Prsia, špecle, feťáska

Fedor Malík | 15. januára 2013 o 04:00

Dnes mám narodeniny. Aby som dokázal svoju zručnosť, obed si pripravím sám. Predsavzatie mi diktuje, že by to nemalo byť nič ťažké a napokon ani nie príliš náročné na prípravu.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Vylúčil som hovädzie, bravčové, kačku i húsku, domácu zabíjačku, prepečené fašírky. Musí to byť niečo ľahšie, hádam rybička, králik, kuriatko.

Vylučujem rybu i králika. Rýb som po vianočných sviatkoch prejedený, nuž a králika si asi ťažko niekde zadovážim. Zostalo len kuriatko. To môžem. Aj tri razy do týždňa.

Najjednoduchšie to bude s najlepším kuracím mäskom. Tým sú kuracie prsia. Nie mrazené, ale chladené a čerstvé. Stačí mi jeden kúsok a malé balenie cestovín.

Tie mám už vybraté. Ani naše, ani talianske. V poslednom čase som posadnutý nemeckou cestovinou „spätzle“. Sú z tvrdej pšenice a sú to hrubostenné, ani nie slížiky, ani nie rezance. Niečo medzi tým. Varia sa v slanej vode 6 – 7 minút a ideálne sa kĺžu dole jazykom.

Cestoviny už máme a teraz si pripravme prsia. Nakrájajme ich na drobné kocky, osoľme, poprášme sladkou paprikou, pokvapkajme modenským octom, bielym vínom a zalejme olejom. Cez noc ulož-me prsia v chladničke. Na druhý deň ich podusme na cibuľke, cesnaku a paradajkách. Žltých i červených. Na záver pridajme zopár čier-nych olív a štipku škorice.

Uvarené špecle na tanieri zalejme pripravenou dobrotou a posypme parmezánom. Výber vína nechám na vás. V mojej čaši bude naša „feťáska“. Ročník 2012 a nebude bez „ocáska“...

Komentáre k článku:

  • medulienka122, 16. januára 2013 o 05:07
    Výborné, zdravé, ľahké jedlo - a všetko najlepšie k narodeninám!


  • kuchticka, 16. januára 2013 o 05:15
    Pan Malik, mate bohatu fantaziu pri vareni, takze dobru chut a prajem vsetko len to najlepsie do dalsich rokov vasho zivota.


  • turistka, 16. januára 2013 o 20:23
    Dobrú chuť pri sviatočnom narodeninovom stole a všetko najlepšie k narodeninám! Živijó, živijó,živijóóó......


  • radost, 16. januára 2013 o 21:42
    hmmm....tie cestoviny nepoznám...skúsim sa po nich pozrieť...
    a ku sviatku narodenín vám želám -pán Malík- zdravie..šťastie...spokojný úsmev na tvári-nech sa vám rok vydarí...


  • zvoncek, 16. januára 2013 o 22:40
    všetko najlepšie k sviatku, hlavne zdravie a radosť nielen pri varení, ale aj zo študentov


  • ebaka, 17. januára 2013 o 14:25
    zľahka napísaný text,ľahký obed.....všetko len to najlepšie k narodeninám,pekný deň


  • jurajko06, 17. januára 2013 o 17:30
    všetko najlepšie k narodeninám .


  • hubata, 17. januára 2013 o 21:12
    Tiež sa pripájam ku gratulantom, želám veľa zdravia a aby vám to spisovateľské pero nevyschlo a dlho vydržalo.


  • izabella929, 17. januára 2013 o 21:19
    Blahoželám k narodeninám, prajem veľa dobrého zdravia, šťastia, lásky a veselý život bez starostí.-))


  • danielas, 17. januára 2013 o 21:36
    Tak na zdravie :-) všetko dobré prajem


  • hannah22, 17. januára 2013 o 22:49
    ... gratulujem, dobré zdravie ,nech sa darí v písaní a varení, teším sa na dobré čítanie.... :))


  • alexdidi, 18. januára 2013 o 19:39
    Blahoželám k narodeninám....špecle som tiež objavila,ale už dávnejšie a často ich pripravujem,aj takto:» varecha.pravda.sk/recepty/specle-s-cuketou-porom-a-mrkvic...
    ú výborné:)


  • klaura, 18. januára 2013 o 21:35
    hneď by som sa dala pozvať na taký skvelý obed ... presne podľa mojej chuti ... a tiež prajem k narodeninám veľa zdravia, šťastia, spokojnosti ... :)


  • gubics, 22. januára 2013 o 09:42
    Pán profesor Malík, všetko najlepšie k Vaším narodeninám.Gratuluje Vám aj moja dcéra Klaudia, ktorej ste boli externým školiteľom, keď robila ašpirantúru v Budapešti.
    Prosím, pošlite mi svoju mailovú adresu, dcéra Vás chce pozvať sem do Luxembourgu prednášať do EU komisie. (Podrobnosti mailom).


  • concord, 27. januára 2013 o 08:33
    odkaz pre :radost. Spätzle sú berlínska cestovinová špecialita a ja som ich kúpil v Lidli.


  • concord, 27. januára 2013 o 08:38
    A ešte pre tých, ktorí tak ako ja nevedia alebo nevedeli čo je modénsky ocot. Je to balzamikový ocot a dostať ho bežne v obchodoch. Keďže bývam na Záhorí a do Rakúska to mám pár kilometrov,kupujem ho tam, je to originál a je dokonca lacnejší ako u nás.


  • jan1950, 27. januára 2013 o 20:41
    radost...:Spätzle je svabska specialita...:-)...zakladny rezept 100g hladka muka a jedno vajce,sol a voda...hadzu sa do vody ako nase halusky,najlepsie su take dlhe ako rezance


  • chorvatka, 28. januára 2013 o 22:54
    Aj ja idem so svojou trochou do mlyna. Spätzele su alsaska specialita, tu ich volaju "wasserschtriwele". Tu je repcept pre 4 stravnikov : 300 g muky hladkej, 3 celé vajcia, asi 1 dl vody, 1 caj.lyzicka soli. Vymiesat cesto aby bolo vlacne ale nie tuhé. Hadzat cez haluskové sitko do vriacej osolenej vody. Len co vyplavu, preplachnut studenou vodou, dat do teplej misy a poliat maslom. Vynikajuce su s paprikasom, gulasom, kralikom na cervenom vine.


  • jan1950, 29. januára 2013 o 03:37
    :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia



Tento článok VytlačiťDaj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Aktuálne súťaže

Rebríček TOP 15 nápadov mesiaca november 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci november.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca november 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci november.

SÚŤAŽ: Pravý punč zahreje po tele i na duši + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Chladné sychravé počasie nemusí určovať atmosféru zimných dní. Moc nahradiť nedostatok slnka má napríklad láska, ale aj originálne teplé drinky.

SÚŤAŽ: Vianočné pohostenie s výrobkami Mecom + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Máme tu december a s ním sviatky Vianoc. Práve na toto obdobie je ako stvorená vianočná šunka spolu s originálnym receptom, ktorú pre Vás pripravil Mecom. Stačí zapojiť sa do súťaže!


Bezlepkové bezvaječné pudinkové palačinky

Jedno dítko bezlepková dieta, druhé dítko bezvaječná dieta - voňavé palačinky vhodné…


Naj recepty pred rokom
Vianočný punč

Tento vianočný punč pochádza z jednej Bratislavskej reštaurácie. Je veľmi dobrý už…


Naj recepty pred 3 rokmi
Vianočné šuhajdy

Základ receptu je z o starej kuchárskej knihy Dalibora Vozára , no…


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist