Antioxidantový šalát Flavonoidné Bordó (fotorecept)
Autor receptu: nonna
V období zimy je dôležitý dostatočný príjem vitamínov a antioxidantov chrániacich organizmus najmä pred infekčnými ochoreniami dýchacích ciest. V šaláte sú betakarotény, flavonoidy, antokyány, qercitín, mnohé vitamíny, stopové prvky /Zn, Cu/ a vláknina. časť zeleniny som prevarila kvôli získaniu vývaru, ale len krátko, aby nebola potlačená aktivita vitamínov a biolátok proteínovej povahy. Dressing nie je hútny vďaka zakysanke, jogurtovej majonéze, navyše zriedený vývarom.
2 porcie |
30 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny I.
- Pripravíme si suroviny II.
- Cviklu ošúpeme, nakrájame na malé kocky, cibuľu po ošúpaní nakrájame nadrobno, kapustu pokrájame na menšie kúsky, mrkvu očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle, grep zbavíme šupy a rozkrájame na kúsočky.
- Polovicu množstva kapusty a cvikli dáme prevariť na 5 minút spolu s chilli.
- Zlejeme, vývar odložíme na prípravu dressingu.
- Prevarenú zeleninu pridáme k ostatnej čerstvej a grepu, dobre premiešame.
- Okoreníme všetkými koreniami okrem kurkumy, pokvapkáme citrónovou šťavou, trošku osolíme a opäť dobre premiešame.
- Ku kyslému mlieku prilievame postupne vývar, dobre rozmiešame.
- K tejto zmesi pridáme majonézu, trochu osolíme a opäť dobre rozmiešame.
- Okoreníme kurkumou, rozmiešame.
- Dressing prelejeme k zelenine a rovnorodo premiešame.
- Hotovo, ráčte si pochutnať! A hlavne PRE ZDRAVIE!