Tekvicový koláč

Fedor Malík | 31. augusta 2010 o 03:00

V receptoch z Pobaltia pokračujeme i dnes...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Domnievam sa, že pôjde o čosi nové a nezvyčajné. V našej kuchyni je tekvica olejná (Cucurbita pepo, kurbis) stále veľkou neznámou. Naše kuchárky jej jednoducho neveria, nedôverujú jej. Nestrúhajú ju, nevaria, nepečú, nevyužívajú ju. Skúsime to prelomiť.

Prinášam vám recept na tekvicový koláč, ktorý si upečieme za „pomoci“ kyslého mlieka alebo kefíru. Pochádza z južnej časti Estónska a jeho autorkou je pani učiteľka Elli Vendla z kraja Viljandimaa. Pozri recepty na Letné ovocné hody Potrebujeme dve vajcia, 200 g cukru, 100 g masla alebo oleja, štvrť litra kyslého mlieka, 100 g tekvicového pyré, 300 g polohrubej múky, prášok do pečiva, vanilkový cukor, soľ a tekvicové jadierka.

Napred rozšľaháme vajcia s cukrom, pridáme rozpustené maslo alebo olej, tekvicové pyré, kyslé mlieko, prášky, múku a soľ. Všetko pomaly a vytrvalo ručne miešame. Hmota musí byť homogénna, ľahká, vzdušná...

Premiestnime ju potom do maslom vymastenej formy priemeru 24 cm a na povrch cesta naukladáme jadierka. Tekvicovo– kyslomliečny koláč potom v rozpálenej rúre pečieme pri 180 oC 40–50 minút. Jadierka budú na vás žmurkať a povrch jednoduchého a chutného domáceho koláča bude svietiť dozlata.

Neunáhlite sa a nejedzte koláč ešte zahorúca. Teplo by mohlo poškodiť vašu novú zubnú protézu... Po vychladnutí koláč nakrájajte a podávajte s dobrým nápojom. Estónci to majú odskúšané.

Deťom sa nalieva jablčná šťava a dospelí pochlipkávajú polosladké jablčné víno. To teda nie je bohvieako vydarená kombinácia...

Komentáre k článku:

  • furdica, 31. augusta 2010 o 09:49
    Možete napisat slov. názov tej tekvice?Cucurbita pepo je všeobecný názov tekvicovitych rastlín. ako sa preloži slovo -kurbis- do slov.? a ktora je to tekvica? Ja pečiem zakusky z hokaida. mám podobný recept ak je zaujem ,pridam, ale myslím že ich je vela. Len ten druh tekvice -kurbis -ma zaujima.Dakujem


  • lubjak, 4. septembra 2010 o 20:53
    @furdica ,tekvica hokaido je velmi zdrava a urcite by si nepotesila len mna ,ale aj vela inych varechacov ,keby si pridala svoj recept.Uz sa na neho tesim,dakujem dopredu



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia



Tento článok VytlačiťDaj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Gurmánsky zážitok nielen pre milovníkov kávy + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Obľúbený rad Premium pudingov od Dr.Oetker sa rozširuje o špecialitu s obsahom prvotriedneho kávového extraktu.

Rebríček TOP nápadov mesiaca september 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci september.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca september 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci september.

Súťaž na október o najlepší nápad, návod či fotopostup
Pokračujeme v mesačnej súťaži, v ktorej odmeňujeme tvorivé nápady do bytu, domu, záhrady.


Čistinkine tvarohové hrebene (fotorecept)

Recept na tieto výborné tvarohové koláče mám od bývalej varecháčky @cistinky


Naj recepty pred rokom
Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept)

Nedávno nám tu predhodili, že Angličania vraj pečú lepšie bôčik ako my.…


Naj recepty pred 3 rokmi
Pagaštan konský - tinktúra /NIE JEDLÉ GAŠTANY!!!/

NEKONZUMUJE SA! tento postup som si dovolila pridať medzi recepty, aby…


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist