Ako uskladniť poškodené jablká

kocurleopold - bez fotkykocurleopold, 19. septembra 2015

Nakoľko máme veľa krásnych jabĺk, ale nedajú sa uskladniť, pretože ich nestriekame a každé jedno je napichnuté obalovačom a červivé. Preto som sa rozhodla Zobraziť celý popisNakoľko máme veľa krásnych jabĺk, ale nedajú sa uskladniť, pretože ich nestriekame a každé jedno je napichnuté obalovačom a červivé. Preto som sa rozhodla jablká umyť, povykrajovať červivosť a jaderníky a nahrubo ich podrhnúť /el. robotom. Vo väčšom vandlíku zmiešam 6kg nadrhnutých jablĺk s 1 kg kr.cukru a nechám ich postáť, asi 1/2h, aby pustili šťavu. Potom podrhnuté jablká natlačím do 1,7L pohárov doplna, uzatvorím šróbom a dám sterilizovať. Keď začne var, rátam sterilizáciju 1 h.

20
porcií
10min minút
príprava
40min minút
na 200°C °C

Suroviny

6 kg
1 kg




Postup

  1. 1

    Povykrajovať červivosť a jaderníky a nahrubo jablká podrhnúť/pstrúhať. Potom ich rozvážiť na 6kg porcie a do každej pridať 1kg kr. cukru. Zmiešať, nechať 1/2h postáť a potom ich natlačiť do 1,7 alebo 2L pohárov so šrób. vekom skoro doplna. Potom ich uložiť do hrnca a sterilizovať. Do hrnca pod poháre nezabudnite dať nejakú utierku, na ktorú uložíte poháre, lebo inak by pohár praskol. Zaliať to po plecia pohárov vodou anechať zovrieť. Po zovretí var stíšiť ale tak, aby var neprestal. Pomaly sa varí celú jednu hodinu /čas rátaj odkedy začala voda v hrnci variť odvtedy sa ráta sterilizácia =1h. Takýto veľký pohár mi vydá jabĺk do 2 veľkých koláčov alebo štrúdlí a mám jablká pri ruke celý boží rok bez stresov a drhnutí... Keďže u nás idú makovo jablkové štrúdle, a pokiaľ mám štrúdlu z lístkového cesta kúpenú, tú iba rozbalím, posypem mletým makom, potom jablkami z pohára, zviniem a däm piecť na 200°C na 40 min. Celá príprava mi trvá 10 min a máme vždy super chutne napečené. 6kg=5 pohárov 1,7L

Diskusia k receptu

slawi
Ja som tiez takto zavarala jablcka ale bez cukru. Len samotne jablcka natlacila poriadne aby tam nebol vzduch a zasterilizovala.
Mas pravdu potom sa len bez roboty otvoria a kolacik je "raz dva" hotovy.
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
Nie uskladniť,ale zužitkovať...by malo byť v nadpise,nie?
1x anilah
garanco
Tiež odkladám - zaváram poškodené nastrúhané jablká, ale bez cukru. Po strúhaní trochu šťavy z nich vytlačím(...záujem o vytlačenú šťavu je väčší, ako jej objem...), potom ich natlačím do pohárov 0.7 l, žiadnu utierku pod ne nedávam, robím tak roky, a ešte mi nikdy pohár nepraskol. Obsah jabĺk stačí na jeden koláč na klasickom plechu.
gitka61
Zavaram tiez takto jablcka, ale bez cukru takto sa daju vyuzit do kolacov aj do strudle aj ich osupem.Veru v zime je takto kolacik hotovy raz dva.
martapa
Ja som zavárala dnes.Jablká strúham aj s kožou,tentokrát som miešala prvý krát aj s hruškami .Cukor nedávam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia