Adana Kebap

Autor receptu: cesminaz

Takto pripravený "Adana Kebap" sme jedávali pred rokmi v jednej tureckej reštaurácii v Rakúsku.Je naozaj vynikajúci a najmä velmi jednoduchý a rýchly na prípravu ;-) a práve preto,nám ho už pripravujem doma ja sama..

3
porcie
30-40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Príprava tohto Kebapu je velmi jednoduchá ;-D Najprv si pripravíme jogurtový dressing..zmiešame 750g jogurtu,postrúhaný cesnak a sol.Ak je jogurt príliž hustý,pridáme vodu asi 1-1,5dl..jogurt nemá byt ani pririedky,lebo sa potom chleba rýchlo premočí,má byt niečo ako omáčka..
  2. Teraz si pripravíme paradajkovú omáčku..tiež strašne jednoduchú.. Do hrnca dáme za 1Kl maslo a 1,5Pl salçe..troška necháme popiect a potom zalejeme 2dcl vody.Osolíme,pridáme šťiplavú papriku(kto chce) a varíme cca.3-5 minut.Podla toho aké to je husté,sa rozhodnete či tam dáte 1Kl múky,alebo nie.Salça je velmi hustá,takže tam velmi zriedka treba zvlášť zahusťovať pri tejto omáčke..ale ked použijete pretlak,tak asi budete musiet dat cca.1Kl muky vymiešanú v trolinke vody a vlejete to do omáčky a povaríte ešte 1minutku :-)
  3. Teraz ideme zamiešať mäso..Používa sa väčšinou baranie mleté,ale ja robím aj z hovädzieho a je to naozaj skvelé ;-P Ktoré doma mám,také dám a verte,že "nikto" neprotestuje ;-))) Napísala som sem dva rozdielne zmesi na kebap.Používajú sa oboje,ale niekomu chutí viac tak a niekomu zas tak.Obidve sú výborné,pasujú super..no mne osobne chutí ovela viac tá druhá varianta,bez papriky..Ja som 600g mäsa rozdelila na polovicu a urobila obidve varianty.. ..Do misky dáte 600g mäsa,sol,nadrobno nakrájanú cibulu,oregano a chilli.Dobre rukou premiešate..a teraz ak chcete urobit aj druhú variantu,odoberete polku zmesi a v druhej miske pridáte k nej ešťe 2kl papriky a 1kl salçe a dobre znovu premiešate..
  4. Teraz si pripravíme mäso..a kedže sa to bude grilovať,tak si môžte vybrat akým spôsobom to spravíte..Ak grilujete vonku na ohni,tak je lepšie si dať mäsko takto na opekacie ihlice...kludne pozdlz celej ihlice :-)
  5. ..ale ked grilujete len na elektrickom malom grile,tak si môžte urobiť takéto podlhovasté troška hrubšie "ťapky" ;-))
  6. Teraz si rozohrejeme gril a kebap na ňom z oboch strán opečieme asi cca.8-10 minut z každej strany.Ale to aj vidíte,lebo záleží aj na tom,aký rozpálený máte gril.. A takto na grile si opečieme do chrumkava aj chleba..
  7. Každý má 2krajce chleba,to je jedna porcia...Servíruje sa väčšinou na taký velký podlhovastý tanier.Takže 2krajce chleba rozštipkáme na menšie-stredne velké kúsky-také aby sa vám ľahko zmestili do úst :-))
  8. ..potom porozkladáme nato pokrájaný kebap,tak aby bolo mäso približne všade..Niekto zvykne nepokrájané len tak položiť na chleba,ale podla mna je to takto ovela lepšie :-P Na jednu porciu sa počítajú 3kúsky kebapu,no kto je "velmi" mäsový,ten si môže dať aj viac mäsa ;-D
  9. Teraz popolievame celé pomocou lyžice cesnakovým jogurtom...jogurt si od oka rozdelte,aby mal každý rovnako..
  10. ..popolievame paradajkovou omáčkou..
  11. No a už len lubovolne ozdobíme petržlanovou vňaťou,alebo posypeme chilli paprikou ;-) Môžte si k tomu na grile upiect aj zopár štiplavých paprík,ako prílohu..Takto pripravené,nechajte 10 minut stáť..týmto státím kde-tu chlebík nasiakne jogurt a bude chutit fantasticky ;-P ..niekde bude šťavnatý a niekde zas chrumkavý..no proste pôžitok ;-P Prajem dobrú chuť :-)