Fedor Malík:
Veľkonočný jazyk

Fedor Malík, 22. apríla 2014     2 minúty čítania

Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Môžete ho opražiť i na bravčovej masti a posypať strúhankou z bieleho chleba. Môžete si ho však pripraviť i s poľskou omáčkou. To je náš recept, to je náš dnešný prípad...

Nechajte údený hovädzí jazyk variť v osolenej vode s koreňovou zeleninou dobré dve a pol hodiny. Potom ho vyberte z kastróla a vložte do studenej vody. Ľahšie ho tak olúpete. Opracovaný jazyk potom nakrájajte na také akurátne plátky a pripravte si omáčku. Podľa našich starých mám – poľskú omáčku.

Do tmavej zápražky nasekajte červenú cibuľu, pridajte cukor, ocot, nastrúhaný tvrdý perník, lyžicu slivkového lekváru a všetko zalejte vývarom z jazyka. Omáčku chvíľu povarte, dochuťte a mixérom zhomogenizujte. Kto ako, nebráňte sa ani použitiu kyslej smotany a horčice.

Keď je všetko hotové, vyberte z kredenca tie najkrajšie biele taniere a začnite čarovať. Dve žufanky voňavej a chutnej omáčky, tri-štyri plátky jazyka. Ozdobte ho restovanou mandľovou drvinou a žltými kalifornskými hrozienkami. Zadržte sliny na jazyku a do pohára si nalejte „smotanové“ Rulandské biele. Najlepšie ročník 2009...



Diskusia k článku

tinca
údený jazyk je lahôdka, ale jeho chuť by som si nekazila žiadnou omáčkou, radšej s čerstvo nastrúhaným chrenom
hubata
presne @tinca a môže okrem chrenu byť aj to Rulandské biele, ročník 2009. Ale mne by k tomu viac išlo jedno malé orosené......
rea1
ja sa pripájam, dievčence. ja radšej neúdený jazyčisko, uvarený a k tomu chren so smotanou, chren s jablkom (veď strava má byť pestrá) a s @hubata jedno (aj dve či tri) orosené v Taláci. ale nie som konfliktný typ, prijala by som aj to Rulandské. Rulandské šedé bolo víno mojej prvej svadby. len vtedy sa ešte volalo Burgundské šedé. ojojoj, dávno to veru bolo. :-))
kuchticka
Takyto udeny neb neudeny jazyk som nikdy nekostovala. neviem ako chute, ale chren milujem - vela, vela k inym jedlam, a to Rulanske biele mi kedysi davno velmi chutilo -kdeze su tie casy? U nas ani chyru o Ruladskem,. ale iste ho nahradi (presne) nase biele - na jazyku mamn iba chut, ale nazov.... nechce sa objavit.
frezia68
Údený jazyk je delikatesa a tiež som za chren s jablkom a domáci chlebík...len taká chuťovka :-) . Ale ak obed,tak omáčku a zemiakovú kašu a to je kombinácia pre mňa :-)))
daguska
Jazyk je naozaj velmi chutný.Údený i neúdený.Mne vsak vzdy príde na um jedna rozprávka v akejkolvek súvislosti s jazykom,ak ide o jedlo.V príbehu dal za úlohu nejaký vladár sluhovi pripravit najlepsie jedlo.Ten pouzil výborne ochutený hovädzí jazyk.Samozrejme,vladár bol spokojný,ale skúska pozostávala aj v príprave toho najhorsieho pokrmu.Sluha znova ponúkol dobre pripravený hovädzí jazyk.To vladára zmiatlo a ziadal vysvetlenie,ako to,ze volil práve takto.Za najlepsie jedlo ho vybral,preto,ze jazykom mozno niekoho pochválit,udelit mu najvyssie pocty...A za najhorsie preto,ze jazykom mozo niekoho urazit,ublízit mu,ponízit...Vladár samozrejme uhned pochopil múdrost svojho poddaného.Ten samozrejme zaujal významné miesto po jeho boku.Tak,ci onak,jazyk je naozaj delikatesa,oplatí sa pouzívat v rozumnej miere...






 



TOPlist