Americký čokoládový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: hexxic

Výborný ingredianciami natlačený koláčik, bez štipky zľutovania k akýmkoľvek diétam. So svojou energetickou hodnotou je šampiónom avšak bez štipky margarínovej mastnoty :-)

30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Základom tohto koláča je nezľaknúť sa množstva :-)
  2. Presitkujeme si do misky hladkú múku a kakaový prášok. Misku si odložíme bokom.
  3. Nasekáme lieskové orechy. ( použijeme techniku alebo nôž ). Nie úplne najemno.
  4. Nasekáme kandizovanú citrusovú kôru. ( použijeme techniku alebo nôž ). Nie úplne najemno.
  5. Roztopíme si mliečnu čokoládu ( 150 g ) s maslom ( 3/4 z masla z 250 g). Čokoládu s maslom môžme robiť priamo na plyne, len ju vo vhodnom momente dáme bokom a intenzívne miešame. Pozor na pripálenie !
  6. Čokoládu si odložíme bokom. Neodjedáme ! -:D
  7. Roztopíme si bielu čokoládu ( 100 g ) s maslom ( 3/4 z masla z 250 g). Bielu čokoládu s maslom nerobím priamo na plyne, keď sa roztopí maslo tak mimo plynu domiešam s čokoládou. Pozor na pripálenie !
  8. Do roztopenej bielej čokolády dáme rozsekané lieskovce a kandizovanú citrusovú kôru. (bod 3 a 4 ).
  9. Nakoniec primiešame šťavu z citróna. Odložíme bokom.
  10. Rozbijeme do misky 12 vajec, cukor, vanilínový cukor, štipku soli a vymiešame so šľahačom do penista.
  11. Po vymiešaní odložíme bokom.
  12. Do misky s múkou a kakaom ( bod 2 ) vlejeme pripravenú roztopenú čokoládu ( bod 6 ), vlejeme rozšľahané vajcia ( bod 11 ) a vymiešame varechou.
  13. Nakoniec pridáme pripravenú zmes lieskovcov,kandizovanej kôry, bielej čokolády a masla ( bod 9 )
  14. V správne vymiešanom ceste varecha stojí v pozore.
  15. Tukom si vymastíme plech, vysypeme hladkou múkou a vylejeme hmotu. Potrasením vyrovnáme hmotu.
  16. Koláč pečieme obojstranným ohrevom pri teplote 190-200 stupňov. Priebežne picháme a keď na paličke nie je nič mastné alebo prilepené vyberieme. Pozor na dlhšie pečenie aby nebol suchý !
  17. Koláč necháme vychladnúť. Potom ho jemne vyklopíme z formy. Priečne ho rozrežeme na 2 polovice. Následne obidve polovice rozrežeme na 2 polovice ale pozdĺžne.
  18. Na spodnú polovicu natrieme čučoriedkový džem.
  19. Polovice spojíme naspäť.
  20. Zo zbytku masla a čokolády ( 150 g ) urobíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme obidve polovice koláča.
  21. Nakoniec postrúhame nahrubo bielu čokoládu (100 g ) na koláč.
  22. Hotový koláč do chladničky aspoň na 12 hodín. Po vybratí dáme šľahačku v spreji, a podávame. Tu je sladká odmena :-)
  23. Obsah kalórií v celom koláči, nezľaknite sa jeden dva kúsky nikomu neublížia -:)
  24. Koláč je trošku drahší ale raz za čas stojí za to.