Fedor Malík:
Tekvicové šatôčky

Fedor Malík, 1. decembra 2015     2 minúty čítania

Poviete si, že na recepty z tekvice je v novembri už prineskoro. Mnohým z vás, ak sa spomenú plody rodu Cucurbita, sa pred očami zjaví plod našej letnej zelenkavej či žltkavej tekvice.


Foto: Pravda


Svet tekvíc je však obrovský. Farebne, tvarovo i chuťovo veľmi rozdielny. Tekvicu v našej kuchyni formujeme predovšetkým do podoby slaných jedál. Sladké tekvicové jedlá však akosi neakceptujeme. Skúsime to napraviť.

Pripravíme si tekvicové šatôčky z lístkového cesta s tekvicovou plnkou. Použijeme oranžovožltú tekvicu olejnatú. Ošúpeme ju, na jemno nastrúhame a zbavíme prebytočnej šťavy. Tekvicovú hmotu premiešame s cukrom (pol kila tekvice, 200 g práškového cukru), pridáme škoricu a za lyžicu masla. Lístkové cesto narežeme na štvorce, do stredu naložíme tekvicovú plnku a náprotivné rohy prepojíme. Úhľadné tekvicové šatôčky potrieme žĺtkom a v rozpálenej rúre pri 160 °C pečieme slabú hodinku.

Šatôčky musia byť vypečené do zlatista a nesmú byť popraskané. Kto nemá cukrovku, môže si ich posypať práškovým cukrom. Nuž a kto má rád víno, do čaše si môže naliať dva-tri hlty slovenského slamového...



Diskusia k článku

venusa
Jak ja tohto človeka ľúbim, ako všetky tekvicové dobroty.






 



TOPlist