Amaretti

sisok - fotkasisok, 31. augusta 2013
Amaretti
Foto: sisok

Amaretti sú talianské makrónky, niekto ich rád mäkkučké, niekto tvrdšie. Je to jednoduché cesto z vaječných bielkov. ktorých mám vždy kopec, mandľovej múčky a Zobraziť celý popisAmaretti sú talianské makrónky, niekto ich rád mäkkučké, niekto tvrdšie. Je to jednoduché cesto z vaječných bielkov. ktorých mám vždy kopec, mandľovej múčky a práškového cukru. Na vareche je síce jeden recept, ale nie je to ten istý postup. Na Amaretti sa bielka nešľahajú, používajú sa také aké sú. Ale každý nech vyskúša ako chce :)

5 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
300 g
2 cl
200 g




Postup

  1. 1

    Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.

  2. 2

    Mandľovú múčku zmiešame s práškovým cukrom. Vaječné bielka poriadne zamiešame a nakoniec prilejeme trošku likéru Amaretta. Ak však nemáte, alebo nemáte radi alkohol, túto ingredienciu môžete vynechať.

  3. 3

    Keď je cesto poriadne premiešané, vytvarujeme z neho valček a nakrájame na kolieska. Takto pripravené Amaretti posypeme práškovým cukrom (s mierou, nie moc :) Tieto položíme na plech a vložíme do predohriatej rúry na takých 15-20 minút. Ku kávičke ako stvorené! :)

Diskusia k receptu

afataga
mas ich ukazkove, rcp je jednoduchy, ale na mna vela cukru, neskusala si aj s mensim mnozstvom?
mihlenka
talianske amaretti milujem! vyskúšam... a ďakujem za rp.
janara
waw, vyzerajú úžasne..pekný recept, už je v KK
vendula
Vyzerajú úžasne, mandlovu mučku kúpiš, alebo zomelieš mandle
babidka
Amaretti milujem :-) Tento recept je ovela jednoduchsi ako som si myslela ....
amelie
sisok, to je super recept, vždy som ho hľadala, ale všetky sa mi zdali prešpekulované. Máš hviezdičku:-)
sisok
dakujem vsetkym za pekne komentare.
@afatage - skus dat menej cukru, ale dost, aby cesto drzalo :)
samanka
z dovolenky som si priniesla Amaretto (lebo veď talianske je talianske) a že na čo ho použijem? Určite sa u nás minú veeeľmi rýchlo...
duliz
...včera som ich skúšala robiť...urobila som na plech pekné kolieska a pri pečení sa mi to celé rozlialo...takže skončili v koši....kde som urobila chybu ?
sisok
@duliz - ta hmota mala byt pevna na tolko, aby sa z nej dal urobit sulok a nakrajat na kolieska. Kazda muka je ina, nabuduce skus dat menej tekutin. Alebo vajecne bielka su vacsie ako tie moje, ja som dala 3, tebe by mozno stacilo 2
duliz
šúľok som mala...aj kolieska boli pekné....no asi som neodriekala to "správne zaklínadlo" :-)
ale nevzdávam tooo
cupcake
Nuz konecne recept jednoduchy, ze ho aj budem mat trprzlivost robit. Urcite vyskusam a dam vediet, vdaka , ukladam do kk.
caramel
Toto zial, nie je recept na amaretti!
Amaretto (nie amaretti) di Saronno sa vola len likér, ktory n a z i a d e n
p r i p a d nepatri do keksikov amaretti.
Co tam ale na kazdy pad patri, su na jemno pomleté horké mandle, alebo aspon z marhulovych jadier, alebo v tom najhorsom pripade aroma horké mandle. Preto sa predsa volaju amaretti -"amaro" znamena po taliansky "horky". (Va nehovorite po taliansky...)

Amaretti pozna celé Taliansko: Od severu az po Sardiniu, amaretti malinké, tvrdé a elegantne horkasté, az amaretti mäkké. Cize nie len mnozstvo horkych mandli, ktoré tam vzdy, ale vzdy patria, ale aj konzistencia sa lisi. Jedno vsak je isté: Nikdy ziaden likér, ani Amaretto.

Prosim, opravte Vas recept a nepodavajte volaco ako cudziu specialitu, ked sa nevyznate.
majok
No trochu som s tým bojoval. Musel som pridávať suché suroviny. Nakoniec sa mi nie celkom podarili kolieska a musel som to dlhšie piecť. Každá rúra je iná. Výsledok je výborný. Práve si dávame s kávičkou. Caramel nie je zaujímavý. Pre mňa sú to Amaretti podľa sisok. A hotovo. Ďakujem.
1x haji
luculla
@majok (17.4.2021 16:53)
Samozrejme, ze si bojoval - ked chces upiect/uvarit taliansku specialitu, mal by si sa drzat talianskych receptov v taliancine (prelozit velmi lahko a kvalitne na DeepL). Liker Amaretto do amaretti nepatri, kto si take nieco vymysli...Tak alebo si zaobstarat horke mandle a tie blansirujes, alebo esenciu horkych mandli -alebo to radsej nepiect! Recepty:
 ricette.giallozafferano.it/Amaretti.html...

 www.cucchiaio.it/ricetta/ricetta-amaretti/...

luculla
@sisok (8.10.2013 16:45)

Toto nie je recept na amaretti. Liker Amaretto (a ani ziaen iny) tam nepatri...:(((




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia