Tekvicový koláč

Fedor Malík | 31. augusta 2010 o 03:00

V receptoch z Pobaltia pokračujeme i dnes...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Domnievam sa, že pôjde o čosi nové a nezvyčajné. V našej kuchyni je tekvica olejná (Cucurbita pepo, kurbis) stále veľkou neznámou. Naše kuchárky jej jednoducho neveria, nedôverujú jej. Nestrúhajú ju, nevaria, nepečú, nevyužívajú ju. Skúsime to prelomiť.

Prinášam vám recept na tekvicový koláč, ktorý si upečieme za „pomoci“ kyslého mlieka alebo kefíru. Pochádza z južnej časti Estónska a jeho autorkou je pani učiteľka Elli Vendla z kraja Viljandimaa. Pozri recepty na Letné ovocné hody Potrebujeme dve vajcia, 200 g cukru, 100 g masla alebo oleja, štvrť litra kyslého mlieka, 100 g tekvicového pyré, 300 g polohrubej múky, prášok do pečiva, vanilkový cukor, soľ a tekvicové jadierka.

Napred rozšľaháme vajcia s cukrom, pridáme rozpustené maslo alebo olej, tekvicové pyré, kyslé mlieko, prášky, múku a soľ. Všetko pomaly a vytrvalo ručne miešame. Hmota musí byť homogénna, ľahká, vzdušná...

Premiestnime ju potom do maslom vymastenej formy priemeru 24 cm a na povrch cesta naukladáme jadierka. Tekvicovo– kyslomliečny koláč potom v rozpálenej rúre pečieme pri 180 oC 40–50 minút. Jadierka budú na vás žmurkať a povrch jednoduchého a chutného domáceho koláča bude svietiť dozlata.

Neunáhlite sa a nejedzte koláč ešte zahorúca. Teplo by mohlo poškodiť vašu novú zubnú protézu... Po vychladnutí koláč nakrájajte a podávajte s dobrým nápojom. Estónci to majú odskúšané.

Deťom sa nalieva jablčná šťava a dospelí pochlipkávajú polosladké jablčné víno. To teda nie je bohvieako vydarená kombinácia...

Komentáre k článku:

  • furdica, 31. augusta 2010 o 09:49
    Možete napisat slov. názov tej tekvice?Cucurbita pepo je všeobecný názov tekvicovitych rastlín. ako sa preloži slovo -kurbis- do slov.? a ktora je to tekvica? Ja pečiem zakusky z hokaida. mám podobný recept ak je zaujem ,pridam, ale myslím že ich je vela. Len ten druh tekvice -kurbis -ma zaujima.Dakujem


  • lubjak, 4. septembra 2010 o 20:53
    @furdica ,tekvica hokaido je velmi zdrava a urcite by si nepotesila len mna ,ale aj vela inych varechacov ,keby si pridala svoj recept.Uz sa na neho tesim,dakujem dopredu



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia



Tento článok VytlačiťDaj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Rajo ochutené tvarohy - vhodné na každú situáciu! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Čo je v dnešnej dobe na nezaplatenie? Napríklad spojenie príjemného s užitočným, keď jeden produkt dokáže naplniť viaceré potreby!

Rebríček TOP 20 nápadov mesiaca október 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci október.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca október 2014 - OPRAVA
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci október.


Bublanina (vegan)

Vyzerá to tak, že leto nám už skončilo, ale pokiaľ máte doma…


Naj recepty pred rokom
Šunkáče (fotorecept)

Tieto "šunkáče" robím minimálne raz do týždňa. Recept mám od mojej mamky,…


Naj recepty pred 3 rokmi
Zákusok Shrek.(fotorecept)

Pri gúgleni som natrafila na tento zákusok a hneď som aj vyskúšala...je…


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 47/2014: Cesnaková kuchárka Cesnaková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 21. novembra v denníku Pravda.


TOPlist