Fedor Malík:
Veľkonočná saláma

Fedor Malík, 15. apríla 2014     2 minúty čítania

Obe mandle v našej záhrade toho roku opäť zakvitli. Veľkoplodá ešte koncom februára a maloplodá o čosi neskôr. Kvitli dlho. Akoby čakali na prebúdzajúce sa včely.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Potom prišiel vietor a zo stromov popadali posledné minuloročné plody. Pozbierali sme ich, porozbíjali, povylupovali a ošúpali. Bola to piplačka. Rodinná rada rozhodla, že sa neskonzumujú „len tak“, opražené a osolené, ale sa použijú na prípravu veľkonočnej salámy. A tak sa i stalo.

Na rajnici sa ocitlo po 15 dekov mletého cukru i mletých mandlí, štipka škorice, za pol hrste postrúhanej čokolády, päť rozdrvených klinčekov a nadrobno pokrájaná kôra z jedného citróna. Apropo, citrón chemicky neošetrený a tiež „domáci“... Na ohni sa to všetko zmiešalo za horúca. Potom sa do tejto masy zapravilo jedno čerstvé vajíčko a všetko sa opäť premiešalo. Chladnúca zmes sa premiestnila na veľkú dosku, ktorá bola bohato posypaná práškovým cukrom. Vanilka v ňom nechýbala... Nuž a potom si prišli na svoje naše šikovné ručičky. Z hmoty vyformovali hrubú salámu, ktorú vaľkali v cukrovom „piesku“.

Hotové veľkonočné čudo, zakrútené v alobale, sa potom na pár dní odložilo do chladničky. Na sviatky sa z neho budú krájať tenké plátky a tie sa uložia na misy s vanilkovými rožtekmi...



Diskusia k článku






 



TOPlist