Kvašáky fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 25. júla 2013
 Kvašáky (fotorecept)
Foto: gordonko

... tento recept mam už niekolko rokou , kvašáky podla Zobraziť celý popis... tento recept mam už niekolko rokou , kvašáky podla neho vydržia do dalšej urody uhoriek .....

25 - 30 minút
príprava

Suroviny

1
1
3 PL




Postup

  1. 1

    ..... suroviny

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dno 3 litrového pohára dáme vinný list a naň trochu kôpru

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    uhorky si narežeme z tohto miesta smerom dole

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    až sem ....tak aby vrch a spodok ostali vcelku

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tak isto aj z boku , takže ich narežeme do krýža ( nože sú ako ukážka kde rezať )

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... takto narezané uhorky nakladieme do 3 litrovej flaše a nane dáme druhú vrstvu

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ked je pohár plný , prisypeme 1 DEKO

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridáme 3 ližice hladkej múky

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a všetko zalijeme studenou vodou

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pohár uzatvorýme ..... uhorky - kvašáky sú jedlé ked sa voda vyčistí ....

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ale vydžia aj dlhšie jedny som mal na vianoce a druhé ( zapomenuté ) som mal až o dva roky

     Kvašáky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

ernest
pametam sa na svoje prve ktosi mi poradil na pevno zatvoriť s argumentom "ved aj malinovky su pod tlakom ".To vam bola taka rana ked to prasklo .....od vtedy nerobím
tetuska
no, to som zvedavá, ako budú chutiť... a či ozaj vydržia...
modrykamen
Aj ja skúsim. Idem natrhať uhorky. Zvláštny recept. Čo keby som to hodil do kameninového súdku?
gordonko
@ernest mne tak teraz vybuchovali višne v cukru ,ale tie kvašaky boli v klude ....najskvôr sa riadne zakalia a potom ten kal usadne cca 2 - 3 týždne .... mal som ich v pivnici a vždy ked som tam išiel tak som si jeden či dva vytiahol .... chuťovo boli také ako s čierným korením...také pikantnejšie
@tetuska ,,hlavu,, dám nato že vydržia - ak ich dovtedy nepojete
@modrykamen ....neviem skús , ale asi tomu bude chýbať teplo a svetlo ....
kimlo
Ja som nakladal kvašáky včera, robím dlhé roky bez chleba a múky. Než "dozrejú", sú uložené v tme v špajzi 2 týžne a výsledok stojí za to. Potom zverejním recept aj s výsledným fotom. Dajú sa potom len zasterilizovať a vydržia vyše roka.


irenaw
@gordonko s múkou som ešte nevidela, zaujímavé, skúsim v menšom. @kimlo nedáš recept už teraz, veď toto foto je parádne?
soltera
@kimlo a ako ich robíš ak "bez múky a bez chleba"? na fotke to vyzerá krásne.
anka246
Klobúk dole pred chlapom, ktorý zavára. Ten môj len papá. A do hlineného suda nenakladáte? Ak áno prosím o receptík. Ďakujem
medovnicek
aj ja som robila kvašáky - také tradičné s chlebom, viničnými listami, kôprom, u teba ma zaujala tá múka, ešte som to nikdy takto robiť nevidela, recept si odkladám, ja keď chcem mať dlhodobo naložené "kvašáky", tak nakladám uhorky do kameninového súdka, na spodok sa dá vinič, kôpor, cesnak, feferónky, na to ide vrstva uhoriek - takto vrstvíš až po vrch súdka - uvaríš zelko - bez cukru, bez ostu a vychladnutým nálevom tie vrstvy zaleješ a tri týždne nesmieš súdok otvárať, potom vydržia aj rok a aj viac
waocipa
robím kvašáky bez muky-(roky robila moja mamka v Poľsku takto na dno pohára kôpor list viniča kúsok chrenu strúčik cesnaku na to uhorky kôpor až pohár sa náplni tak to zalejeme vodou do ktorej sme pridali sol dáme na tmavé miest po okolo 1-2 týždni uhorky sú na jedenie)a vyskúšam aj podla tvojho receptu.
pipa
urobte si jednoduché kvašáky: naložte do veľkého pohára - 5 litroveho - na dno veľa koprovej vňate, pridajte umyté uhorky, mali by mať rovnakú veľkosť, v 2 litroch vody rozpustite 1 nakladač a zalejte uhorky. Ak nie sú dostatočne zaliate, urobte ešte jednu zálievku. Uhorky prejdú mliečnym kvasením a po týždni sú vhodné na konzumáciu. Vydržia až do jari, ak sa robia v kvasnom súdku. Ja takto nakladám do súdka uhorky, mrkvu, karfiol, patizón, cibuľku, máme celú zimu kvalitnú zeleninu
soltera
@pipa tá voda s nakladačom má byt vychladená alebo teplá? Použijem tvoj návod na naloženie karfiolu a cibuľky. Diki.
jozka2
Kvasaky sme doma nakladali od nepamati hned ako sa objavili prve uhorky v zahrade boli na svete aj kvasaky.Ja som urobila kvasaky ,vona sa z nich sirila siroko daleko po byte,chutnam stavu uzastna,no po 4 dnoch s velkou nedockavostou vyberiem uhorku a skoro som odpadla makkaaaa,kde som urobila chybu?-v soli -nekupila som sol od poliakov ale pouzila americku a moje kvasaky su makke,skoro som sa rozplakala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia