Trendy:
Varíte pre vašich miláčikov... psov?

redakcia, 10. septembra 2010     6 minút čítania

Sme stránka o varení, tak by sa patrilo niečo si napísať aj o strave a varení pre našich štvornohých miláčikov.


Foto: www.sxc.hu/Ale_Paiva

Psie granule vraj obsahujú všetko, čo psíkovia potrebujú.


Podľa vašich komentárov vieme, že mnohí z vás chovajú či už v byte, alebo na dvore pri domčeku zvieracích miláčikov. Často diskutujeme o vtipných príhodách, keď naše zvieratká uchmatnú niečo zo stola - či už hotové jedlo, alebo surovinu.

Vzniklo tak zopár naozaj úsmevných príspevkov, a nás tak napadla jedna vec. Dennodenne tu na stránkach diskutujeme o receptoch, snažíme sa prísť na to, čo uvariť večer pre našu rodinu, prípadne plánujeme menu na nasledujúci víkend.

Ako je to však s vašimi domáci zvieracími miláčikmi? Náš psík, ktorého som kedysi drzo dovliekla k mojim rodičom, si žije ako v perinke. Ocino jej ( je to sučka ) pravidelne vyvára mäsko v zeleninových polievkach, tá vôňa mi, kdekoľvek ju cítim, už takmer pripomína domov.

Prvý týždeň to s ňou bolo ťažké. Prišla z útulku a zjedla všetko, čo pred ňou neutieklo. Na stole sme na pár sekúnd nechali položený tanier s kompletným obedom – zemiakovým šalátom a vyprážaným rezňom. Šup umyť ruky pred jedlom a... Naša Dáška práve vylizovala tanier. Trónila pri tom na prestretom stole ako modelka. Pol roka v psom útulku urobilo svoje, tak sa Dáška naučila o každý kúsok jedla bojovať. Počas prvých mesiacov tak boli u našich na dennom poriadku vracania a hnačky. Než sa náš psík naučil jesť normálne a s mierou, musel prejsť určitý čas.

Varené alebo granule?


Foto: www.sxc.hu/Bongani

Surová kosť je pre psa skutočná
lahôdka.


Vŕtalo mi v hlave, či doma tiež vyvárate pre svoje zvieratká, alebo im napríklad kupujete len hotové výrobky ako konzervy, granule, alebo špeciálne tyčinky či maškrty. Naťukala som preto do googlu výraz „recepty pre psov“ a na moje prekvapenie mi vyhľadávač ponúkol hneď niekoľko stránok s takýmito receptami.

Niekde ich dokonca majú rozdelené na recepty pre psie „batoľatá“ a pre dospelých. V prvej chvíli som však mala pocit, že len niekto zle zaradil recepty, veď posúďte sami ich názvy: Mäsové pyré, Kaša z ovsených vločiek, Jarné rizoto s pečienkami... A potom nasledovali trošku príznačnejšie názvy ako Super zdravé psie keksíky, Plnená kosť, Psie keksíky na vyčistenie zubov...

Prekvapilo ma to, myslela som si, že nášho psa len rozmaznávame. Susedia nás zvykli občas vysmiať, že pes má žrať granule a konzervy, ktoré obsahujú všetky potrebné vitamíny a minerály, a nie varené jedlo. Pravdou však je, že u psov, presne ako aj u ľudí, môžete nesprávnou stravou zapríčiniť rôzne choroby, alergie a poruchy dôležitých orgánov v tele.

Normálne si predstavujem sama seba, ako ručne zarábam cesto na sušienky pre psa, vaľkám ho a potom pečiem v rúre... Vtipná predstava, ale keď tak nad tým premýšľam, náš pes je predsa riadnym členom našej rodiny, a keď pečieme a vyvárame pre ľudí, môžeme aj pre psíkov, no nie? Aj keď stále prevládajú názory, že najlepšia strava pre psov je tá surová. Surové mäso, aj surová zelenina. Neviem si však dosť dobre predstaviť nášho psa jesť surovú mrkvu. Aj mýtus o škodlivosti surových kostí je už zažehnaný. Čo sa týka mäsa, zažívací organizmus psíkov je tak uspôsobený, že si ľahko poradí napríklad s prípadnou salmonelou a škodlivými baktériami v mäse.

Psíkovi to isté, čo vám? Radšej nie!


Foto: www.pupdogtraining.com

Jedlo pre ľudí? Omyl, pre psov!


Je samozrejme naivné si myslieť, že všetko, čo doma uvaríme, je vhodné aj pre psa. Niektorých psov majitelia totiž tak rozmaznajú, že čo si dajú sami na tanier, to isté dostane aj „havko“. Treba si však uvedomiť, že takýmto nezodpovedným správaním môžeme štvornohému kamarátovi skôr ublížiť, ako ulahodiť. Aj psík totiž potrebuje vyváženú stravu plnú vitamínov a minerálov.

Na záver vám ako príklad ponúkame recepty zo stránky špecializovanej na zdravie a výživu psov: www.bull-terrier.sk:

Jarné rizoto s pečienkou

Prísady:
• hovädzia, bravčová alebo kuracia pečeň
• ryža
• hlávkový šalát alebo listy špenátu
• listy mladej žihľavy alebo púpavy
• kôpor

Postup: Do takmer uvarenej ryže primiešame na kocky nakrájanú pečienku, nadrobno nakrájané listy žihľavy (púpavy, kôpru) a dovaríme. Po uvarení pridáme na malé kúsky natrhaný hlávkový šalát (listy špenátu).


Zelené psie keksíky

Prísady:
• 1 PL masla
• 1 PL celozrnnej múky
• 2 vajíčka
• celozrnné ovsené vločky
• 2 PL nadrobno posekanej petržlenovej vňate

Postup: Maslo a múku zmiešame s vajíčkami, pridáme bylinky a pridáme toľko vločiek aby vzniklo rovnomerné cesto. Uložíme ich na papier na pečenie na plech. Vytvarujeme lyžicou kôpky, ktoré jemne pritlačíme. Pečieme na strednej priečke pri 180 stupňoch asi 15 minút. Potom keksíky otočíme a pečieme znova pár minút, kým nie sú suché.

Ešte jedna vec. Dávame našim psom to, čo jeme my. Ochutnali by ste aj psie jedlo pripravené podľa týchto receptov?...


Zdroj: www.bull-terrier.sk




Diskusia k článku

bambulka51
Sandry,pekný článok si napísala ,fajnové receptíky si dala keď sa pýtaš či by sme to ochutnali-no ja určite veď to sú super recepty .Určite upečiem našej Molly tie keksíky.Naš havino je zvyknutý na granule a popri tom kupujem psie piškoty,tyčinky na čistenie zúbkov a sem tam dostane kosť...
bambulka51
Ešte by som chcela dodať že sa nemá miešať,buď dávať granule len,alebo len vára.Inak určite som to už porušila !Naša Molly neznáša varené zemiaky vyvráti ich.
samanka
Najprv k otázke:pokojne by som ochutnala jedlo podľa týchto receptov, veď sú tam ingrediencie, z ktorých bežne varíme. No a k nášmu Rikimu? Od malička odmietal granule, kupovala som mäskové konzervy pre psie bábätká. Keď nám podrástol, začala som kupovať mleté mäso pre psov. Riki nemá však problém "vyčistiť" misku kocúrovi, ak tam nechá nejaké granule (kocúr dostáva len granule a sem-tam mäsko z polievky) a zbožňuje maslový chlieb a bryndzu. Keď zavonia, že sa niečo také pripravuje, nemá zábrany. No a nedáte mu??? Ak dostanem kúpiť slezinu, srdcia, jazyky a podobne, tak mu tiež uvarím, len vnútornosti akosi rýchlo miznú u mäsiara. Ale neudobríte si ho šunkou, alebo salámou. Ani sa toho nedotkne.
cajiky
Nášho psíka sme našli (až neskôr vysvitlo, že je to tulák)...verím, že nebol iba na nejakom výlete a že sa po vybavení neodkladných záležitostí nemienil vrátiť domov :o))...aj sme potom špekulovali, či to bol únos, krádež alebo čo vlastne...od prvého dňa bol podávanou stravou nadšený, lebo dostával prakticky iba mäso...všetko ostatné odmietal a ak som sa mu pokúsila k mäsu niečo primiešať, veľmi precízne to vedel oddeliť...najstrašnejšie bolo, keď zbavoval mäso ryže divokým potriasaním hlavou,- to sme z obkladačiek oškrabovali špachtlou, ak to náhodou zaschlo...granule sme kúpili raz, on ich nechcel a príšerne smrdeli, tak som ich veľmi rýchlo odviezla do útulku :-)) Teraz je situácia taká, že varíme fakticky pre neho, solíme a koreníme, až keď mu odovzdáme jeho časť. A ak občas varím niečo bezmäsité, tak sa mu hodí nejaká vnútornosť (aj kuriatko občas) uvariť, nech sa chudáčisko netrápi...veď to vybehá, keď sa mu podarí zdrhnúť...
babidka
Tie psie stranky s jedlom poznam :-) recepty su fajn a psikom urcite chutia vsetky tie jedla . vzdy som si myslela , ze svoje zvieratka /psov , macky, skreckov , osmakov , vtacikov.../ dost rozmaznavam.Ale ked som zasla na "psie" alebo ine "pets" stranky , tak som videla ine veci :-))))) Varit pre malych psov je bezproblemove - trosku maska , priloha a zelenina .To je nic . Ale nas velky pes / ma 50 kg a ma vela pohybu a tym aj vysoku spotrebu energie/ potrebuje denne 1 kg masa , 200 g prilohy a 150g zeleniny....take su doporucene davky podla odbornikov .Plus nejake vitaminove doplnky , mineraly, teraz aj lieky na regeneraciu vaziva a chrupavky lebo ako 11 rocny je uz senior . Takze sa kupi 30 kg prepravka hovadzej svaloviny /z nutenej porazky/ no a nejake vnutornosti . Potom to vsetko treba pokrajat , uvarit husty "gulas" , naporcovat po 1 kg do plastovych krabic na zakusky a zmrazit .To mi trva pol dna :-) Psy by nemali jest vela zemiakov a vlastne ani chlieb , takze kupujem kvanta ovsenych vlociek ,psiu ryzu natural , psie cestoviny ....a nas havko len vecer zavrti chvostikom, za 2 minutky vsetko schlamstne a nespokojne na mna pozrie "a to viacej nemas ?!"Niekedy maso jednoducho nie je a vtedy musi jest granule .Keby ste videli ten jeho urazeny pohlad :-) Granuly musia byt kvalitne a tak nas velky psicek ma financny rozpocet pomerne vysoky . Mali havkovia /mame dvoch/ maju ovela mensie naroky a kriku narobia pri plote ovela viacej :-)))))))
dobizu
