Americký jablkový koláč

Autor receptu: diabambulka

Šťavnatá jablková delikatesa, nechajte sa inšpirovať už na Valentína :-)

12
porcií
35 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto : V miske zmiešame múku, so štipkou soli, práškovým cukrom, herou a vodou. Vypracujeme polotuhé cesto ( také aby sa nám dobre vaľkalo ). Cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Prenesieme do okrúhlej formy koláč a vystelieme aj po bokoch tak aby nám kúsok cesta pretŕčal. Na cesto rozotrieme jablkovú plnku a zakryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta. Okraje postláčame a spojíme. Vrchnú časť popicháme vidličkou a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 160°C 35 minút. Ešte horúci koláč natrieme slivkovým lekvárom a posypeme nasekanými orechami.
  2. Jablková plnka : Jablká očistíme a nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme práškovým, vanilkovým a škoricovým cukrom. Prisypeme hrozienka, brusnice a marhule, ktoré sme mali namočené vo vode, alebo v rume/ume. Celé chvíľku dusíme. Na záver do jablkovej zmesy vmiešame vanilkový pudingový prášok.
  3. Dobrú chuť :-)))