Varecháči v kuchyni:
Ako sme nevarili, ale „rawili“

Andrea Červenková, 4. júna 2016     6 minút čítania

S víťazmi aprílového kola súťaže Varíme s Varechou sme sa v škole varenia v bratislavskom Poluse učili, ako si pripraviť kompletné raw obedové menu.



Konečne nastala tá chvíľa, keď sa prví Varecháči zišli spolu za sporákom. Vlastne pardon, sporák sme ani nepoužili, pretože sme si pripravili kompletné obedové menu aj bez jeho pomoci.



Naša dnešná lektorka Zuzka Frešo je veľmi sympatická, energiou sršiaca mladá žena. Na úvod kladie otázku, či vôbec vieme, čo to tá raw strava vlastne je. Dozvedáme sa, že správny preklad by mal byť živá strava. Je to teda strava, ktorá neprešla tepelnou úpravou (zahriatim nad 42 °C) a vďaka tomu je plná aktívnych enzýmov, minerálov, vitamínov. Jedná sa o vegánsky spôsob stravovanie, takže taký tatarák z hovädziny sem určite nepatrí, aj keď je celkom raw.



Pri raw stravovaní hrá jednu z najdôležitejších úloh kvalita surovín. Takže hneď na úvod sme zásobení množstvom ovocia a zeleniny.



Samozrejme nesmú chýbať rôzne bylinky, oriešky a semienka.



Každý dostáva dosku na krájanie, ideme pripravovať prvý chod nášho obedového menu - dvojfarebné smoothie. Každému z desiatich účastníkov kurzu je pridelená úloha a už sa krája a mixuje.



Atmosféra je skvelá - a to sme len na začiatku.



Absolútne nevyhnutným spoločníkom v kuchyni rawistu je naozaj kvalitný mixér. Ako sme sa dozvedeli, mixér nemusí mať ostré rezacie nože, pretože tie by sa aj tak časom otupili. Kritériom je veľmi silný motor, ktorý svojim výkonom rozmixuje všetky druhy ovocia, zeleniny, semienok, či orechov. Najväčším prekvapením bolo, že mixér dokáže potraviny aj zahrievať. Ak ho necháte dlhšie pustený, môžete si takto pripraviť - tak ako my - vlažnú polievku. Lebo - ako sme boli poučení, napríklad hneď ráno nie je dobré požívať úplne studené jedlá a teplá polievka padne vždy dobre.



Na mixovanie byliniek do nášho pesta stačil aj obyčajný mixér.



A na miešanie zmesi na dezert v podobe matcha guličiek taktiež.



Úplne najčudesnejším pomocníkom v kuchyni bol asi pre všetkých špiralizér. Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, prístroj celkom spratný a hlavne cenovo dostupný. Navyše je oveľa praktickejší ako rôzne špeciálne tvarované škrabky.



Dali sa s ním robiť neuveriteľné divy - dlhočizné raw špagety, teda na tenké prúžky nakrájané rôzne druhy zeleniny. My sme použili cviklu, bielu reďkvičku a cuketu.



Ani mužskí účastníci sa nenudili a naozaj usilovne pomáhali. Vraj varia ja doma.



A čo sme si NEnavarili, to sme si aj zjedli.

Okrem toho, že sme až v neuveriteľne pohodovej atmosfére spoznali množstvo príjemných ľudí, môžem zodpovedne vyhlásiť výsledky:

Zistenie prvé: Možno neuveríte, ale fakt sme sa najedli. A zostali sme aj sýti.

Zistenie druhé: Surová strava sa buď vôbec nemusí žuť, lebo je všetko rozmixované na lahodnú penovú konzistenciu. Alebo sa práve musí žuť veľmi dlho, nakoľko je predsa len húževnatejšia ako uvarená.

Zistenie tretie: Jedlá pripravené podľa raw princípov vonkoncom nie sú nudné ani mdlé. Úplným šokom bol pre nás napríklad posledný chod - banánová zmrzlina. To bol pre naše chuťové bunky jednoducho výbuch chutí.

Zistenie štvrté: Recepty sa dajú veľmi jednoducho variovať a modifikovať. To sme zistili najmä pri príprave pesta na naše zeleninové špagety, keď sme podľa ľubovôle a celkom intuitívne pripravili pesto cviklové a bylinkové, pričom obe boli vynikajúce.



Tak snáď sme vás trochu navnadili a aj tých najzarytejších mäsožravcoch trochu "načali", aby ochutnali občas niečo aj z rastlinnej ríše. A to samozrejme nemyslíme len obligátne zemiaky či ryžu. Tak sa inšpirujte! Na Vareche je množstvo skvelých raw receptov.

Recepty, podľa ktorých sme varili my:














Foto: Radosť variť - Škola varenia v Poluse



Diskusia k článku

jatea
Píšete tu, že nože na mixeri nemusia byť ostré len motor musí byť silný. Aký silný?
chcem si kúpiť nový robot, tak toto by ma zaujímalo, lebo si chcem robievať takéto dobroty.
rennatte
super atmosfera, skvela lektorka a pre mna zmrzlina a polievka boli top, zaradila som do svojho jedalnicka, vdaka vareche si mozme skusit pracu v kuchyni s odbornikmi a nacerpat nove skusenosti a finticky :-)
andreac
@Jatea (4.6.2016 13:13)

My sme pracovali s robotom, ktory mal prikon 1200 W a ak si dobre pamatam, nasa lektorka spominala, ze na pripravu raw stravy je dobry taky kuchynsky robot, ktory dokaze rozdrvit lad (kocky ladu).
evanaaa
Takže nové skúsenosti a poznatky, ktoré sa zídu.....pekne ste si to ne-navarili, Varecháči :) Len škoda, že tam neboli aj mená účastníkov k daným obrázkom, aby sme vedeli, kto je kto, poznám len Jarku a Renatku......ale hlavne, že bolo fajn, aj ste sa naučili, aj si pochutili.
jerica
@Evanaaa (4.6.2016 20:58)
Milá @evanaaa , si milá, že si napísala svoj postreh . Hlavne že ja som mohla spoznať našu milú adminku Andrejku, a hlavne osobne sa spoznať s našou veľmi milou a šikovnou stálicou a dlhoročnou varecháčkou @renatte .
Na to, že nie som zástancom surového RAW ne-WARenia, určite som si odniesla okrem krásnej zástery, aj skúsenosť, že dá sa aj rýchlo pripraviť jednoduché a jediteľné jedlá, aj si "pokecať" s účastníkmi kurzu.
andreac
@Jerica (5.6.2016 12:30)

Mila @Jerica , som velmi rada, ze som mohla Teba aj dalsich sympatickych ludi stretnut - a to este pri takej skvelej akcii, ako je varenie.

Nezabudnutelne bolo, ako si nas prekvapila a kazdemu dala darcek - krasne zabaleny poharik Tvojho domaceho lekvaru. Bolo to velmi mile, dakujeme.

Tesim sa na dalsie stretnutia.
katka78
@Andreac (30.6.2016 09:44) Jerica je jedna srdečná, sympatická a energická žena, s ňou musí byť príjemné ešte aj umývanie riadu, nielen to varenie :-)
andreac
@Katka78 (30.6.2016 14:33)
To urcite ano, ale k umyvaniu riadov sme sa nedostali. Totiz dalsia skvela vec na tejto skole varenia je, ze na umyvanie riadov je urcena pomocnicka, vy len varite a koštujete :)






 



TOPlist