Aj ja mám psíka Meggie a každému, kto potrebuje lásku odporúčam kúpiť si psíka. Ten vám jej dá nezištne celé priehrštia. Môjmu psíkovi varím aj ja všelijaké dobroty, ale dávam mu aj granule. Z varenej stravy mu robím ryžu, cestoviny, mäsko, občas vajíčko... A čo je zvláštne, miluje zeleninu a jabĺčka, s chuťou zje mrkvu, kaleráb, petržlen, kapustu, karfiol... Občas aj zhreší nejakou tou piškótkou, ale dobroty mu kupujem špeciálne pre psíkov. Je pravda, že ľudská potrava môže byť pre psov toxická, dokonca môže spôsobiť aj smrť. Napríklad veľmi toxická je čokoláda a kakao, nesmie hrozienka, nemal by jesť ani zemiaky, mlieko a mliečne výrobky mu môžu spôsobiť tráviace ťažkosti... Skrátka, psíkovia sú neskutoční gurmáni, ale pokiaľ sa z nich chceme tešiť čo najdlhšie, mali by sme ich rozmaznávať s rozumom :-)
janger
My mame macku, Kitty, len taku obycajnu, ziadne zvlastne plemeno. Davame jej len macacie konzervy. Su v nich vsetky ziviny, vitaminy, ktore potrebuje. Tie konzervy obmienam, kazdy raz dostane inu, ci uz rybaciu (losos, treska, sardinky), slepaciu alebo hovadzie maso. Najprv dostavala okrem toho aj granule, ale tie nejako neznasala. No a na pitie ma vzdy v miske cistu vodu. Ale tu skoro nikdy nepije, radsej sa napije vonku z bariny. Pije ale velmi malo, lebo v tych konzervach je aj dost vody. Takze to jej zrejme staci. Nevarila som pre nu nikdy. Ma uz vyse 15 rokov, dobru vahu, zverolekar hovori, ze vyzera na svoj vek vyborne :-))). Tak dufam, ze si este dlho pozije, lebo ju mame velmi radi a aj ona nam dava kopu svojej macacej lasky.
evusik
priznám sa, že som donedávna koketovala s myšlienkou, že uverejním recept na keksíky pre psov, ale nakoniec som nenabrala odvahu, bála som sa, že ma budú všetci odsudzovať, že vyváram pre psov. Ale vidím, že nie som sama. U nás je to podpbne ako u @babidky len s tým rozdielom, že toľka mäsa by som nemala kde dať, ale cestoviny a ryžu pre psov kupujem, náši psi ryžu milujú a cestoviny tiež a v lete je pre nich pochúťka cestoviny so smotanou - raz za čas pretože smotanu by nemali jesť. O zemiakoch sa zas hovorí, že ich pes nedokáže stráviť, takže ak ich aj zje tak je to pre neho len balast. Naši psi zemiaky nezjedia. To ale neznamená, že im vyváram každý deň. Väčšinou dostávajú granule a varíme občas, možno aj preto že čau čau je nemäsový pes, to znamená, že by nemal jesť veľa mäsa pretože má z toho kožné problémy. Jemu stačí ryža. V každom prípade našich psov milujeme a občas im spravíme aj nejakú tú dobrotku, možno nie najzdravšiu. A náš čavo miluje hrozno :-)
torticka
Susedin pes (na fotografii, teraz cez 40 kg) má najradšej aj so mnou piškotky. Tak sa potom delíme. Jednu jemu a jednu mne. Ale keď na mňa vyskočí, tak ich má všetky, lebo mi ich vezme aj so sáčkom. Inak jedáva granuly. Varenú stravu nechce.
honestka
Nase prve "vnuca" prislo do rodiny ako malicka 3 tyzdnova hrudka a vyzerala akoby bola oblecena do paradneho smokingu. teraz ma 4,5 roka, je to cistokrvna ""Boston terirer" a vola sa Pickles. Po roznych poradach sme ostali pri specialnej strave v granulach ku ktorym jej primiesame iba varene maso, pretoze bez neho nepride k miske, ani ked je uplne vycerpana hladom. Kupujeme tiez tie specialne "keksiky" na cistenie zubov, ale ja jej samozrejme peciem masovo-pecienkove keksiky, ktore moze vraj len obcas inac su chutne aj pre mna -hihi- a to by som nebola uz ozajstna babi, aby som ju nerozmaznavala... takze sa pripajam k tym, ktori si nikdy nemysleli, ze by dokazali takto piect stvornohym milacikom, pokial neboli v nasej rodine ako dalsia "psooba", hoci ako dieta som zila na dedine a zvieratka rastli so mnou, ale okrem macky, ktora mala pristup do kuchyne museli zit iba vonku a vtedy sa zivili ozaj odpadkami z kuchyne, ziadne specialne granule neboli. == Inac, ked sme zili vo Svajciarsku, tam dostaval velky a mudry buldog Cyrus - specialnu cokoladu vyrobenu len pre psiky...
honestka
naviac som zabudla dodat, ze jej sijem aj svetre a kabatiky do tejto tuhej zimy...
bozulka
Psíka sme mali 11 rokov,asi 6-7 rokov som varievala mäsové vývary so zeleninou a cestovinou,rozdelila som porcie do kelímkou a v mrazáku som mala na celý týždeň.Medzi tým boli konzervy a psie salámy.Potom som mala trošku problémy so zdravým tak sme kúpili granule,také že najkvalitnejšie.Dlho sa nechcel naučiť na granule,ale,že vraj tam bolo všetko čo psík potrebuje.Miloval mandarínky,jablká na plátky.Syr Lunex som mu dávala s tabletkami,ale musel byť jedine plnotučný.Každé jedlo ochutnal najprv špičkou jazyka a potom si zobral alebo otočil hlavu a hotovo.Ale zo všetkého najviac miloval ryby.Keď už nevládal ostal ležať pri miske a po odpočinku pokračoval.Bol to môj jediný psík s ktorým sme sa nesmierne mali radi až dovtedy keď mu veterinárka nemohla pomôcť.Dostal rakovinu...Dodnes si vyčítam,že som ho pripravila granulami o život.Ďalšieho psíka už vlastniť nemôžem,stratu by som už nezvládla.
vencow
Prosím Vás, je to VARECHA pre ľudí alebo pre zvieratá? Došli Vám
recepty? To uprednostňovanie zvieracích miláčikov, myslím si, už
presahuje zaužívané medze slušnosti. Píšte radšej recepty pre
našich miláčikov - vnúčatá. Prosím aspoň o zamyslenie sa.
cajiky
Je tu skoro 8.000 receptov...to je vážne smola, keď si z nich nevieš vybrať, a musíš chodiť do sekcie Magazín...čo je trocha "mimo mísu"
janger
@bozulka , prosim ta, nevycitaj si nic! Ty si ho iste nepripravila granulami o zivot (tak ako to pises). Ved kolko psikov dostava granule cely zivot a vsetko je v poriadku. Jednoducho chudacik ochorel. A ty si sa onho iste s laskou starala! Nie si na vine...
cajiky
Ale, mňa naštvalo, že "uprednostňovanie"...veď je to neobjektívne...predsa neodtŕhame od úst deťom...ale som zmierená s tým, že keď ľúbim psíka, som neslušná...to prežijem :-))))
evusik
nie nadarmo sa hovorí, že kto nemá rád zvieratá nemá rád ani ľudí
cajiky
Áno @evusik , a Teba sa to týka najviac...taká si zbláznená do tých zverov, že sa Ti o nich aj sníva :-))))))))))))))))))))))))
torticka
Keď ma to rozčuľuje, tak to nečítam. Ale mňa zvieratá nerozčuľujú, tak si prečítam, čo píšete. Vieš vencov, vo vareche je to tak. My sme rodina, tak píšeme o všeličom.
elenitsazante
ja mam takeho miesanca, ale v jedle mi veru dava zabrat.. skoro nic mu nechuti.. psacie granule a konzervy vobec, obcas ho prehovorim na macacie.. varenu stravu mu tiez robim, ryzu s kuracimi pecienkami, alebo zaludkami a postruham tam trochu mrkvy.. zje to ako kedy.. pritom je zdravy, veterinar tvrdi ze ma aj normalnu vahu, na to ze tak malo je.. najradsej ale ma cerstvy chleba s maslom (okrem korky) , este som takeho vyberaveho psika nemala a robim si koli tomu starosti, ma este niekto takeho anorektika doma? :)
xanadu1955
Mám už druhého psíka, ten prvý bol tiež taký vyberavý, jedol len váru kúpila som ho ako pol ročného a na granule si nemohol zvyknúť. Je to dozadu asi tak 18 rokov a ja som bola na veterine na očkovaní a opýtala som sa veterinárky, že Deník tak sa volal , je ako divý za surovým mäsom, vtedy mi doktorka povedala že to je pre psa to najlepšie je to neupravená bielkovina veľmi dôležitá pre psíka, keď som mala úraz a bola som mesiac v nemocnici, tak sa naučil aj na granule lebo mu nemal kto variť, do vtedy som mu varila osobitne a tak to aj ostalo, dostával váru , surové mäsko, zeleninku a keď nedostal nič iné tak išiel sám a napapal sa granúl dožil sa 14 a po roka bol slepý a hluchý a nakoniec ho museli uspať lebo dostal stareckú demenciu a čúral po byte a nechcel chodiť von a vyštekával celé noci čím privádzal susedov do šialenstva a