Fedor Malík:
Tandoori Kona

Fedor Malík, 22. augusta 2017     2 minúty čítania

Keď ste s nápadmi na dne, hľadáte inšpirácie. Na pracovisku, v rodine, u priateľov, u susedov. U tých naposledy menovaných akosi najmenej.



Suseda, rovnako ako svojho brata, si nevyberáte. Osud vám môže prideliť takých i onakých. U tých onakých dobré nápady nehľadajte. Ja osobne t. t. „sused“ ponímam v širšom zábere. Mne Modranovi je napríklad susedom Pezinčan. Mne Slovákovi je susedom Čech či Poliak. Nuž a mne svetobežníkovi je susedom Talian či Kanaďan...

Apropo Kanada. Koncom júla som tam pobudol niekoľko dní. Bože môj, tam bolo „susedov“! Bielych, žltých, červených i čiernych. Obdivuhodná zmes rás, národov i národností. A všetci žijú v závideniahodnej zhode, úcte a tolerancii. Všetci sa rešpektujú a jeden od druhého sa učia. Začína sa to na tanieri...

Krajina je husto popretkávaná reštauráciami, bufetmi a mobilnými kioskami (food trucks). Všade iné farby, odóry a chute. Odhaľujete gastronomické odtiene „susedov“ a ste vo vytržení...

Zašli sme si s rodinou môjho syna do indickej reštaurácie Tandoori Kona v Richmonde. Bolo tam útulne a všetko dýchalo diaľkami. V ponuke bolo 77 indických jedál, aké som v živote nemal na tanieri. Tandoori placka, Mughlai ryža, kuracina, baranina, kozľacina, plody mora nasladko i nakyslo, vegetariánska kofta i masala. Objednali sme si „goat curry“. Kozľacinu som jedol kedysi pred rokmi vo vyprahnutej Anatólii. Táto však bola iná, oveľa chutnejšia. Nevykostené kúsky kozliatka sa piekli na cibuli, zázvore a paradajkách. Z výpeku „master chef“ Sing Korma ukuchtil curry-maslovú omáčku. Prílohou bola Ryža. Píšem ju s velkým R. Indicky dlhá, biela a na tanieri „poskakujúca“...

Cena za jedlo bola kanadsky ľudová. Dvanásť dolárov porcia. Len znojemská uhorka a vychladená dvanástka mi tam veľmi, veľmi chýbali...



Diskusia k článku

venusa
Ktory Slovák by vydržal žiť len na takejto strave, vsak kazdY slinta ked si spomenie na svoju domovinu a jej chute.
methi
@Venusa (26.8.2017 23:06)

Kazda kuchyna ma co ponuknut. Indicka kuchyna je vyborna, ak si clovek vie vybrat. Problem je, ze podla nazvov ludia nevedia casto, co si objednavaju alebo co si objednat. Tato ponuka je zo severu Indie a vsetko su to podla mna dobre jedla. Severo-indicka kuchyna je prijatelnejsia pre cudzincov. Mughlai cuisine su same orechy, smotana a ghee, jemne sladko - pikantne jedla.






 



TOPlist