Tekvicový koláč

Fedor Malík | 31. augusta 2010 o 03:00

V receptoch z Pobaltia pokračujeme i dnes...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Domnievam sa, že pôjde o čosi nové a nezvyčajné. V našej kuchyni je tekvica olejná (Cucurbita pepo, kurbis) stále veľkou neznámou. Naše kuchárky jej jednoducho neveria, nedôverujú jej. Nestrúhajú ju, nevaria, nepečú, nevyužívajú ju. Skúsime to prelomiť.

Prinášam vám recept na tekvicový koláč, ktorý si upečieme za „pomoci“ kyslého mlieka alebo kefíru. Pochádza z južnej časti Estónska a jeho autorkou je pani učiteľka Elli Vendla z kraja Viljandimaa. Pozri recepty na Letné ovocné hody Potrebujeme dve vajcia, 200 g cukru, 100 g masla alebo oleja, štvrť litra kyslého mlieka, 100 g tekvicového pyré, 300 g polohrubej múky, prášok do pečiva, vanilkový cukor, soľ a tekvicové jadierka.

Napred rozšľaháme vajcia s cukrom, pridáme rozpustené maslo alebo olej, tekvicové pyré, kyslé mlieko, prášky, múku a soľ. Všetko pomaly a vytrvalo ručne miešame. Hmota musí byť homogénna, ľahká, vzdušná...

Premiestnime ju potom do maslom vymastenej formy priemeru 24 cm a na povrch cesta naukladáme jadierka. Tekvicovo– kyslomliečny koláč potom v rozpálenej rúre pečieme pri 180 oC 40–50 minút. Jadierka budú na vás žmurkať a povrch jednoduchého a chutného domáceho koláča bude svietiť dozlata.

Neunáhlite sa a nejedzte koláč ešte zahorúca. Teplo by mohlo poškodiť vašu novú zubnú protézu... Po vychladnutí koláč nakrájajte a podávajte s dobrým nápojom. Estónci to majú odskúšané.

Deťom sa nalieva jablčná šťava a dospelí pochlipkávajú polosladké jablčné víno. To teda nie je bohvieako vydarená kombinácia...

Komentáre k článku:

  • furdica, 31. augusta 2010 o 09:49
    Možete napisat slov. názov tej tekvice?Cucurbita pepo je všeobecný názov tekvicovitych rastlín. ako sa preloži slovo -kurbis- do slov.? a ktora je to tekvica? Ja pečiem zakusky z hokaida. mám podobný recept ak je zaujem ,pridam, ale myslím že ich je vela. Len ten druh tekvice -kurbis -ma zaujima.Dakujem


  • lubjak, 4. septembra 2010 o 20:53
    @furdica ,tekvica hokaido je velmi zdrava a urcite by si nepotesila len mna ,ale aj vela inych varechacov ,keby si pridala svoj recept.Uz sa na neho tesim,dakujem dopredu



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia


Tento článok VytlačiťDaj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Ľahunké lievance

Na raňajky,obed ale aj večeru.. :)


Naj recepty pred rokom
Tvarohový koláč

Uvaríme si puding a necháme ho vychladiť. Tvaroh, žĺtok a vanilkový cukor…


Naj recepty pred 3 rokmi
Chrumkavé wafle

Wafle som si oblubila v USA, kde boli naozaj fantasticke. Po prichode na…


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist