Trendy:
Vianoce spoza hraníc - India, USA, Fínsko, Švédsko

Spracovala: Andrea Červenková, 24. decembra 2014     14 minút čítania

Hoci väčšina Slovákov trávi vianočné sviatky doma, nie každému zahraničnému Slovákovi sa domov - na Slovensko podarí dostať. Ako trávia Vianoce naši zahraniční Varecháči? Veríme, že si nájdete čas prečítať si niečo o zvykoch a obyčajoch z ich zahraničných domovov.

Keď som oslovovala našich zahraničných Varecháčov s prosbou o napísanie zopár postrehov o ich slávení vianočných sviatkov, moja otázka znela:

Ak by ste sa rozhodli stráviť Vianoce na Slovensku, čo by ste si z krajiny, v ktorej žijete, priniesli? Aký zvyk, jedlo, či atmosféra, ktoré sú typické pre krajinu, v ktorej žijete, by vám na Slovensku chýbali?

Niektorí sa tak rozpísali o svojich vianočných zvykoch, že na odpoveď na túto otázku vo svojom príspevku tak trochu pozabudli. Vôbec to však nevadí, lebo každý písal od srdca a zaujímavo. Všetkým patrí moja VEĽKÁ vďaka, lebo v čase predvianočných naháňačiek si našli čas a podelili sa s nami všetkými o tie svoje Vianoce.


Methi z Indie



Foto: Methi

Vianoce v indickej škole.


Nuž na Slovensko z Indie, ak by šlo o Vianoce, by som si nebrala nič (okrem darčekov pre mojich najbližších). Ak už Vianoce na Slovensku, tak rozhodne také, aké si ich pamätám z detstva, slovenské, ničím nerušené. Koniec koncov, aj sem sa snažím vniesť tie sviatky tak akosi čo najviac po slovensky. Keďže sneh nám tu na Vianoce nehrozí, my si na Štedrý deň zatiahneme závesy, zapneme klimatizáciu a tvárime sa, že sú za oknami dvojmetrové záveje. Mávame ozdobený pekný dvojmetrový stromček a Ježiško nosí darčeky len deťom. U nás je to tak, že len poslušné detičky, čo sa dobre učia, dostanú darčeky.

Počas Vianoc mávame na večeru kuraciu polievku, kuracie stehná v trojobale smažím v rúre na ghee a k tomu zemiakové pyré alebo zemiakový majonézový šalát. Manžel má svoje špeciálne menu: šošovicové karí, ryžu a smaženú rybu obalenú v krupici s korením. Po minulé roky som aj piekla nejaké drobné pečivko, ale tento rok nebudem. Bývame ďaleko od rodiny, takže by to nebolo komu ponúknuť. Tento rok si radšej počas Vianoc upečieme nejaký koláčik, ak bude chuť, možno štrúdľu, aby nám tu voňala škorica.

Vianoce sa oslavujú aj u nás v škole. Na recepcii majú postavený stromček a deti sa učia koledy. Najviac sa mi na tom páči, že nikomu nezáleží na tom, akého je vierovyznania. Všetci oslavujú všetko, učitelia deťom rozprávajú o sviatkoch ich náboženstiev, samotné deti, ktoré toto náboženstvo vyznávajú, hovoria o zvykoch svojim spolužiakom. Deti učia rešpektovať tých druhých. To je na tom to najkrajšie.


Foto: Shutterstock

Šošovicové karí.

















Babav z USA


Na otázku, čo by som si priniesla so sebou na Slovensko, ak by som tu mala možnosť stráviť Vianoce, mám jednoduchú odpoveď: nič americké by mi nechýbalo. Všetko tradičné sa na Slovensku dá kúpiť, uvariť aj upiecť.

Vianoce v USA sú jedinečným sviatkom, čo sa týka výzdoby, nákupu darčekov, sviatočných spoločenských aj charitatívnych podujatí. Najväčší sviatok je 25. december. Darčeky sa rozbaľujú skoro ráno, lebo deti od predošlého večera, keď nechali na stolíku pri stromčeku pohár mlieka a kúsok vianočného pečiva (Christmas cookies) pre Santa Clausa, sa nevedia dočkať rána. Darčeky si vymieňa celá rodina, prostredníctvom pošty aj vzdialená, a tiež priatelia. Populárna vianočná hudba a tradičné filmy sú neodmysliteľnou súčasťou tohto obdobia.

Sviatočné vianočné jedlo väčšinou pozostáva z upečenej morky s prílohami, upečenej šunky a rôznych šalátov, aj jedla z plodov mora. Vianočné pečivo je tiež bohato zastúpené. Veľmi obľúbený vianočný nápoj je "eggnog", podobný nášmu vaječnému koňaku, ale obsahuje viacej druhov alkoholu a servíruje sa s bielkovo-šľahačkovou penou posypanou muškátovým orechom v šálkach.


Foto: Shutterstock

Eggnog - vianočný likér.

















Nadez z Fínska


Vianoce vo Fínsku sú rodinným sviatkom, stále je tradíciou, že sa na sviatky stretne celá rodina. Pred Vianocami sa, podobne ako u nás, uprace dom. Najdôležitejším dňom celých sviatkov je Štedrý deň, kedy sa rodina stretne pri slávnostnej večeri a po večeri sa rozbaľujú darčeky. Predtým je však tradíciou ísť spoločne na cintorín pripomenúť si pozostalých a zapáliť sviečky na ich pamiatku. Samozrejmosťou býva ísť do sauny, pretože bez sauny by to vo Fínsku nešlo a už vôbec nie v zime! Veľa Fínov stihne ísť do sauny na Štedrý deň ešte pred večerou, aby boli čistí, zrelaxovaní a takto pripravení stráviť najpríjemnejší večer v roku.

Na Štedrej večeri nesmie chýbať vianočná šunka a rôzne druhy varenej zeleninovej zmesi (laatikko), najobľúbenejšia je mrkvová, kvaková a zemiaková. Vo východnej a strednej časti krajiny sa jedáva karjalanpaisti (zmes bravčového a hovädzieho mäsa, cibule a mrkvy, upravená v rúre s korením a soľou), inde napríklad losos. Tradičným dezertom je ryžová kaša so slivkovým džemom a rôzne druhy čokolády. Koláče nie sú bežné, výnimkou je joulutähti (vianočná hviezda z lístkového cesta a s džemom v strede). Veľkú časť týchto jedál Fíni kupujú v obchode, doma sa varí len časť.

Po večeri rodina zvykne hrať spoločenské hry alebo pozerá vianočné filmy. Prvý a druhý sviatok vianočný využívajú Fíni na rodinné návštevy, lyžovanie. Na Štefana – tak ako u aj nás na Slovensku – sa organizujú často zábavy. Ak budete dobrí, možno vás navštívi aj ten pravý a jediný Santa Claus (po fínsky Joulupukki), nakoniec, býva vraj v meste Korvatunturi v Laponsku. No Santa Clausa môžete vo Fínsku navštíviť po celý rok: v roku 1950 bola priamo na fínskom severnom polárnom kruhu, len niekoľko kilometrov od mesta Rovaniemi vybudovaná dedinka, ktorú nazvali Joulupukin Pajakyla (dedinka Santa Clausa).


Foto: Shutterstock

Joulutähti - pečivo z lístkového cesta.

















Svedka zo Švédska



Foto: Svedka

Švédsky štedrovečerný stôl.


Slovenské Vianoce sú pre mňa srdcová záležitosť, ale nemôžem sa sťažovať ani na tie švédske. Tento rok sa pošťastilo: švédsku Štedrú večeru máme už za nami, takže na Štedrý deň sa môžem realizovať a prichystať typické slovenské Vianoce. Avšak už pri písaní zoznamu, čo treba nakúpiť, som zostala zaskočená, aké skromné máme my Vianoce, čo sa týka jedla. Na Slovensku síce vypekáme maškrty jedna radosť, zatiaľ čo Švédi len tak, aby sa nepovedalo (však nakúpia sladkosti), no čo sa týka vianočného stola, je vo Švédsku oveľa rozmanitejší a bohatší. Prikladám aj fotku, kde je väčšina jedla z typického štedrovečerného menu. Niekoho by z tých kombinácií mohol aj šľak trafiť: pečené rebierka, mäsové guľôčky, gratinované zemiaky s ančovičkami, malé klobásky prinskorv, isterband klobásy, pečená šunka, pražená ryba, slede vo všakovakých nálevoch (omáčka horčicová, smotanová, kôprová, ...), údený losos, dusená červená kapusta, kapustový šalát, šalát z červenej repy, tvrdý syr, plesňové syry, maslo, rôzne pečivo, ružičkový kel, plnené vajíčka, krevetky, kaviár, ... Všetko sa samozrejme kombinuje na jeden tanier a samozrejme treba si nabrať opakovane aspoň 3 krát. Jedlo sa zapíja nealkoholickým punčom zmiešaným s hrozienkami a mandľami, typickými mini fľaštičkami alkoholu, julmustom (niečo ako Kofola). Ako dezert sa ponúka Ris à la Malta – mliečna ryža s mandarínkami a vanilkovým krémom.

Toto síce nie je pre Švédov až také typické, ale naše delenie darčekov vyzerá takto: len deti zväčša dostávajú darčeky – aj to sa každý pýta, čo by asi chceli, oni povedia nejaké varianty a dospeláci si to už podelia – takže žiadne extra prekvapenia, ale ani žiadne sklamania. Samozrejme tento proces nasleduje až potom, ako prestanú veriť na Santu. Potom každý dospelý nakúpi darčeky v istej cenovej hladine, prinesie ich na stôl a začína sa hra. Hádže sa kockou a kto hodí šestku, berie si nejaký zabalený darček. Ak sú všetky darčeky rozdané, rozbalia sa a hra pokračuje opäť hádzaním kockou. Ak niekto hodí šestku, môže si vziať darček, aký chce a od koho chce. Nejde samozrejme o darčeky, no je to veľká zábava. Nakoniec sa aj tak nejako spravodlivo podelíme.

Perlička: snaha o kúpu kapra bola viac menej márna. Dal by sa objednať, ale otázka z každej strany znela: prečo chcem, preboha, jesť takú smradľavú tlstú rybu?


Foto: Shutterstock

Pečené bravčové rebierko.














Pozrite si aj:


Vianoce spoza hraníc - Česká republika, Bulharsko, Slovinsko

Vianoce spoza hraníc - Austrália, Holandsko, Chorvátsko, Nemecko



Diskusia k článku

canario447
haha som sa nasmial na tom konci ohladom kapra. Ja ho sice nejem, nechuti mi, ale bratova zena si bez kapra nevie predstavit vianoce. Tak pri prvych ked sa prestahovala na kanarske ostrovy sme sa dali do zhanania kapra. A aj sme nasli jedneho platanero (pestovatel bananov) co mal kapre nasadene v obrovskych nadrziach na vodu pre banany vraj na cistenie vody. Tak sme k nemu dosli s tym ze by sme kupili jedneho a on nas hnal s krikom ze co sme to za barbari ked mame vsade dookola more plne ryb a my mu chceme jest jeho okrasne ryby ktore su k tomu take hnusne hahah. Nikdy viac som sa nesnazil zhanat tu kapra na vianoce
jarbra
uz len pohlad na fotografiu, uz mi slinky tecu, fakt na tom ,, stolceku prestri sa ,, -) ktory je bohato pripraveni na konzumaciu, ... kazdy si najde svoju specialitku, ja uz som si vybrala, ... kaviar, udeny losos, salat z cervenej repy, ruzickovy kel a plesnive syry ... v pohode by mi stacilo :-) Dakujem za pohostenie bolo super ! Pacia sa mi tradicie, ktovie mozno raz pridem na Stedry vecer aj do Svedska, ked uz tolko cestujem :-) Krasne a vesele vianocne sviatky.
tinca
najviac sa mi páči @babav nič americké by jej nechýbalo, no a @svedka tak neviem kto by to všetko pojedol, mám 4 chody a niekedy kapustnicu jem až okolo 22 h. Vďaka vám dievčence a Andrejka,že sa s nami podelíte o zaujímavosti z vašich terajších domov.Milujem tieto články v čase vianoc:)
izabella929
Prekrásne čítanie...)Iný kraj, iný zvyk, ale napriek všetkému sú Vianoce najkrajšie sviatky v roku...Ďakujem pekne za pekný článok...
jarbra
Rada citam taketo clanky su poucne, zaujimave a dobre vediet aj zvyky a tradicie inich krajin ... Dakujem Vam dievcence za pekne citanie :-)
sovka62
Zaujali ma najmä tie švédske Vianoce, keďže vnuk je rozhodnutý, že práve švédsko je krajina, kde chce žiť. Na Vianoce bol doma, na Božie narodenie, samozrejme aj u nás. Hovorí, že na Vianoce bude chodiť domov, kým sa vo Švédsku neožení, potom vraj máme prísť my. Tak si, @svedka moja milá, predstav, že by som to zažila na vlastnej koži (hlavne ak by sa oženil so Švédkou, čo má v pláne, aj keď neviem, či tá súčasná je už tá konkrétna budúca, hehehe....).
svedka
@sovka62 no vidis,este si mozno neskor aj spolu tym vianocnym ,,puncom,, pripijeme :))) Drzim palce.






 



TOPlist