Fedor Malík:
Rusínske „holubky“

Fedor Malík, 4. októbra 2022     2 minúty čítania

Nepovedzte, prosím, že kombináciu kapusty a mäsa nemáte radi na tanieri. Ja osobne kapustové špeciality milujem a vyhľadávam.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Nie všade je kapusta kráľovnou, no v strednej a vo východnej Európe je takmer v dennej ponuke. Za kapustou však nebudeme cestovať ďaleko, ale nebudeme po nej pátrať ani na Záhorí. Poďte so mnou do srdca Šariša, do Prešova.

Nikde inde som sa nestretol s takými dobrými a chutnými kapustovými špecialitami. Roky rokúce cestujem na východ aj kvôli rusínskym „holubkom“. Akože inak, ide o naše kapustové holúbky. Pripravujem si ich doma, no koštujem ich rád aj vo svete. A práve tie prešovské sú „naj“. Ich autorom je môj dlhoročný priateľ Peter P., okrem iného skvelý kuchár. Jeho „holubky“ hrajú gastronomickú ligu.

Pôvodne to bola na východe zabíjačková špecialita. Šarišská kapusta sa do suda nakladala veľmi prakticky. Na spodok nádoby sa kládli celé kapustové listy s vykrojenými tvrdými rebrami. Tie potom kvasili s ostatnou postrúhanou kapustou. Prekvasené listy sa plnili výlučne mletým mäsom, najlepšie klobáskovou zmesou, ryžou bežnej kvality a korením. Nie veľa korenia, nie veľa jeho druhov. Čierne korenie, sladká paprika, rasca a soľ. Listy s plnkou sa stočili, na koncoch sa zahli a husto nakládli do kameninového pekáča. Vrstva holúbkov sa zasypala kvasenou kapustou a na ňu sa priložila ďalšia vrstva „vtáčikov“. Všetko sa zalialo vývarom a pieklo pri akurátne vysokej teplote rúry...

Záver pečenia už ponechávam na vás. Holúbky môžete zaliať aj kyslou smotanou a podávať ich s varenými zemiakmi či s chlebom. Použitie posekanej petržlenovej vňate nie je na škodu veci. Skôr naopak, je vzhľadovým pozitívom komplexnosti jedla, ktoré si určite zamilujete...



Diskusia k článku







 



TOPlist