Amarantové keksíky fotorecept

lubisthemple - fotkalubisthemple, 29. mája 2011

Chutné a chrumkavé :)

40 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

180 g
3/4 šálky
1/4 šálky strúhaná
1 ks
1 ks
1/2 čl
1 1/2 šálky
2 šálky




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme maslo a cukor do krémovita. Pridáme vajce a žĺtok. Dobre premiešame. Pridáme nastrúhanú čokoládu.

    Amarantové keksíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme vanilkový extrakt a múku. Premiešame a na záver pridáme pufovaný amarant. Cesto vložíme do chladničky na 30 minút.

    Amarantové keksíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zoberieme si kúsok cesta, vytvoríme z neho guličku a sploštíme ju. Uložíme na plech (vymastený a vysypaný múkou alebo na plech s papierom na pečenie).

    Amarantové keksíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v predhriatej rúre (180 °C) asi 10 minút. Necháme vychladnúť.

    Amarantové keksíky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť :) (šálka, ktorú som použila mala objem 2 dcl)

    Amarantové keksíky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

danila
recept sa mi páči,ale neviem čo to je amarant a kde sa dá kúpiť...
zirafninka1
Paaani, tie su krasne. U nas maju amarantove gulicky pr kkadejakych pohankach, krupkoch a tak..
lucylee
ďalší zaujímavý recept od teba, ty nerobíš iné ako pečieš :)
lubisthemple
@lucylee , pečiem len raz do týždňa :) ja by som to prirovnala k mini burizónom, v ktorých je zároveň zachovaná slabá chuť obilniny.
valeri
ukladám si recept, lebo sušienky sa mi páčia, ale musím sa priznať, že doteraz som o amarante nepočula :-)). Ak naň v obchode natrafím, určite ich vyskúšam upiecť.
evanaaa
Aj ja si ukladám, amarantovú múku mávajú v Bille, len som nevedela, na čo by mi bola, takže.....Keksíky sa mi páčia a dúfa, že sa podaria aj so sladidlom. A možno ju majú aj v Kauflande, tam býva dobrý výber múk.
evanaaa
Teraz som si všimla, že vlastne je amarant nemletý, nie ako múka, tak neviem....
evanaaa
Zaujímavé, čo som si prečítala, amarant má chuť orieškov, dá sa pražiť, mlieť ( múka) a je vhodný pre diabetikov, takže by som mohla múku z neho používať - miešať ju s normálnou - pšeničnou, žitnou.
lubisthemple
@valeri , budem rada, ak ich vyskúšaš. nám veľmi chutili, boli chrumkavé a nie príliš sladké.
@evanaaa , áno ide o amarantové "guličky". ak máš amarantovú múku, kľudne môžeš okrem nemletého amarantu použiť aj múku (nahradíš pšeničnú amarantovou) :)
jerica
JE V MOJEJ KK HNEĎ AKO VYŠIEL TVOJ VÝBORNÝ RECEPTÍK s úžasným fotopopisom :-))
mikat
Pozor na amarantovú múku! Rozhodne neodporúčam použiť miesto pšeničnej v celej dávke. Amarantová múka má dosť špecifickú vôňu, takže opatrne s ňou. Ideálne je cca 10% z celkového množstva múky, možno aj menej. Záleží na chuťových pohárikoch koštujúceho :)) Inak, výborný recept, @lubisthemple , ďakujem za tip na maškrtku pre malého :)
mariaklara
Ďakujem za rcp, amarant si dávam do jogurtu asi 2 - 3 KL. Toto si určite urobím.
fatima30
ahoj da sa miesto toho amarantu pouzit amarantova muka,ja som si nevsimla ze je to nemlete.
nadia56
@Lubisthemple , vyskusala som tvoj recept, keksiky sa vydarili a uz odpocivaju v krabicke, su velmi chutne a chrumkave, , dakujem za recept :-)
3sandra3
amarant nepoznám, ale nevadí, idem do obchodu- Bio- určite ho majú,,, superné keksíky
ovan
Perfektne! Lahke, rychle, chutne. Skoda len, ze amarant je pomerne drahy...Inak, da sa zohnat v DM drogerii, pufovany amarant :)
pegzly13
zatial najchutnejsie vyuzitie amarantu co som robil! dik.)
elena
Ja som si dala zohnať amarant a tiež neviem, čo s ním, ale tieto keksy by boli asi dobré. Robila som ho ako ryžu ( akože príloha), ale dlhooooo sa varí, bublalo mi to a nie a nie zhustnúť. Chuť to malo ako kukurica. Na druhý deň som to zriedila so smotanou, ochutila soľou a cukrom, citrónom, pomixovala ( akože dip ku špargli) ...no nejako to hádam zmastíme a druhý raz urobím koláčiky.
jane1
hmm, urobila by som, ale pouzitý v rcp je amarant, alebo pufovaný amamrant? lebo amaranth ako taky je tvrdy, vari sa dost dlho. cize pufovany je v rcp? dakujem
katka78
@Lubisthemple ďakujem pekne za tento recept, skvelé sušienky. Ja som ich chcela mať trošku vyššie, tak som robila vo formičkách a na "bielo". Ale už som ich pred rokmi piekla aj originál tmavé s čokoládou a boli super.
Myslím, že by chutili aj @elixir a @martinis , tak si možno všimnú tento môj koment :-)
Ešte jedna vec - tvoj blog už vôbec nie je, či treba hľadať na inej adrese? Teraz by sa mi zišiel, keď sa učím španielsky :-)


akiree
Treba opraviť v recepte amarant na pufovany amarant,pretože klasicky amarant treba variť inak je veľmi tvrdý.
redakcia
@Akiree (15.9.2017 15:21)

Ďakujeme za pripomienku, recept sme po konzultácii s autorkou receptu opravili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia