Fedor Malík:
Vianočné zvončeky

Fedor Malík, 13. decembra 2016     2 minúty čítania

Riava času je neúprosná. Len toť bystrina tlačila vodu nadol... a už je v mori. Len toť sme boli mladí... a už sa nám trasú kolená.



Hory našich rodičov sú už vyrúbané. Spomíname na nich v dobrom. A na niektorých blízkych rovnako dobre.

Napríklad na takú tetu Elenku. Bola to matkina sesternica. Láskavá, inteligentná, nekonfliktná. Bola ozdobou širokej rodiny. V strednom veku sa však vydala. Za českého úradníka Potůčka a odsťahovala sa s ním do ďalekého Stříbra. Za Modrou kvílila a navštevovala ju. Navyše, vždy na Vianoce, poslala balíček suchého pečiva. Na úhľadnom lístku bola kaligrafickým písmom namaľovaná pripomienka, že ide o starý recept Terézie Vansovej.

Roky a roky sme to rascové pečivo s nevôľou chrumkali až do Troch kráľov. Bolo ho však treba dochrumkať až do poslednej omrvinky. Veď bolo od tety Elenky...

Dnes si ho koncom roka pripravujeme sami. Potrebujeme 30 deka múky, dva žĺtky, trochu droždia, mlieko, soľ a rascu. Zamiesime tuhé cesto a pridáme ešte kúsok masla. Znovu cesto prepracujeme, vyvaľkáme, necháme „podkysnúť“ a potom z neho formičkou vytláčame zvončeky. Tie potrieme vajíčkom, posypeme rascou a necháme piecť dozlata.

Tohto roku rascu vymeníme za šalviové semienka (chia). Majú hodne antioxidantov a sú ukrutne zdravé. To v našom veku potrebujeme...



Diskusia k článku

majsterka
Staré recepty majú svoje čaro,od Boženy Slančíkovej Timravy robievam na vianoce orechové štangličky,najviac chutia mne ha ha ha.Mladšie ročníky v rodine majú iné chute
venusa
Sa kdesi písalo, ze semienka chia úplne nahradia mak. Skúsila som ich a skúsim ich aj pomliet, ( miesto maku, aj ten je vitamínova bomba) ze co to spraví v štrúdlí.
Bodaj by tie antioxidanty pomohli azapad.






 



TOPlist