Artičoky plnené mletým mäsom

katerin - fotkakaterin, 6. marca 2015
Artičoky plnené mletým mäsom
Foto: katerin

Tu v Španielsku je to dosť typické jedlo a u nás v rodine veľmi obľúbené.

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g ľubovoľné
6 ks čerstvé
1 hlavička
1 ks
 (alebo pečivo)




Postup

  1. 1

    Artičokom odrežeme stonku, aby nám zostal spodok rovný. Odstánime pár vonkajších listkov, keď sú nepekné. Stonky jemne olúpeme-tiež sa využijú. Aby sa nám artičok krásne otvoril, položíme si ho na dlaň, pevne uchopíme, otočíme dolu hlavou a búchame o pracovnú dosku, pomaly sa začne otvárať. Potom si pomôžeme trochu prstami, aby sa nám zmestilo čo najviac mäsa. Dobre ich posolíme a pokvapkáme olivovým olejom.

    Artičoky plnené mletým mäsom - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si mleté mäso, pridáme soľ, korenie, vegetu, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, petržlenovú vňať a jedno vajce. Dobre premiešame, keď je riedke, že nemôžeme robiť v rukách gule, tak pridáme trochu starého chleba, pečiva alebo strúhanky. Ja pridávam 1 krajec toustového chleba.

  3. 3

    Urobíme 6 guľí a vtlačíme ich do artičokov. Naplnené artičoky dáme do širokého hrnca, pridáme olúpané stonky, zbytok cesnakových strúčikov v celku,dobre polejeme olivovým olejom a prilejeme vodu , aby zakryla artičoky do polovice. Zakryjeme pokrievkou a dáme variť, keď začne vrieť, stiahneme plameň a varíme-dusíme asi 1 hodinu. Občas pozrieme, aby sme nezostali bez vody v hrnci. (Malo by nám zostať iba na dne hrnca,-prípadne pichneme špajdlou,keď ju vytiahneme zľahka a čistú,sú hotové)

    Artičoky plnené mletým mäsom - obrázok 3
  4. 4

    Fotku už hotových žiaľ nemám. Príloha môže byť akákoľvek-ryža, zemiaky-zemiaková kaša, bageta... Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

katerin
:):):) tak to teda neviem,mne ju posiela mama alebo si ju urobím
Môj manžel -španiel ju tiež volá vegeta,iba ,že to vyslový po svojom:)))
katka78
Hola! S prípravou artičokov nemám žiadnu skúsenosť, ale rada vyskúšam, tvoja úprava sa mi páči. Len ma trochu zarazil ten čas, naozaj im treba až hodinu? Ďakujem za info.
katerin
Možno aj menej,lebo ja varím od oka,vždy otváram hrniec a pichám to špajdlou ako sa robí pri koláčoch.Keď robím viac vecí naraz,možno sa mi to len zdala hodina...
Záleží tiež aké veľké sú artičoky-čím väčší,viac mäsa...
dandika1
@katerin velmi pekne si navarila a urcite aj chutne ,articoky ma velmi ako zelenina zaujimaju,ale u nas som ich nikde zatial nenasla poobzeram sa niekde po supermarketoch rcp.ukladam KK snad raz ich zozeniem. Pekne nafotene 5*:-)))))
katka78
Ďakujem za odpoveď @katerin , chápem, že dlhšia tepelná úprava je skôr kvôli mäsu než artičokom, len som sa obávala, či sa mi nerozvaria. No tak najbližšie vysúšam :-)
jozka2
Z masom plnene som nejedla,urcite je chutne,musim skusit.Robievama napichane kuskami cesnaku a poliate oliv olejom.alebo tiez plnene,ale struhanka,cesnak a petrzlenova vnat poliate dobrym oliv olejom a na trosku vodu sa dusia v hrnci.Ich varenie zabera skutocne dlhsi cas,lebo artickoky sa musia uvarit,vlastne ich spodna cast,ktora sa iba je.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia