Antioxidantový šalát Flavonoidné Bordó (fotorecept)

Autor receptu: nonna

V období zimy je dôležitý dostatočný príjem vitamínov a antioxidantov chrániacich organizmus najmä pred infekčnými ochoreniami dýchacích ciest. V šaláte sú betakarotény, flavonoidy, antokyány, qercitín, mnohé vitamíny, stopové prvky /Zn, Cu/ a vláknina. časť zeleniny som prevarila kvôli získaniu vývaru, ale len krátko, aby nebola potlačená aktivita vitamínov a biolátok proteínovej povahy. Dressing nie je hútny vďaka zakysanke, jogurtovej majonéze, navyše zriedený vývarom.

2
porcie
30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny I.
  2. Pripravíme si suroviny II.
  3. Cviklu ošúpeme, nakrájame na malé kocky, cibuľu po ošúpaní nakrájame nadrobno, kapustu pokrájame na menšie kúsky, mrkvu očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle, grep zbavíme šupy a rozkrájame na kúsočky.
  4. Polovicu množstva kapusty a cvikli dáme prevariť na 5 minút spolu s chilli.
  5. Zlejeme, vývar odložíme na prípravu dressingu.
  6. Prevarenú zeleninu pridáme k ostatnej čerstvej a grepu, dobre premiešame.
  7. Okoreníme všetkými koreniami okrem kurkumy, pokvapkáme citrónovou šťavou, trošku osolíme a opäť dobre premiešame.
  8. Ku kyslému mlieku prilievame postupne vývar, dobre rozmiešame.
  9. K tejto zmesi pridáme majonézu, trochu osolíme a opäť dobre rozmiešame.
  10. Okoreníme kurkumou, rozmiešame.
  11. Dressing prelejeme k zelenine a rovnorodo premiešame.
  12. Hotovo, ráčte si pochutnať! A hlavne PRE ZDRAVIE!