Portugalská polievka

slavka2012 - fotkaslavka2012, 9. februára 2013

Túto polievku ma naučila variť sestra môjho dedka, ktorá ako 17 ročná v roku 1917 sama odcestovala do Ameriky, kde sa neskôr vydala za Zobraziť celý popisTúto polievku ma naučila variť sestra môjho dedka, ktorá ako 17 ročná v roku 1917 sama odcestovala do Ameriky, kde sa neskôr vydala za Slováka a v pensylvánskom meste Allentown s ním prežila vyše 60 rokov. Na staré kolená sa vrátila na Slovensko a ja som sa od nej naučila variť nielen niektoré pre nás vtedy nezvyčajné jedlá, ale aj základy kuchynskej angličtiny...tento recept na polievku údajne získala od priateľky Portugalky a my ju preto voláme portugalská.

1 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Suroviny

3-4 ks
1 ks
3 stonky
3 ks
1 ks
3 ks
1/4 ks
2 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné suroviny.

     Portugalská polievka - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu očistíme a pokrájame na kúsky, (tekvicu a cibuľu som zabudla odfotiť s ostatnými surovinami kým boli vcelku, pridala som ich teraz)

     Portugalská polievka - obrázok 2
  3. 3

    Pór rozrežeme na polovice zhruba v mieste, kde končí zelená farba a začína biela. Zelenú časť póru spolu s ostatnou zeleninou dáme do hrnca, pridáme kávovú lyžičku soli, zalejeme vodou a dáme variť.

     Portugalská polievka - obrázok 3
  4. 4

    Bielu časť póru pokrájame na kolieska hrubé 2 až 3 mm a odložíme.

     Portugalská polievka - obrázok 4
  5. 5

    Keď je zelenina uvarená, rozmixujeme ju ponorným mixérom, pridáme 1 až 2 lyžice olivového oleja

     Portugalská polievka - obrázok 5
  6. 6

    a na kolieska pokrájanú bielu časť póru.

     Portugalská polievka - obrázok 6
  7. 7

    Privedieme do varu a ešte asi 5 minút povaríme. Potom vypneme platničku (varnú dosku) a necháme dôjsť. Kolieska póru zmäknú a vytvoria v polievke chutnú závarku. Olivový olej jej dodá typickú plnú chuť. Na záver môžeme dochutiť čerstvo zomletým čiernym korením.

     Portugalská polievka - obrázok 7
  8. 8

    Podávame buď čistú alebo s malými okružtekmi opečeného chleba, potretého cesnakom a pokvapkaného olivovým olejom.

     Portugalská polievka - obrázok 8
  9. 9

    Táto polievka má mnoho obmien, napríklad namiesto koliesok póru môžeme do nej zavariť čerstvé lístky špenátu či rukoly.

Diskusia k receptu

sracz
Beriem, ukladám, navarím! Vyzerá nebezpečne zdravo a chutne voňavo! Krásna práca s objektívom a popisom si uctievaš aj nás menej ehmmm bystrých!
ainy
krásny recept, tiež skúsim, slinky sa mi zbehli takto po ránu :-)))
tiginko
vyzerá parádne, výborné chute. Škoda len, že sa ku kvake asi nedostanem...
mijaita
@slavka2012 sice takovouto "portugalskou" polevku varim casto, je to smes ruznych zelenin, ve finale rozmixovanych. A je to vyborna polevka. Ale podel uvodu bych recept nazvala "polevka se zlatou korunkou" :-)
slavka2012
@sracz , dakujem za komentar. No, popisom som sa nechcela nikoho dotknut, mam to tak zafixovane, asi preto, ze ked som sa ju ucila varit, som mala 14 rokov a ziadne skusenosti, takze som k postupu dostavala aj patricne polopatisticke vysvetlivky:-).
slavka2012
@marianne , @ainy : vdaka za komentare, ja tuto polievku navarim vo velkom hrnci na viac dni, cim dlhsie stoji, tym je chutnejsia. Zvykneme ju jedavat na veceru, dobre zasyti.
slavka2012
@tiginko : Kvaku som viackrat kupila v Kauflande, v chladiacom pulte, kde sa nachadzaju exotickejsie druhy zeleniny. Obcas tam dostat aj jej bielu odrodu, ktora sa predava tusim pod nazvom zimna redkovka, alebo tak dako, predavaju ju aj s listami a chuti prakticky rovnako.
slavka2012
@mijaita : polievka je zakladom prakticky vsade, takze existuju rozne i podobne varianty. V nasej rodine bolo zvykom robit zeleninovu polievku ako zeleninovy vyvar s kuskami zeleniny, a kedze tato bola ina, ujal za nazov podla jej udajneho povodu. Bola som vsak prekvapena, ked som sa po rokoch dostala na dovolenku do Portugalska, ze na obed v tamojsich bistrach ponukali najrozlicnejsie varianty takejto polievky, kde zaklad vzdy tvorila rozmixovana zelenina a potom do nej pridavali rozne kusky zeleniny, ako uz spominany por, spenat, na kusky pokrajane fazulkove lusky atd. Mala mala vyraznu chut morskej soli a olivoveho oleja, ktore milujem. Na tom jej povode teda asi predsa len cosi bude:-).
martamm
Milujem krémové polievky, ale čo je kvaka? V živote som sa s ňou nestretla...
slavka2012
@martamm : kvaka (okruhlica, vodnica) sa u nas kedysi bezne pestovala, teraz je zriedkava, je to taka redkovkovita bulvicka, na mojom prvom obrazku k polievke@jan je v popredi - fialovo-bielej farby. Dodava polievke vyraznejsiu chut. Myslim, ze sa vyskytuje aj v receptoch @jan ger, ktora uvadza aj nejake linky a zda sa mi, ze aj @elixir ju pouziva. Da sa nahradit napriklad kusom bielej redkovky daikon.

haston
rád by som upozornil, že kvaka nie je okrúhlica. kvaka je to, čo po česky nazývajú tuřín, zatiaľčo okrúhlicu v češtine nájdeme pod názvom vodnice. ale chuťove sú si podobné.
slavka2012
@haston , dakujem za spresnenie nazvu, ja som to nasla ako slovne ekvivalenty, ale v zahranici som pod nazvom kvaka videla aj taku velku zltkastu bulvu, takze mpzno to bude prave te druha:-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia