Fedor Malík:
Vipavská cesnačka

Fedor Malík, 24. novembra 2014     2 minúty čítania

Prichádza zima, prídu (dúfajme) i tuhšie dni. Bude si treba dať do úst čosi sýte, horúce a zdravé. Ponúkam vám čosi, čo spĺňa takúto predstavu.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Pripravíme si spolu polievku, ktorá je veľmi populárna vo Vipave, v čarovnom slovinskom kraji, neďaleko od mora. Je to i kraj vína, takže o gastronomický sobáš nemajte obavu...

Potrebujete štvrť kila fazule, najlepšie strakatej, ďalej štvrť kila zemiakov, štvrť kila kvasenej kapusty, 100 g údenej slaniny, 100 g sušeného pršutu, ďalej múku, cibuľu, bobkový list, pár olúpaných paradajok, soľ, korenie a za hrsť strúčikov cesnaku. Od večera namočenú fazuľu, pokrájané zemiaky a kapustu s vodou povaríme v jednom hrnci. V druhom na cibuli opražíme slaninu, pridáme trochu múky a vodu. I obsah tohto kastróla uvedieme do decentného varu a pridáme doň roztlačený cesnak, bobkový list a paradajky. Keď je všetko tak akurát, obsahy spojíme a pridáme kúsky pršutu. Ešte chvíľu to necháme na platni a na tanier podávame horúce.

Kým polievka chladne, z chladničky vyberieme fľašu vína. Najlepšie bieleho, vipavského. Ja si otvorím autochtónny Zelen od Franca Potočnika z Orehovice. Vám odporúčam niečo dobré – malokarpatské. Čo tak Veltlínske zelené od Rasťa Čistého z modranského honu Orfatel?



Diskusia k článku







 



TOPlist