Vytvorte najkrajšiu tortu!

redakcia | 7. septembra 2012 o 04:00

Šikovné cukrárky môžu predviesť, čo dokážu.


Foto: Shutterstock

Kreativite sa pri výrobe torty nekladú.


Vyčarovať nádhernú tortu je bezpochyby umenie. Kuchárky a cukrárky na našej Vareche nám často predvádzajú svoje výtvory, ktoré ostatným priam vyrážajú dych. Nie je nič výnimočné, ak takéto skvosty pripravia skúsené cukrárky.

Ak ich však pripravia bežné gazdinky, ktoré sa v domácich podmienkach učia sami bez odborného dozoru, zaslúžia si náš úprimný obdiv. Veľakrát sa totiž rozdiel, či tortu pripravila profesionálka, alebo amatérka dá spoznať naozaj ťažko.

Mnohí z vás sa už zúčastnili na rôznych súťažiach a boli úspešní. Ak si myslíte, že na to máte, môžete sa zapojiť do súťaže o najkrajšiu tortu s motívom kúpeľov v Piešťanoch. Viac nám porozprávala Eva Bacigalová zo spoločnosti Media Pro Consulting.




Foto: archiv E.B.

Eva Bacigalová.


Na Vareche máme šikovné pekárky, ktoré dokážu vykúzliť krásne torty z všakovakých surovín, najrôznejších tvarov. Niektoré sa už dokonca so svojimi výtvormi s úspechom zúčastnili rôznych súťaží. Prezraďte nám niečo viac o vašej súťaži...

Naša súťaž má názov Torta pre Thermiu. Nie je to náhoda. Tento rok sa totiž súťaž uskutoční u nás v Kúpeľoch Piešťany a my chceme aj takto osláviť sto rokov od otvorenia secesného hotela Thermia Palace. Budeme preto veľmi radi, ak si šikovné cukrárky trúfnu vytvoriť práve sladký model tohto slávneho hotela, ale pokojne sa môžu pustiť aj do inej torty symbolizujúcej niektorý z poznávacích znakov kúpeľov – páva, infanteristický vozík alebo známeho piešťanského Barlolámača. Súťaž bude súčasťou rušného víkendu v Kúpeľoch Piešťany od 21. do 23. septembra. Vtedy sa tu uskutočnia majstrovstvá Slovenska vo viazaní a aranžovaní kvetov a tradičné kvetinové korzo bude doplnené aj o veľmi netradičný Festival neobyčajných kvetov a súťaž s tortami.

Z akých surovín má byť torta pripravená? Musí byť s piškótovým korpusom, alebo necháte výber na fantázii cukrárky?

Súťažiace cukrárky majú úplne voľnú ruku pri rozhodovaní, z čoho tortu vyrobia. Každá má svoje osvedčené recepty, preto nechceme určovať niečo jednotné, či už korpusy alebo plnky. Nebudú to určite prvé torty, ktoré budú cukrárky chystať, takže majú určite dobrý prehľad o tom, čo bude ľuďom najviac chutiť.

Podľa čoho bude porota rozhodovať o víťazovi?

Hodnotiť bude najmä nápaditosť, estetické kritériá, zvládnutie detailov a schopnosť cukrárky zachytiť symboliku piesťanských kúpeľov. Všetky súťažiace budú mať na prípravu toľko času koľko chcú – svoje torty, perníky, ale aj sladké kvety, kvety z cukrovej hmoty a želatíny pripravia doma. Do Piešťan ich len musia bezpečne a bez úrazu prepraviť. Na výstave však budeme mať pripravené aj ukážky toho, ako sa vyrábajú napríklad sladké kvety. Málokto totiž asi tuší koľko práce je s vytvorením takejto sladkej pochúťky.


Foto: Shutterstock

Torta krásna ako šperk.


Akým spôsobom sa dá do súťaže prihlásiť a aké podmienky treba splniť pri registrácii?

So svojím výtvorom môžu šikovné cukrárky či pernikárky prísť 22. septembra priamo do Kúpeľov Piešťany. Z organizačných, ale aj čisto praktických dôvodov, bude však určite lepšie, ak sa vopred zaregistrujú na mailovej adrese festivalpiestany@gmail.com.
Potrebujeme napríklad vedieť, koľko priestoru na chladenie budeme potrebovať, alebo ako tortu umiestniť priamo na výstave.

Môžu sa prihlásiť aj cukrárky amatérky, ktoré dosiaľ na žiadnej súťaži neboli?

Samozrejme. Veľmi radi privítame medzi skúsenými dlhoročnými cukrárkami a pernikárkami aj dámy, či mladé dievčatá, ktoré si chcú v tejto sladkej branži zmerať sily s konkurenciou celkom prvýkrát.

Čím budete súťažiacich motivovať? Aká bude odmena?

Ceny dostanú všetky cukrárky, ktoré sa umiestnia v prvej desiatke. Samozrejme, tie najatraktívnejšie výhry sú pripravené pre držiteľky prvého, druhého a tretieho miesta. Víťazka získa víkendový pobyt pre dve osoby v päťhviezdičkovom hoteli Thermia Palace, ďalšie dve dámy strávia víkend v kúpeľných hoteloch Balnea Esplanade a Balnea Grand. Festival neobyčajných kvetov aj súťaž Torta pre Thermiu si budú môcť všetci návštevníci pozrieť v sobotu 22. septembra od 9. do 13. hodiny v priestoroch hotela Balnea Esplanade Palace.






Komentáre k článku:

  • mesiar50, 23. septembra 2012 o 11:37
    Prekrásne.Obdivujem takýchto zručných cukrárov a cukrárky.
    Z môjho hľadiska sú to jednoznačne umelecké diela.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia



Tento článok VytlačiťDaj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Rajo ochutené tvarohy - vhodné na každú situáciu! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Čo je v dnešnej dobe na nezaplatenie? Napríklad spojenie príjemného s užitočným, keď jeden produkt dokáže naplniť viaceré potreby!

Rebríček TOP 20 nápadov mesiaca október 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci október.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca október 2014 - OPRAVA
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci október.

Súťaž na november o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Aj v mesiaci november hľadáme najlepší recept. Vyhlasujeme súťaž o a najobľúbenejší recept v 2 kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).


Lahodná paštéta z králičej pečene (fotorecept)

Môj priateľ zabíjal teraz viac králikov a poprosil ma o chutnú…


Naj recepty pred rokom
Stále mäkké medovníky

Vzdala som sa už dávno piecť medovníky lebo akýkoľvek "osvedčený" recept plus…


Naj recepty pred 3 rokmi
Nepečený studený koláč (fotorecept)

Mala som suroviny, tak som ich pospájala a koláčik je na…


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist