Trendy:
Súťaž Varíme s Varechou prekročila hranice Slovenska

Andrea Červenková, 28. augusta 2016     6 minút čítania

Letné varenie v škole varenia Radosť variť v bratislavskom Poluse privítalo prvú účastníčku z Česka a varili sa vegetariánske dobroty z latinskej Ameriky.

Osem Varecháčiek - víťaziek júlového kola našej súťaže Varíme s Varechou - strávilo vzrušujúcu letnú sobotu v kuchyni školy varenia Radosť variť v bratislavskom Poluse. Pod vedením skúseného kuchára Mareka Mráza, ktorý si vyskúšal varenie v mnohých krajinách, si pripravili vegetariánsky 4-chodový obed, na ktorý len tak ľahko nezabudnú. Pod Marekovým energickým vedením kuchtenie sršalo vtipom a hlavne dobrými radami, takže 3 hodinky uplynuli neuveriteľne rýchlo.



Navyše medzi Varecháčkami sme privítali prvú zahraničnú účastníčku - Mijaitu, ktorá pricestovala až z Prahy. No nielen ona prišla z ďaleka: aj Sisinkacik meral dlhú cestu až zo Sabinova a Tinca z Prievidze. Dobre naladenú partiu tentoraz tvorili (na fotografii zľava doprava): Sisinkacik, Tinca, Mirkajan, adminka Varechy Jana - Stark, Rennatte, lektor Marek Mráz, Violeta, Chutnezdravie, Mijaita (v čiernom tričku) a Danda3 (v károvanej blúzke).



Menu pozostávalo hlavne z mexických receptov, preto boli pripravené suroviny tento krát pomerne exotické.



Veľkú úlohu zohrávala čerstvá zelenina a rôzne bylinky a vňate.



Tinca a Danda3 sú aktívne na Vareche už dlhé roky. Konečne sa mali možnosť stretnúť aj naživo.



Úlohy sú rozdelené, začína sa piecť koláč. Len si treba s Marekom ujasniť všetky detaily.



Marek vysvetľuje, ako sa používajú jednotlivé korenia. Takéto rady sú vzácne, preto majú všetci uši na stopkách.



Suroviny na šalát - cvikla aj chren - sa strúhali ručne, ostali po nich pekne farebné a voňavé dlane.



Nikto učený z neba nespadol: Mijaita a Marek sa snažia regulovať sporák, aby im nič neprihorelo. Mijaita je veľká cestovateľka, navštívila i Južnú Ameriku, takže si s Marekom mali o čom rozprávať. Neznáša však koriander, takže paradajkovú salsu s koriandrovou vňaťou ani neochutnala.



Príprava fazuľovej polievky s kakaom začína restovaním cibuľky, cesnaku a korenín.




Pri varení stimulujeme všetky zmysly, pri tom dnešnom si výrazne užili aj čuchové bunky.



Sústredene nalievame marinádu do šalátu.



A šalát dochucujeme. (Všimnite si v pozadí, ako sú Varecháčky naučené po sebe si vždy upratať :)



Hlavný chod vegetariánskeho mexického obedu bola quesadilla - teda tortilla plnená pečenou tekvicou, chipotles papričkami a cheddarom. Podávala sa s paradajkovou salsou.



Ako dezert sme mali možnosť ochutnať vynikajúci šťavnatý pomarančový koláč. Znova sa blysla aj Danda3, ktorá priniesla svoje výborné Gaštanové kocky.

Príjmené s užitočným - i tak by sa dal definovať tento kulinársky zážitok. Veríme, že všetci zúčastnení naň budú dlho spomínať.


Zažite s nami neopakovateľné zážitky a naučte sa uvariť niečo nové. Ako? Je to jednoduché. Stačí, ak ešte stihnete augustové kolo našej súťaže Varíme s Varechou. Tentoraz je téma atraktívna aj pre mužské osadenstvo našej Varechy - budeme totiž pripravovať mäsové recepty!

Máme však pre vás pripravené už aj septembrové kolo a cena pre až desiatich víťazov je kurz varenia na tému Grécka kuchyňa. Takže sa máte na čo tešiť!


Ponúkame vám skvelé vegetariánske recepty od Mareka Mráza:











Foto: Stanislava Melcherová, Radosť variť - Škola varenia v Poluse



Diskusia k článku

haji
Krásná sešlost, zajímavé recepty, skvělý kulinářský zápal!
tinca
Andrejka pekný článok, naozaj sme si to užívali a je ohromné stretnúť varecháčky naživo. Je to iné ako len cez recepty. Preto ak vyhráte nedajte si ujsť príležitosť zúčastniť sa! Skvelá partia včetne zástupkyne Polusu,šéfkuchára,ktorý bol na roztrhanie aj fotografky. My sme s @dandou3 dostali pridelený rcp plnené tortily so salsou a veru sa nám vydarili, ako aj ostatným všetky recepty. Len sme museli strážiť pečenú tekvicu, lebo z tej si chcel každý uchmatnúť.
andreac
@Haji , @Kukulienka71 , @Tinca , dakujeme za mile komentare. Ano, nazivo to ma nieco do seba a je to ine ako tu - vo virtualnom svete.

Dufam, ze sme povzbudili aj vas ostatnych a ze pridate recept do nasej sutaze Varime s Varechou. Este 3 dni bezi augustove kolo a na nasledujucej skole varenia sa budeme s profi kucharom konecne venovat mäsu, tema znie: Pre mäskožrútov. Tesime sa na vas!
mijaita
Z Čech až do Polusu :-) Udělala jsem si v rámci prázdnin hezky výlet. Spojila jsem vareni s návštěvou kamarádky ve Vajnorech, druhé kamarádky v Bratislavě, byla jsem na dožínkách, pila první, vynikající vajnorský burčák a růžové víno Šyrák (doporučuji, lahodné!) Poznala jsem několik nicků z očí do očí, atmosféra byla přátelská, jakoby jsme se znaly odjakživa. Mexická kuchyně bylo vege překvápko a i když ji moc nemusím, téměř všechno mi chutnalo. Ideové vedení bylo také skvělé, s Markem jsme si vyměnili několik poznatků, pro mě byly některé i dost zásadní. Ve Vajnorech na dožínkách jsem se málem upekla, vedro ten den bylo opravdu hrozné. Noční cesta žluťákem uběhla a tak mám zas v budoucnu na co vzpomínat.
mijaita
p.s. všem které jsem poznala, děkuji za velice milé přijetí, cítila jsem se hezky v tak přátelské atmosféře.
danda3
Ďakujem za tri super strávené hodiny v milej spoločnosti, aj keď mám už čosi odvarené, stále je čo sa učiť a spoznávať nové chute. Som rada, že som sa spoznala s varecháčkami naživo, už viem, kto sa skrýva za tým ktorým receptom.






 



TOPlist