samozrejme aj nás tak sa nedalo už nič robiť. Potom som dostala k narodeninám fenku Kessy tej istej rasy a tá zje absolútne všetko, ovocie, zeleninu tvaroh syr surové mäso aj granule doslova musíme pred ňou všetko schovávať lebo strašne priberala a musela držať diétu, ale medzi tým sa zmenilo aj to že na veterine tvrdia že granule sú pre psov to najlepšie. Tak neviem. Ja si myslím že treba dať psíkovi zo všetkého, len to netreba miešať všetko naraz. Psíci nesmu slané, čokoládu, sladké, hrozienka a zemiaky sú im zbytočné dávať, nemajú enzýmy na ich spracovanie takže by umreli zo zemiakov od hladu. A čo sa týka kostičiek tak tie môžu ale s mierou lebo upchávajú črievka a nesmú štiepavé kosti ako napr. z hydiny lebo tie im môžu poškodiť, ba dotrhať črevá
furdica
Ja si myslim ,že všetko je biznis žijem už dost dlho a mala som vela psov strážnych ,aj milačikov . ale to prehananie zo stravou ma štve ,čim sa živil vlk? azda granulami? a kostičky nemože? Pes sa nažerie čo mu chuti ked je vonku nik ho neudrži .najviac sa nasmejem tým paničkam ,čo ich nosia v kabelach len ho vypustia už sa vala vo vykaloch a olizuje ocikane miesta od inych zvierat ,a to im neuškodi?Psi su na rozdiel od nas ludi rozumni ,vedia čo je im dobre .
cajiky
Maslo ! Jasné, to Kubo miluje...ale bez chleba :-)) Keď sme na dovolenke, posielam mu každý deň pohľadnice, pomaslované, personál vždy tak divne pozerá, keď si beriem malé masielko...a vraj aj poštárka zazerá, keď tie karty doručuje...ešte, že je kamarátka osvietená bytosť a nič si z toho nerobí...
evusik
je pravda, že všetko okolo psov a mačiek je v dnešnej dobe biznis, ale štvú ma ľudia, ktorí ohŕňajú nosom nad ľuďmi, ktorí psov majú a starajú sa o nich ako najlepšie vedia. Je pravda, že pred takými 30-timi rokmi to tak nebolo (myslím ten biznis) ale pred 30-timi rokmi bol "biznis" napr. akváriové rybičky. Veľa ľudí malo akváriá a všetko museli kupovať v obchode, to nikomu nevadilo? to nebol biznis? to bolo správne? a odrazu keď ja mám psa tak som zlá? Ja nečumím do telky, chodím do prírody na dlhé prechádzky so svojimi psami, zatiaľčo moje známe čumia na telenovaly..... je mi ľúto keď niekto ironizuje, že "panička má psíka" každý kto má nejaké zvieratko doma vie aká je to veľká zodpovednosť, ale aj veľká láska a radosť.
sjuz
no pekná diskusia, super:)) My sme mali 15 rokov pudlíka, bolo to dávno, vtedy u nás ešte konzervy "nefičali", tak mama mu pravidelne varila hovädzie - my polievku, pes mäsko.... :)) Tíško sme jej závideli:)
Teraz máme vlčiaka, ktorý žerie aj konzervy aj granule, no dávame jej aj mäso surové, a koketujeme so šrotom, pretože psy v Zázrivej žerú aj šrot, a majú nádhernú srsť:) No a Brite to tam zachutilo, takže hľadáme vrece šrotu....:) No a občas jej uvaríme aj cestoviny.
sjuz
a zabudla som - Brita miluje čerstvé jablká, maliny, černice, ríbezle, uhorky, rajčiny..... :)))
flemi
ja by som si z toho aj dala........................teda nie granule, ale tie keksy
havino
mam ovčiaka, vyzera,ako Rex,ak nie krajšie, pre nas určite, papa,ano papa granule,z času na čas mu varím,ale len maso,srdiečka, to mu pridávam k granuliam,plus dostava cestovinu, jablka miluje a mrkvu mu struham na srsť a vajce surove, občas jogutr a tvaroh

maltezak gerinko,ten ma len z nedelnej polievočky masko, to už on vie presne kedy bude,inak len granulky papa, sem tam kusok šunky,syra
lenka3007
viete mi doporučiť dobru stranku kde najdem vela receptov pre psikov? vdaka
domci4
aj mne by ste mohli odporúčiť stránku
:P
oksi
Môj pes papa iba granule pre psov. Kupujem veľké balenia v obchode  semilton.sk/zoo/food-for-dog/,...
je to veľmi pohodlne pre mňa. Ale obávam sa, že takáto diéta môže poškodiť psíkovi. Môžem teda kŕmiť psa len suchým krmivom?






 



TOPlist