Tekvicový koláč

Fedor Malík | 31. augusta 2010 o 03:00

V receptoch z Pobaltia pokračujeme i dnes...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Domnievam sa, že pôjde o čosi nové a nezvyčajné. V našej kuchyni je tekvica olejná (Cucurbita pepo, kurbis) stále veľkou neznámou. Naše kuchárky jej jednoducho neveria, nedôverujú jej. Nestrúhajú ju, nevaria, nepečú, nevyužívajú ju. Skúsime to prelomiť.

Prinášam vám recept na tekvicový koláč, ktorý si upečieme za „pomoci“ kyslého mlieka alebo kefíru. Pochádza z južnej časti Estónska a jeho autorkou je pani učiteľka Elli Vendla z kraja Viljandimaa. Pozri recepty na Letné ovocné hody Potrebujeme dve vajcia, 200 g cukru, 100 g masla alebo oleja, štvrť litra kyslého mlieka, 100 g tekvicového pyré, 300 g polohrubej múky, prášok do pečiva, vanilkový cukor, soľ a tekvicové jadierka.

Napred rozšľaháme vajcia s cukrom, pridáme rozpustené maslo alebo olej, tekvicové pyré, kyslé mlieko, prášky, múku a soľ. Všetko pomaly a vytrvalo ručne miešame. Hmota musí byť homogénna, ľahká, vzdušná...

Premiestnime ju potom do maslom vymastenej formy priemeru 24 cm a na povrch cesta naukladáme jadierka. Tekvicovo– kyslomliečny koláč potom v rozpálenej rúre pečieme pri 180 oC 40–50 minút. Jadierka budú na vás žmurkať a povrch jednoduchého a chutného domáceho koláča bude svietiť dozlata.

Neunáhlite sa a nejedzte koláč ešte zahorúca. Teplo by mohlo poškodiť vašu novú zubnú protézu... Po vychladnutí koláč nakrájajte a podávajte s dobrým nápojom. Estónci to majú odskúšané.

Deťom sa nalieva jablčná šťava a dospelí pochlipkávajú polosladké jablčné víno. To teda nie je bohvieako vydarená kombinácia...

Komentáre k článku:

  • furdica, 31. augusta 2010 o 09:49
    Možete napisat slov. názov tej tekvice?Cucurbita pepo je všeobecný názov tekvicovitych rastlín. ako sa preloži slovo -kurbis- do slov.? a ktora je to tekvica? Ja pečiem zakusky z hokaida. mám podobný recept ak je zaujem ,pridam, ale myslím že ich je vela. Len ten druh tekvice -kurbis -ma zaujima.Dakujem


  • lubjak, 4. septembra 2010 o 20:53
    @furdica ,tekvica hokaido je velmi zdrava a urcite by si nepotesila len mna ,ale aj vela inych varechacov ,keby si pridala svoj recept.Uz sa na neho tesim,dakujem dopredu



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia



Tento článok VytlačiťDaj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Aktuálne súťaže

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca február 2015
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci február.

Súťaž na marec o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Pridajte sa do súťaže o najlepší recept aj v marci. Hľadáme najobľúbenejšie recepty v 2 kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).

Súťaž na marec o najlepší nápad, návod či fotopostup
Aj v marci pokračujeme v súťaži o najlepší tvorivý nápad do bytu, domu či záhrady.

TOP 15 - Najlepšie nápady mesiaca január 2015
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci január 2015.


Buchtičky (fotorecept)

Receptík na tieto buchtičky mám od mojej babičky.


Naj recepty pred rokom
Zdravá štrúdľa

Vynikajúca štrúdla, pečiem ju takmer každú nedeľu :o)


Naj recepty pred 3 rokmi
Fajné rezy (fotorecept)

Recept mám z internetu, ale ja som zamenila maslovú plnku za ľahšiu,…


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 10/2015: Strukoviny Strukoviny
Časopis Varecha v piatok 6. marca v denníku Pravda.


TOPlist