Americký jablkový koláč
Autor receptu: diabambulka
Šťavnatá jablková delikatesa, nechajte sa inšpirovať už na Valentína :-)
12 porcií |
35 minút na 160 °C |
Postup
- Cesto :
V miske zmiešame múku, so štipkou soli, práškovým cukrom, herou a vodou. Vypracujeme polotuhé cesto ( také aby sa nám dobre vaľkalo ). Cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Prenesieme do okrúhlej formy koláč a vystelieme aj po bokoch tak aby nám kúsok cesta pretŕčal.
Na cesto rozotrieme jablkovú plnku a zakryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta. Okraje postláčame a spojíme. Vrchnú časť popicháme vidličkou a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 160°C 35 minút.
Ešte horúci koláč natrieme slivkovým lekvárom a posypeme nasekanými orechami.
- Jablková plnka :
Jablká očistíme a nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme práškovým, vanilkovým a škoricovým cukrom. Prisypeme hrozienka, brusnice a marhule, ktoré sme mali namočené vo vode, alebo v rume/ume. Celé chvíľku dusíme. Na záver do jablkovej zmesy vmiešame vanilkový pudingový prášok.
- Dobrú chuť :-)))