Arménsky koláč Nazook fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 20. novembra 2015

Vôbec netuším, či je to pravý recept na nazook, to je ako aj s našou kapustnicou, opekancami, šiškami...čo región, to odchylka, tak nech mi Zobraziť celý popisVôbec netuším, či je to pravý recept na nazook, to je ako aj s našou kapustnicou, opekancami, šiškami...čo región, to odchylka, tak nech mi je odpustené :) Ale tá chuť milí Varecháči je skvelá...inšpirácia: http://www.thedaringkitchen.com/recipe/armenian- nazook-nutmeg-cake

30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
440 g
230 g
230 g
5 g sušené
 štipka
Plnka kokosová:
70 g
55 g strúhany
45 g studené
Plnka z lieskových orechov:
70 g
45 g studené
55 g pomleté
Plnka z vlašských orechov:
70 g
45 g studené
55 g pomleté
Plnka z mandlí:
70 g
55 g pomleté
45 g
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Hneď po ránu si spravíme cesto z masla, múky, smotany, štipky soli a sušeného droždia. Vymiesime asi po dobu 10 minút, cesto je pružné, pevné, zabalíme do fólie a odložíme na 3-5 hodín na chladné miesto.

    Arménsky koláč Nazook (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tu som trochu pomenila pôvodný recept, lebo v ňom bola plnka s 220 g múky, ktorá sa spolu s maslo a cukrom spojila v mrveničku, ja som múku nahradila orechmi a kokosom a tak som spravila mrveničkovú plnku každú inej chuti tak, že som zmiešala uvedené prísady.

    Arménsky koláč Nazook (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odpočinuté cesto dáme trošku povoliť pri izbovej teplote. Nečakajte, že Vám nakysne ako knedľa :) a rozdelíme ho na 4 časti, každá váži približne 420 g a rozvaľkáme cesto na obdĺžnik o rozmeroch 40 x 30 cm, múkou na podsypanie šetríme, s cestom sa pracuje dobre, je elastické a nelepí sa. Na rozvaľkané cesto rozložíme rovnomerne plnku a urobíme závin.

    Arménsky koláč Nazook (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto postupne naplníme všetky štyri záviny, natrieme ich rozšľahaným vajcom, pokrájame na kúsky dlhé približne 5 cm a uložíme na papier na pečenie. Rúru zohrejeme na 180 stupňov a pečieme približne 35 minút. Čas si odsledujete podľa vlastných skúsenosti, šíriacej sa vôni a zodpovedajúcej farby :)

    Arménsky koláč Nazook (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené roládky sú chrumkavé, krehké aj po vychladnutí, cesto nevädne, sú veľmi chutné a aj dosť sladké, ak máte potrebu, tak cukor uberte. Ak máte niekto skúsenosť s týmto koláčom, podeľte sa...

    Arménsky koláč Nazook (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tiginko
milá Žužu, mne sa tento arménsky koláč veľmi páči, hlavne po tvojej bezmúčnej úprave plnky. To si už robila generálku na Vianoce, či čo? Veľmi rada ukladám do mojej KK na vyskúšanie. Si veľmi šikovná, vieš o tom?
afataga
parada velika, akurat mam na sporaku riadne besne chilli con carne, za tym by jeden bodol, hlavne ten orechovy by som si dala
@tiginko ty davas do nejakej plnky muku??? to som jakziv neurobila
manya
@zuzanka1367 práve som okoštovala, čo som podľa tvojho receptu upiekla, moje roládky nie sú také pekné ako tvoje, robila som len orechovú plnku, ktorú som posypala kakaom a trošku mi vytiekla, ale sú výborné, nabudúce vyskúšam aj tú múkovú plnku, piekla som už niečo podobné z lístkového cesta a bolo to dobre chrumkavé, recept som videla v TV a robila to nejaká umelkyňa z oblasti kaukazských republík, vďaka za super recept, odporúčam vyskúšať;
pacik
Vyzerajú skvelo, určite vyskúšam. Myslím si, že keď sa uberie cukru z plniek, nebudú vytekať. Aspoň ja to tak skúsim :-)
joel
No ja som ich vyskúšal, plnku som robil ako posýpku, z bravčovej masti, kr. cukru a muky ale cesto podľa teba, no nemá chybu, ja starý chlap som zožal veľký úspech aj u cudzích žien ale to len vďaka tebe zuzanka...a robil som aj makovu...
zuzanka1367
Milý @joel , vďaka za dôveru, úspech u žien si právom zaslúžiš za to, že si im napiekol :) makové musia byť super...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia