Zmrzlinový pohár nie je len zmrzlina v pohári

Andrea Červenková, 19. augusta 2015     8 minút čítania

Hýriaci farbami v parádnom sklenenom objatí: zopár kopčekov zmrzliny ozdobených šľahačkou, polevou a na vrchu korunovaný čerešničkou. V cukrárni mu nikto neodolá a pozná ho každé dieťa: zmrzlinový pohár.


Foto: Shutterstock


Kde inde by mohla vzniknúť táto prezdobená a presladená delikatesa ako v Amerike? Jeho cesta k spokojnému zákazníkovi však nebola až taká priamočiara. Predchodcom zmrzlinového pohára bol zmrzlinový nápoj (tzv. ice cream soda): zmrzlina zmiešaná so sódou alebo iným sýteným nápojom a poliata ochutenou polevou. Tento nápoj sa stal koncom 19. storočia medzi tínedžermi v Amerike extrémne populárny, no mnohí dospelí ho až tak neuznávali. Keďže sóda, prípadne iné sýtené nápoje, boli v tom čase predávané ako zázračný liek, považovali ich za niečo, čo vyžaduje dohľad a kontrolu (tak ako napríklad alkohol). V konzervatívnych oblastiach USA ich preto niektoré miestne vlády zakázali predávať úplne alebo aspoň počas sviatočných dní. Prevádzkovatelia barov so sýtenými nápojmi (tzv. soda fountains) museli teda vymyslieť, ako nestrácať zisk ani v nedeľu či v iné sviatky. A tu prichádza na scénu zmrzlinový pohár (ice cream sundae), teda zmrzlinový dezert ponúkaný v nedeľu (sundae – sunday).

Fantázia pri vymýšľaní zmrzlinových pohárov nemá hraníc. Ponúkame vám prehľad tých tradičných:

Klasický zmrzlinový pohár




Foto: Shutterstock


Tradičný zmrzlinový pohár sa skladá z vanilkovej zmrzliny so šľahačkou, polevou a koktailovou čerešňou. Klasické poháre sú väčšinou pomenované po ochutených polevách použitých v recepte: čerešňový pohár, čokoládový pohár, jahodový pohár, malinový pohár, atď. Podáva sa vo vysokom sklenenom pohári tulipánového tvaru.

Zmrzlinový pohár s čerstvým ovocím




Foto: Shutterstock


Ovocie nakrájané na plátky alebo kocky sa posype cukrom a nechá odpočinúť minimálne jednu hodinu. Sladký sirup, ktorý takto vznikne slúži ako poleva na vrch pohára. Medzi čerstvé ovocné používané v tomto zmrzlinovom pohári najčastejšie patria jahody, broskyne, maliny, čučoriedky, černice a mix drobného ovocia. Tento druh zmrzlinových pohárov sa najčastejšie ponúka počas letných mesiacov, kedy je k dispozícii čerstvé ovocie.

Zmrzlinové poháre s horúcou polevou



Je to skupina zmrzlinových pohárov, ktoré sú typické tým, že sa na zmrzlinu nalieva horúca omáčka, pričom tento rozdiel v teplotách vytvára zaujímavé spojenie chutí a vzhľad. Niekedy sú klasické polevy nahradené inými hustejšími, napríklad z arašidového masla, Nutelly alebo javorového sirupu.

Čokoládový zmrzlinový pohár




Foto: Shutterstock


Je to variant klasického zmrzlinového pohára a je tvorený vanilkovou zmrzlinou, horúcou čokoládovou omáčkou, šľahačkou, orechmi a jednou jasnočervenou koktailovou čerešničkou.

Karamelový zmrzlinový pohár




Foto: Shutterstock


Zmrzlinový pohár je poliaty horúcou karamelovou polevou, ostatné zložky zostávajú nezmenené.

Korytnačí zmrzlinový pohár



Populárna kombinácia vanilkovej zmrzliny, horúcej čokoládovej a karamelovej polevy s praženými pekanovými orechmi. Názov pochádza z v Amerike populárnej "korytnačej" cukrovinky (turtle candy), ktorá je vyrobená z pekanových orechov ponorených v karameli a následne v čokoláde.

Čierno-biely zmrzlinový pohár




Foto: Shutterstock


Tento pohár obsahuje kopček vanilkovej zmrzliny s čokoládovou polevou a kopček čokoládovej zmrzliny s krémovobielou polevou z marshmallow cukríkov.

Brownie zmrzlinový pohár




Foto: Shutterstock


Veľmi sýty pohár z koláčika brownie, vanilkovej zmrzliny, čokoládového sirupu, arašidov, horúcej čokoládovej polevy, šľahačky, často zavŕšený kokteilovou čerešňou. Ak namiesto brownie použijeme blondie (svetlý variant brownie pripravený z arašidového masla), potom čokoládovú polevu nahradí karamelová.

Banana split




Foto: Shutterstock


Tento zmrzlinový pohár sa skladá z troch dezertov v jednom uložených medzi dvoma polovicami banánu rozrezaných pozdĺžne. Klasický banana split sa skladá z jedného kopčeka jahodovej zmrzliny poliatej čokoládovým sirupom, čokoládovej zmrzliny preliatej drveným ananásom a vanilkovej zmrzliny poliatej jahodovým sirupom. Každý kopček je individuálne zdobený šľahačkou a koktailovou čerešňou.

Americký parfait




Foto: Shutterstock


Je to pohár podávaný vo vysokom pohári naplnený vrstvami zmrzliny, želé a ochucovadiel, ako sú sirupy, šľahačka, müsli, čerstvé ovocie alebo likéry.

Knickerbocker glory




Foto: Shutterstock


Tento zmrzlinový pohár populárny vo Veľkej Británii sa podáva vo veľkom vysokom pohári. Skladá sa z vrstiev zmrzliny, želé a smotany. Navrchu je ozdobený sirupom, orechmi, šľahačkou a často aj čerešničkou.




Počas horúcich letných dní vás iste osviežia zmrzlinové poháre pripravené podľa receptov našich Varecháčov:





























Mnoho zaujímavého o zmrzlinách sa dočítate v článkoch:


Stručné dejiny zmrzliny

Stručná geografia zmrzliny – Ázia

Stručná geografia zmrzliny – Európa

Stručná geografia zmrzliny – Amerika

Zmrzlinárka Barbara Szalai: Vstávam aj zaspávam so zmrzlinou



Zdroj: www.wikipedia.org



Diskusia k článku







 



TOPlist