Syrový chlieb

Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb (fotorecept)

Autor receptu: sisinkacik

Khachapuri je spojením špeciálneho syra (khacho) a chleba (puri), ktoré je gruzínskym národným jedlom. Každý región má vlastnú variáciu na daný chlieb. Tento je z Adžarska, ktoré sa nachádza na juhovýchode Gruzínska a keďže je pri mori, tak ich khachapuri má špecifický tvar lode s vajíčkom uprostred, ktoré reprezentuje slnko. Recept som sa naučila počas kurzu gruzínčiny a snáď zaujme aj vás tak ako mňa. Hrnček som použila s objemom 250 ml.

2
porcie
30 minút
príprava
17 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ a cukor.
  2. V druhej miske zmiešame vodu, mlieko, ktoré zahrejeme a pridáme droždie. Premiešame a po chvíli pridáme olej.
  3. K suchej múčnej zmesi pridáme tekutiny a zamiešame, najprv vidličkou a potom si na ruku dáme trochu múky a prepracujeme rukou. Podľa potreby si vždy ruku pomúčime. Cesto prikryjeme fóliou a dáme na teplé miesto kysnúť na hodinu a pol až 2, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Kým cesto kysne, pripravíme si plnku, ktorá pozostáva z 2 druhov syra. Touto kombináciou sa snažíme napodobniť štruktúru a chuť gruzínskeho syra.
  5. Syry nastrúhame a premiešame.
  6. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 2 časti.
  7. Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie a po obvode nasype syr.
  8. Okraje zahneme, konce spojíme a pretočíme 2 až 3 krát. Vyformujeme tvar lodičky.
  9. Premiestnime na plech a do stredu nasypeme polovicu syrovej zmesi.
  10. Postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta a dáme do vyhriatej rúry na 250 stupňov. Pečieme 15-20 minút na najnižšej možnej poličke do zlatohneda. Mne trochu syr vytiekol, ale to na chuti neubralo.
  11. Vyberieme z rúry a v strede urobíme jamku na vajíčko. Vajíčko sa snažíme rozbiť tak, aby žĺtok ostal celý. Pečieme 2 minúty.
  12. Vyberieme z rúry a ešte horúce okraje potrieme maslom a do stredu tiež pridáme kúsky masla.
  13. Khachapuri sa je rukami. Konce lodičky odtrhneme a stred, teda vajíčko s maslom a syrom, premiešame. Ďalej si z cesta postupne odtrhávame a namáčame do stredu.
  14. Želám vám dobrú chuť. V gruzínsku sa jedno khachapuri servíruje pre jednu osobu, ale zasýti 2.