Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Tieto typické argentínske sladké koláčiky, plnené tamojším mliečnym karamelom dulce de leche som mohla upiecť vďaka tomu, že počas nedávnej cesty do UK som natrafila na klasické argentínske dulce de leche značky Havanna, čo je aj najznámejšia značka alfajorov, pôvodom z Mar del Plata. Názov priniesli Španieli, pochádza z arabského slova alfahúa, medový plást. Príbuzní v Buenos Aires ich nazývajú pocheraje, lebo tak ich volala ich babička, ktorá sa tam v minulom storočí prisťahovala zo Slovenska.

25
porcií
1 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Najskôr vymiešame cukor a vanilkový cukor so zmäknutým maslom a postupne pridáme vaječné žĺtky,
  3. postrúhanú citrónovú kôru, múku a maizenu, v ktorej sme rozmiešali sódu bikarbónu a prášok do pečiva a vypracujeme tuhé cesto.
  4. Cesto rozvaľkáme na podložke, posypanej maizenou na hrúbku asi pol centimetra a vykrajujeme kolieska s priemerom 4-5 cm.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 15 minút.
  6. Po vychladnutí štedro naplníme dulce de leche. Traduje sa, že túto sladkosť vynašli náhodou gaučovia, keď im v kotle prihorelo osladené plnotučné mlieko. Dá sa nahradiť kramelom z uvareného Salka, len ho treba variť dlhšie, musí mať tmavšiu farbu.
  7. Zlepené kolieska z oboch strán i po bokoch obalíme v čokoláde alebo v cukrovej poleve. Keďže plnka je dosť sladká, obaľovala som v čistej rozpustenej horkej čokoláde, ktorá rýchlo tuhla, takže na vzhľad poleva nie je ukážková.
  8. No a už nám neostáva nič iné, len ich ochutnať.Mňam!
  9. Zvyčajne bývajú Alfajores nadýchanejšie, mňa tentoraz zradil nový bio kypriaci prašok Alnatura, ktorého asi treba pridať do cesta viac.