Arabský chlieb [pravý iracký domáci chlieb]

hjarta - fotkahjarta, 26. júna 2013
Arabský chlieb [pravý iracký domáci chlieb]
Foto: hjarta

Recept je arabska kuchyna. Irak. Chlieb je jednou najstarsich potravin ktore pozname. Dokazom moze byt snad tisic rocna historia jeho vyroby. Chlieb je kazdodennou Zobraziť celý popisRecept je arabska kuchyna. Irak. Chlieb je jednou najstarsich potravin ktore pozname. Dokazom moze byt snad tisic rocna historia jeho vyroby. Chlieb je kazdodennou potravinou v kazdej domacnosti. Od chudobnych az po bohatych. Chlieb pripravujem velmi casto. Prilezitosti- ranajky, obed, vecera, navstevy, oslavy atd. Samozrejme ze sa v Iraku pecu aj rozky, zemle, sendvice, bagety.

10-20
porcií
10 minút
príprava
60 minút
na 250 °C

Suroviny

0,5 kg
2 - 3 ČL
1 ČL
1 ČL
podla potreby




Postup

  1. 1

    Priprava- Dame si do misky, muku, sol,drozdie, cukor a zmiesame. Vodu dolievame postupne a miesime. Ja miesim rukou, mam lepsi odhad kolko vody potrebujem. Cesto by malo byt stredne huste, ani huste ani riedke. Miesit cca 10 minut. Ked sa nam cesto uz nelepi na steny misy. Zakryjeme a nechame kysnut. cca 1h.

  2. 2

    Ak chceme chleba robit v rure, ruru si zohrejeme na 250.C. Pracovny stol si pomucime a nakysnute cesto si rozdelime na male zemle. Kazdu zemlu si roztlacime a rozvalkame na placku. cca 2-5 mm Plech si troska pomucime, polozime placku a dame do rury. cca 5-10 minut. Zalezi od typu rury. Tak isto chleba robime aj na panvici, rozvalkat na placku. Zohriat panvicu a dat placku. Piect cca 5+5 minut z obidvoch stran.

  3. 3

    Ja si placky vytapkavam v rukach a polozim na plech a vytahujem na tenko. To uz zalezi, od vas. Chlieb pouzivame rozne, ci k polievke, natierkam, oblozeny, alebo ho zrolujeme ako tortillu. Dobru chut.

Diskusia k receptu

marianne
aaa tu ho mame,dakujem:-) vyskusam aj tento iste @hjarta ,len mi povedz prosim,nestacili by toho drozdia cakove lyzicky namiesto polievkovych? sa mi to zda vela na 1/2 kg muky...inak vyzeraju pekne...
jujoska
@hjarta ak sa mozem spytat, ty si moslimka? Vsimla som si, ze pridavas najma arabske recepty, tak len tak zo zvedavosti...asi mas muza moslima, ze? Ale ked nechces, nemusis odpovedat. Recepty mavas zaujimave, dufam, ze postupne vratis aj tie, co si "vymazala" , len si pytaj od Jeziska fotak :-) :-), potom budu aj s peknymi obrazkami
slavka2012
Zaujimavy recept, takyto doma robeny chlieb je urcite lepsi ako z obchodu, plny konzervantov, ukladam.
levandula
chcela by som sa opytat na tu muku, pokial viem, polohruba muka je vyslovene cesko-slovenska specialita. neviem ci ju arabi pouzivaju, skor by som povedala ze nie, oni maju semolinu a rozne druhy krupice. vacsinu zivota sa pohybujem v zahranici a vsade som mala problem zohnat polohrubu muku, preto som si vzdy 1-2 kg stale vozila so sebou, aby bolo aspon na tie najvzacnejsie recepty (vianoce,velka noc), pytam sa vyslovene z praktickych dovodov
ajay
Chlieb vyzera vyborne, rada by som vedela ci je to "lavash" alebo "sammmoun".
pusta
@hjarta veľmi vydarený Arabský chlieb, krásne foto,pekne si to popísala v úvode, zrozumiteľný recept.
páči sa mi.
hjarta
@marianne- Dakujem za komentar, dakujem aj ze si ma opravila, hned to prepisem. Ano cajove lyzicky.
hjarta
@jujoska- Dakujem krasne za komentar. Odpovedat Vam/ Ti mozem, nieje to nic zvlastne. Nerobim rozdieli medzi moslimami ani krestanmi. Ano mam manzela moslima, aj ja som moslimka. Arabska kuchyna ma zaujima, paci sa mi, aj chuti mi. Mam rada podstate vsetko, aj Svedska kuchyna nie je zla. Ja Varim rozne kuchyne, Slovensk. Cesku, Svedsku, Arabsku a aj Taliansku atd. Ano postupne vratim recepty. Dakujem a pekny vecer.
1x martau
hjarta
@slavka2012- Dakujem za komentar, tak nech sa Ti len vydari a hlavne chuti chlebik!!!! Dakujem pekny vecer.
hjarta
@levandula- Dakujem za komentar, nie musim Vas opravit, v Iraku nie je problem s mukou. Chleba robim normalne z muky. Tam tazko zozeniete semolinu- krupicu. Do iraku sa muka aj dovaza, z indie. pestuje sa v iraku ryza, specialna a vonava. Asi tolko k vasemu komentaru. Dakujem krasne. pekny vecer
hjarta
@ajay- Dakujem za komentar, nie je to samun, chlieb je klasicky ako placka. Ale sa da zakrutit ako tortilla. Dakujem pekny vecer.
hjarta
@pusta- dakujem krasne za komentar. Chcem len dodat k Mdzare ano pridam aj ja recept z Iraku ale trosku neskor. Dakujem krasne a pekny vecer.
verunka1
výborný, už nedělám jiný :-) moc děkuji za skvělé receptíky
tomass
nie je 60 minut na 260° trosku pridlho?
hjarta
tomass@ dakujem za komentar. To je myslene cela doba pecenia toho chleba. Rura musi byt stale horuca. Dakujem.
marianne
@hjarta je fantasticky tento chlieb,fotka nie je,lebo moj manzel mi ich bral Rovno z panvice a natieral cesnakom roztlacenom v olivovom oleji so solou a bylinkami(nerobila som v rure).Piekla som na sucho.Dakujem,bude casto.
finczi
Mám veľmi rada tento chlieb, len ho neviem robiť.Tento rc je ale pekne zrozumiteľne napísaný, takže som už odvážnejšia, určite vyskúšam a ďakujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia