Záhorácke zázvorníky

anah - fotkaanah, 26. augusta 2012
 Záhorácke zázvorníky
Foto: anah

Tento recept sa na záhorí robí už dlhé roky.Pečie sa k vianociam ale aj na rôzne príležitosti,patrí medzi trvanlive pečivo.

Suroviny

20dkg
20dkg
25dkg
2ks
1ks
4dkg
1dkg
3g




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny zhnetieme a vyvaľkáme na 1/2cm.Vykrajujeme zázvorníky a dáme na dosku do druhého dňa usušiť.Na druhý deň preložíme na vymastený plech a pečieme na 180 stupňov do ružova.

Diskusia k receptu

elisticka
zazvorniky som mala rada na hodoch u babky to bolo daaaaaaavno:-)) ukladam
chapona
koľko salajky? nepoužívam bežne, takže potrebujem množstvo...
huck
Krásne!! Ako keby som sa pozerala na babinkyne dumbirnáky :) Robievali ich hlavne na Vianoce. Spomínam si, že pri ich príprave sa vyhýbali prievanu a vraj ich pred pečenim obracali naopak aby boli pekné rovné , aby sa " nevykacali" Dúfam , že som v mojej memorii niečo nepomiešala. Oprav ma, prosím! A potom aj mna , podobne ako @chapona zaujíma- koľko salajky?


ola111
Pekné ich máš,takéto robievala aj moja svokra...
rozmarin
Aj ja robievam zazvorniky, ale vacsinou mi dost stvrdnu. Tieto z tohto receptu ostavaju makke?
medovnicek
zázvorníky sa tiež u nás pečú od pradávna, zdedila som po mamke starodávnu formičku a dokonca som si takú originál formičku kúpila v Holíči, zvyknem ich piecť na jeseň a cez zimu a určite ich vyskúšam aj podľa tvojho receptu a okrem iného zdravím krajanku
anah
ospravedlňujem sa salajky tam ide 3g.
fialka49
Zázvorníčky patria u nás k Vianociam ako vianočný stromček.
tinka1
@Anah zazvorniky su krasne :) mam ich ulozene v KK :) chcem sa opytat, mozu sa aj lepit dokopy nejakym lekvarom, ci sa jedia iba tak?
hubata
Piekli sa na Vianoce a sem-tam aj k hodom. Strašne voňajú.........
anap
pre tinka1-zázvorníčky sa nelepia-hovorí sa,že sa ani nejedia,ale "pijú"-teda namáčajú sa vo vínku alebo dobrom čajíku.
babkazelka
Najobľubenejší koláč mojho manžela. A kedže už starenky niet, idem skúšať ja. Dúfam, že sa aspoň s časti budu podobať na tie Tvoje. ďakujem za krásny recept. A naozaj najlešie chutia k vínku...
ocko
pekne a chcem sa opytat ked ich davas na dosku aj ich otacas lebo ja vdy otocim ked davam na dosku a peciem az uschnu na 2-3 den a iba z hladkej muky prave ze ich mas pekne vobec neroztekaju uz len te vianocna atmosfera a varene vinko a samozrejme ZAZVORNIk ...
zolik
Krasne, moja mama este zdedila klasicke zazvornikove formicky po starkej, mozno ich raz dostanem ;-) . A otec hovori, ze musia byt trochu tvrdsie, aby sa lepsie namacali!
nikitka33
Zaujimalo by ma co robim zle,ze mne tie zazvorniky na okrajoch nevystupia. Spuchnu mi podobne ako medovnicky, pritom ich davam na plech spodnou stranou cesta a necham ich min. 12h susit v chlade. Vie niekto dat tip?
anah
Musia byť dobre vysušené niekedy aj 36 hodín záleží to od počasia a vnútornej teploty a dôležité je trúbu počas pečenia neotvárať a treba ich sušiť na drevenej doske Dúfam že som poradila mne sa vždy podaria.
nikitka33
@Anah (26.11.2016 20:10)
Dakujem za radu,nabuduce tak skusim. Ja si ich pripravujem navecer a rano okolo 8-9h ich peciem, ale teda pripravujem si ich priamo na plech. To s drevom som netusila. Vacainou ich peciem ked je vonku uz zima a v spajzi mame riadnu kosu
anah
Ale sušiť sa musia pri vnútornej teplote a nie v špajzi kde je chladno, ja ich suším normálne v kuchyni, kde sa varí a je teplo,ale asi to bude aj vonkajšou teplotou lebo som zistila že ked je vonku vlchké počaie tak sa horšie sušia. Tak prajem aby sa už podarili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia