu, kukuricu, pretlačené vajíčka na krájači na zemiaky zmiešame, dáme aj "tatarku" a zvyšnú želatínu.

    Aspiková torta - obrázok 5
  6. 6

    Premiešame a navrstvíme na vychladenú - stuhnutú prvú vrstvu.

    Aspiková torta - obrázok 6
  7. 7

    Formu prikryjeme a dáme do chladničky stuhnúť najlepšie do druhého dňa. Stuhnutú tortu vyklopíme a krájame. Podávame s pečivom alebo len so zeleninkou.

    Aspiková torta - obrázok 7

Diskusia k receptu

evas13
Aspik ti veľmi krásne drží pokope a určite je aj taký dobrý ako vyzerá.
:-)))))
evusik
tak toto ja môžem, vyzerá to super, robím podobné len bez tej želatínovej ozdoby, nabudúce vyskúšam - pekne to vyzerá
alzbetka2
je to super, určite aj také dobré ako dobre to vyzerá, vyskúšam, keď príde mládež. dík za recept.
marienka44
Kde to kupujete take sik nadoby? Ta modra nadoba je na babovku a silikonova? Tvar nadoby dava tvar hotovej torty. Vyborny napad.
martina34
ja mám nádoby z Tuperware, táto konkrétne nie je silikónová, slúži na takéto studené torty, či na sladko, či na slano. Na pečenie mám červené - silikónové tiež od tejto firmy, v nich sa dá aj na robiť aj toto, teda na studeno, ale aj v mikrovlnke, či v klasickej rúre. A tiež aj silikónové sú rôznych tvarov, či bábovková, kvietok, tortový korpus okrúhly, chlebíková, muffinová.... využívam ich dosť často a som spokojná.
bambitka
Vyzera to velmi pekne a este lepsie asi chutiiii:)))) Ja robievam taketo nieco aj do kompotovych misiek a snazim sa tu zelatinu vzdy ochutit.
martina34
táto želatína má tiež chuť, robím ju do zeleninového vývaru z kocky
hannah22
veľmi pekné a určite aj veľmi jedlé, super ,mňam ...... :))
zdezda
Ďakujem za pripomenutie, robievala som túto pochúťku pre kúpačov na Veľkú noc :-) a dávala so to stuhnúť do srnčieho chrbáta, tiež to pekne vyzeralo.Je to praktickejšie pohostenie ako obložený sendvič, ktorý časom zvlhne :-(, na okrajoch stvrdne, odporúčam aj ostatným a ja si to vkladám, dík :-)))
22janka22
Ja nemám rada nič, čo má huspeninovú konzistenciu, ale toto vyzerá tak fantasticky, že by som si hneď dala povedať.
julica
Martinka, prave dnes sa mi tvoj recept hodi: idem ju urobit ako tortu ku kamosovym narodeninam. Chcem ju este ozdobit chrenovou slahackou :)
patricia28
aj ja sa chystám takuto tortu spraviť ale do srnčieho chrbta,neviete niekto či sa to neprilepí o formu?
dandika1
@martina34 recertik som si ulozila budem ho robit mezdi sviatkami budu narodeniny,ale chcem sa opytat ci mozem ten aspik trochu okyslit ,ked mozes daj vediet,,, pekne vianoce...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia