Prsia, špecle, feťáska

Fedor Malík | 15. januára 2013 o 04:00

Dnes mám narodeniny. Aby som dokázal svoju zručnosť, obed si pripravím sám. Predsavzatie mi diktuje, že by to nemalo byť nič ťažké a napokon ani nie príliš náročné na prípravu.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Vylúčil som hovädzie, bravčové, kačku i húsku, domácu zabíjačku, prepečené fašírky. Musí to byť niečo ľahšie, hádam rybička, králik, kuriatko.

Vylučujem rybu i králika. Rýb som po vianočných sviatkoch prejedený, nuž a králika si asi ťažko niekde zadovážim. Zostalo len kuriatko. To môžem. Aj tri razy do týždňa.

Najjednoduchšie to bude s najlepším kuracím mäskom. Tým sú kuracie prsia. Nie mrazené, ale chladené a čerstvé. Stačí mi jeden kúsok a malé balenie cestovín.

Tie mám už vybraté. Ani naše, ani talianske. V poslednom čase som posadnutý nemeckou cestovinou „spätzle“. Sú z tvrdej pšenice a sú to hrubostenné, ani nie slížiky, ani nie rezance. Niečo medzi tým. Varia sa v slanej vode 6 – 7 minút a ideálne sa kĺžu dole jazykom.

Cestoviny už máme a teraz si pripravme prsia. Nakrájajme ich na drobné kocky, osoľme, poprášme sladkou paprikou, pokvapkajme modenským octom, bielym vínom a zalejme olejom. Cez noc ulož-me prsia v chladničke. Na druhý deň ich podusme na cibuľke, cesnaku a paradajkách. Žltých i červených. Na záver pridajme zopár čier-nych olív a štipku škorice.

Uvarené špecle na tanieri zalejme pripravenou dobrotou a posypme parmezánom. Výber vína nechám na vás. V mojej čaši bude naša „feťáska“. Ročník 2012 a nebude bez „ocáska“...

Komentáre k článku:

  • medulienka122, 16. januára 2013 o 05:07
    Výborné, zdravé, ľahké jedlo - a všetko najlepšie k narodeninám!


  • kuchticka, 16. januára 2013 o 05:15
    Pan Malik, mate bohatu fantaziu pri vareni, takze dobru chut a prajem vsetko len to najlepsie do dalsich rokov vasho zivota.


  • turistka, 16. januára 2013 o 20:23
    Dobrú chuť pri sviatočnom narodeninovom stole a všetko najlepšie k narodeninám! Živijó, živijó,živijóóó......


  • radost, 16. januára 2013 o 21:42
    hmmm....tie cestoviny nepoznám...skúsim sa po nich pozrieť...
    a ku sviatku narodenín vám želám -pán Malík- zdravie..šťastie...spokojný úsmev na tvári-nech sa vám rok vydarí...


  • zvoncek, 16. januára 2013 o 22:40
    všetko najlepšie k sviatku, hlavne zdravie a radosť nielen pri varení, ale aj zo študentov


  • ebaka, 17. januára 2013 o 14:25
    zľahka napísaný text,ľahký obed.....všetko len to najlepšie k narodeninám,pekný deň


  • jurajko06, 17. januára 2013 o 17:30
    všetko najlepšie k narodeninám .


  • hubata, 17. januára 2013 o 21:12
    Tiež sa pripájam ku gratulantom, želám veľa zdravia a aby vám to spisovateľské pero nevyschlo a dlho vydržalo.


  • izabella929, 17. januára 2013 o 21:19
    Blahoželám k narodeninám, prajem veľa dobrého zdravia, šťastia, lásky a veselý život bez starostí.-))


  • danielas, 17. januára 2013 o 21:36
    Tak na zdravie :-) všetko dobré prajem


  • hannah22, 17. januára 2013 o 22:49
    ... gratulujem, dobré zdravie ,nech sa darí v písaní a varení, teším sa na dobré čítanie.... :))


  • alexdidi, 18. januára 2013 o 19:39
    Blahoželám k narodeninám....špecle som tiež objavila,ale už dávnejšie a často ich pripravujem,aj takto:» varecha.pravda.sk/recepty/specle-s-cuketou-porom-a-mrkvic...
    ú výborné:)


  • klaura, 18. januára 2013 o 21:35
    hneď by som sa dala pozvať na taký skvelý obed ... presne podľa mojej chuti ... a tiež prajem k narodeninám veľa zdravia, šťastia, spokojnosti ... :)


  • gubics, 22. januára 2013 o 09:42
    Pán profesor Malík, všetko najlepšie k Vaším narodeninám.Gratuluje Vám aj moja dcéra Klaudia, ktorej ste boli externým školiteľom, keď robila ašpirantúru v Budapešti.
    Prosím, pošlite mi svoju mailovú adresu, dcéra Vás chce pozvať sem do Luxembourgu prednášať do EU komisie. (Podrobnosti mailom).


  • concord, 27. januára 2013 o 08:33
    odkaz pre :radost. Spätzle sú berlínska cestovinová špecialita a ja som ich kúpil v Lidli.


  • concord, 27. januára 2013 o 08:38
    A ešte pre tých, ktorí tak ako ja nevedia alebo nevedeli čo je modénsky ocot. Je to balzamikový ocot a dostať ho bežne v obchodoch. Keďže bývam na Záhorí a do Rakúska to mám pár kilometrov,kupujem ho tam, je to originál a je dokonca lacnejší ako u nás.


  • jan1950, 27. januára 2013 o 20:41
    radost...:Spätzle je svabska specialita...:-)...zakladny rezept 100g hladka muka a jedno vajce,sol a voda...hadzu sa do vody ako nase halusky,najlepsie su take dlhe ako rezance


  • chorvatka, 28. januára 2013 o 22:54
    Aj ja idem so svojou trochou do mlyna. Spätzele su alsaska specialita, tu ich volaju "wasserschtriwele". Tu je repcept pre 4 stravnikov : 300 g muky hladkej, 3 celé vajcia, asi 1 dl vody, 1 caj.lyzicka soli. Vymiesat cesto aby bolo vlacne ale nie tuhé. Hadzat cez haluskové sitko do vriacej osolenej vody. Len co vyplavu, preplachnut studenou vodou, dat do teplej misy a poliat maslom. Vynikajuce su s paprikasom, gulasom, kralikom na cervenom vine.


  • jan1950, 29. januára 2013 o 03:37
    :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia



Tento článok VytlačiťDaj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Gurmánsky zážitok nielen pre milovníkov kávy + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Obľúbený rad Premium pudingov od Dr.Oetker sa rozširuje o špecialitu s obsahom prvotriedneho kávového extraktu.

Rebríček TOP nápadov mesiaca september 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci september.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca september 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci september.

Súťaž na október o najlepší nápad, návod či fotopostup
Pokračujeme v mesačnej súťaži, v ktorej odmeňujeme tvorivé nápady do bytu, domu, záhrady.


Sladké, ale zdravé lievance

V našej rodine sa snažíme jesť zdravo, nekonzumujeme napríklad cukor, no sú…


Naj recepty pred rokom
Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept)

Nedávno nám tu predhodili, že Angličania vraj pečú lepšie bôčik ako my.…


Naj recepty pred 3 rokmi
Pagaštan konský - tinktúra /NIE JEDLÉ GAŠTANY!!!/

NEKONZUMUJE SA! tento postup som si dovolila pridať medzi recepty, aby…


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist