Americký čokoládový zákusok (fotorecept)
Autor receptu: hexxic
Výborný ingredianciami natlačený koláčik, bez štipky zľutovania k akýmkoľvek diétam. So svojou energetickou hodnotou je šampiónom avšak bez štipky margarínovej mastnoty :-)
30 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Základom tohto koláča je nezľaknúť sa množstva :-)
- Presitkujeme si do misky hladkú múku a kakaový prášok. Misku si odložíme bokom.
- Nasekáme lieskové orechy. ( použijeme techniku alebo nôž ). Nie úplne najemno.
- Nasekáme kandizovanú citrusovú kôru. ( použijeme techniku alebo nôž ). Nie úplne najemno.
- Roztopíme si mliečnu čokoládu ( 150 g ) s maslom ( 3/4 z masla z 250 g). Čokoládu s maslom môžme robiť priamo na plyne, len ju vo vhodnom momente dáme bokom a intenzívne miešame. Pozor na pripálenie !
- Čokoládu si odložíme bokom. Neodjedáme ! -:D
- Roztopíme si bielu čokoládu ( 100 g ) s maslom ( 3/4 z masla z 250 g). Bielu čokoládu s maslom nerobím priamo na plyne, keď sa roztopí maslo tak mimo plynu domiešam s čokoládou. Pozor na pripálenie !
- Do roztopenej bielej čokolády dáme rozsekané lieskovce a kandizovanú citrusovú kôru. (bod 3 a 4 ).
- Nakoniec primiešame šťavu z citróna. Odložíme bokom.
- Rozbijeme do misky 12 vajec, cukor, vanilínový cukor, štipku soli a vymiešame so šľahačom do penista.
- Po vymiešaní odložíme bokom.
- Do misky s múkou a kakaom ( bod 2 ) vlejeme pripravenú roztopenú čokoládu ( bod 6 ), vlejeme rozšľahané vajcia ( bod 11 ) a vymiešame varechou.
- Nakoniec pridáme pripravenú zmes lieskovcov,kandizovanej kôry, bielej čokolády a masla ( bod 9 )
- V správne vymiešanom ceste varecha stojí v pozore.
- Tukom si vymastíme plech, vysypeme hladkou múkou a vylejeme hmotu. Potrasením vyrovnáme hmotu.
- Koláč pečieme obojstranným ohrevom pri teplote 190-200 stupňov. Priebežne picháme a keď na paličke nie je nič mastné alebo prilepené vyberieme. Pozor na dlhšie pečenie aby nebol suchý !
- Koláč necháme vychladnúť. Potom ho jemne vyklopíme z formy. Priečne ho rozrežeme na 2 polovice. Následne obidve polovice rozrežeme na 2 polovice ale pozdĺžne.
- Na spodnú polovicu natrieme čučoriedkový džem.
- Polovice spojíme naspäť.
- Zo zbytku masla a čokolády ( 150 g ) urobíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme obidve polovice koláča.
- Nakoniec postrúhame nahrubo bielu čokoládu (100 g ) na koláč.
- Hotový koláč do chladničky aspoň na 12 hodín. Po vybratí dáme šľahačku v spreji, a podávame. Tu je sladká odmena :-)
- Obsah kalórií v celom koláči, nezľaknite sa jeden dva kúsky nikomu neublížia -:)
- Koláč je trošku drahší ale raz za čas stojí za to.