Nokerle s bielou kapustou fotorecept

bambulkaaa - fotkabambulkaaa, 2. júla 2014

Jedlo môjho detstva obyčajné no chutné moja mama ho robievala s bielou kapustou ale aj s kvasenou u nás boli obľúbené oboje :)

Suroviny

1 ks
10 ks
400 g (alebo oravská)
3 dcl
Nokerle:
2 ks
1 čl
2 - 3 PL
3 dcl
400 g




Postup

  1. 1

    Najprv si všetko potrebné načistíme a nakrájame tj. : kapustu, cibuľu, zemiaky, slaninku. Slaninu si dáme opražiť v rajničke ja dávam aj kúsok oleja aby sa mi slaninka neprilepila na dno pokiaľ pustí masť.

     Nokerle s bielou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom si nastrúhame očistenú bielu kapustu kto nemá strúhadlo tak si ju môže narezať na malé rezance.

     Nokerle s bielou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistíme si cibuľu, nakrájame na drobno a dáme do rajnici pražiť na oleji.

     Nokerle s bielou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky si očistíme, nakrájame na malé kocky dáme do hrnca pridáme soľ, ml.rascu, vegetu, troška oleja zalejeme vodou a dáme variť. Nemali by byť rozvarené treba ich sledovať pri varení. Keď sú uvarené scedíme ich z vody a dáme ich zatiaľ na bok.

     Nokerle s bielou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď máme cibuľu opraženú pridáme ml. korenie, ml. rascu podlejeme vodou necháme troška prevrieť a potom pridáme nastrúhanú kapustu, vegetu, soľ a ak je málo vody ešte prilejeme, zakryjeme ju a necháme dusiť až nám kapusta zmäkne potom ak treba ešte dokoreníme a kto chce pridá podľa chuti cukor.

     Nokerle s bielou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme kapustu hotovú pridáme k nej uvarené zemiaky a opraženú slaninku a všetko spolu zamiešame ak treba ešte dochutíme necháme troška prejsť varom, vypneme a prikryjeme pokrievkou pokiaľ si urobíme nokerle na ktoré mám recept tu od Vás na Vareche :) Píšem to preto aby znova nebol komentár na môj recept že taký tu už je...

     Nokerle s bielou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nokerle si urobíme zmiešaním všetkých surovín v miske.

     Nokerle s bielou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do väčšieho hrnca si dáme variť vodu s pridaním soli. Keď nám voda vrie pretlačíme si nokerle premiešame ich aby sa nám nezlepili do jednej guči :) a keď nám vyplávajú na povrch a voda nám začne dávať náznak vretia nokelrle vyberieme sitkom rovno do rajnici s kapustou a zamiešame to spolu.

     Nokerle s bielou kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyplávané na povrchu

     Nokerle s bielou kapustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nepísala som koľko presne korenín lebo to si už vie každá kuchárka určiť sama podľa množstva pre koľkých papáčov varí :) No a tu je konečný pohľad prajem Vám dobrú chuť :)

     Nokerle s bielou kapustou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

heleka
Tiez sme to mali doma oblubene jedlo:-)..teraz to moje deti ani nechcu velmi jest...lebo..kapusta..slanina..hm
bambulkaaa
To je pravda dnešné deti tým už jedlá nášho detstva nič nehovorí teraz je to samá pizza, hamburger, hranolky.... No ani nevedia o čo všetko prichádzajú...
1x manya
rea1
veľmi sa mi to páči, ja mám takéto "babkovské" recepty rada. u nás sa robili vždy iba strapačky - zemiakové halušky - s kyslou kapustou, nokerle nikdy. tie iba ako príloha a ak zvýšili, tak s vajcom. o takomto jedle som doteraz ani nepočula, hoci vek ... :-) určite toto jedlo v dohľadnej dobe spravím, naozaj sa mi nesmierne pozdáva. a ak by sa to synovi zdalo príliš nemäsité, môže si k tomu upiecť klobásu. a je to vybavené. dávam 5* a ako bonus červený bod. :-))
bambulkaaa
Však to muži a všade len mäso :) Však aj ja kvôli tomu sem dávam tú slaninku lebo tá sa dáva skôr keď sa to robí s kyslou kapustou no muži a to ich mäso :)
bambulkaaa
A tie nokerle mám viac menej od mojej starkej z dolniakov tam je to pre nich typická príloha k mäsu na šťave :)
terinka55
Ešte som zabudla dodať, že s kyslou kapustou a zemiakovým cestom to boli na Orave, či Kysuciach (mne blízky región) úhrabky :)
1x cvikla
evanaaa
S kyslou kapustou nám mama robievala strapačky, ako deti sme ich moc radi nemali, no teraz by som si ich hádam aj dala. Túto variantu síce nepoznám ale už som podobný recept niekde videla ( možno aj tu).
evanaaa
A ešte - so sladkou, hlávkovou, jemne postrúhanou zasa kapustové fliačky.....chýbajú mi, mala by som si ich spraviť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia