Fedor Malík:
Prsia, špecle, feťáska

Fedor Malík, 15. januára 2013     2 minúty čítania

Dnes mám narodeniny. Aby som dokázal svoju zručnosť, obed si pripravím sám. Predsavzatie mi diktuje, že by to nemalo byť nič ťažké a napokon ani nie príliš náročné na prípravu.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Vylúčil som hovädzie, bravčové, kačku i húsku, domácu zabíjačku, prepečené fašírky. Musí to byť niečo ľahšie, hádam rybička, králik, kuriatko.

Vylučujem rybu i králika. Rýb som po vianočných sviatkoch prejedený, nuž a králika si asi ťažko niekde zadovážim. Zostalo len kuriatko. To môžem. Aj tri razy do týždňa.

Najjednoduchšie to bude s najlepším kuracím mäskom. Tým sú kuracie prsia. Nie mrazené, ale chladené a čerstvé. Stačí mi jeden kúsok a malé balenie cestovín.

Tie mám už vybraté. Ani naše, ani talianske. V poslednom čase som posadnutý nemeckou cestovinou „spätzle“. Sú z tvrdej pšenice a sú to hrubostenné, ani nie slížiky, ani nie rezance. Niečo medzi tým. Varia sa v slanej vode 6 – 7 minút a ideálne sa kĺžu dole jazykom.

Cestoviny už máme a teraz si pripravme prsia. Nakrájajme ich na drobné kocky, osoľme, poprášme sladkou paprikou, pokvapkajme modenským octom, bielym vínom a zalejme olejom. Cez noc ulož-me prsia v chladničke. Na druhý deň ich podusme na cibuľke, cesnaku a paradajkách. Žltých i červených. Na záver pridajme zopár čier-nych olív a štipku škorice.

Uvarené špecle na tanieri zalejme pripravenou dobrotou a posypme parmezánom. Výber vína nechám na vás. V mojej čaši bude naša „feťáska“. Ročník 2012 a nebude bez „ocáska“...



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, mate bohatu fantaziu pri vareni, takze dobru chut a prajem vsetko len to najlepsie do dalsich rokov vasho zivota.
turistka
Dobrú chuť pri sviatočnom narodeninovom stole a všetko najlepšie k narodeninám! Živijó, živijó,živijóóó......
radost
hmmm....tie cestoviny nepoznám...skúsim sa po nich pozrieť...
a ku sviatku narodenín vám želám -pán Malík- zdravie..šťastie...spokojný úsmev na tvári-nech sa vám rok vydarí...
zvoncek
všetko najlepšie k sviatku, hlavne zdravie a radosť nielen pri varení, ale aj zo študentov
ebaka
zľahka napísaný text,ľahký obed.....všetko len to najlepšie k narodeninám,pekný deň
hubata
Tiež sa pripájam ku gratulantom, želám veľa zdravia a aby vám to spisovateľské pero nevyschlo a dlho vydržalo.
izabella929
Blahoželám k narodeninám, prajem veľa dobrého zdravia, šťastia, lásky a veselý život bez starostí.-))
hannah22
... gratulujem, dobré zdravie ,nech sa darí v písaní a varení, teším sa na dobré čítanie.... :))
klaura
hneď by som sa dala pozvať na taký skvelý obed ... presne podľa mojej chuti ... a tiež prajem k narodeninám veľa zdravia, šťastia, spokojnosti ... :)
gubics
Pán profesor Malík, všetko najlepšie k Vaším narodeninám.Gratuluje Vám aj moja dcéra Klaudia, ktorej ste boli externým školiteľom, keď robila ašpirantúru v Budapešti.
Prosím, pošlite mi svoju mailovú adresu, dcéra Vás chce pozvať sem do Luxembourgu prednášať do EU komisie. (Podrobnosti mailom).
concord
odkaz pre :radost. Spätzle sú berlínska cestovinová špecialita a ja som ich kúpil v Lidli.
concord
A ešte pre tých, ktorí tak ako ja nevedia alebo nevedeli čo je modénsky ocot. Je to balzamikový ocot a dostať ho bežne v obchodoch. Keďže bývam na Záhorí a do Rakúska to mám pár kilometrov,kupujem ho tam, je to originál a je dokonca lacnejší ako u nás.
jan1950
radost...:Spätzle je svabska specialita...:-)...zakladny rezept 100g hladka muka a jedno vajce,sol a voda...hadzu sa do vody ako nase halusky,najlepsie su take dlhe ako rezance
chorvatka
Aj ja idem so svojou trochou do mlyna. Spätzele su alsaska specialita, tu ich volaju "wasserschtriwele". Tu je repcept pre 4 stravnikov : 300 g muky hladkej, 3 celé vajcia, asi 1 dl vody, 1 caj.lyzicka soli. Vymiesat cesto aby bolo vlacne ale nie tuhé. Hadzat cez haluskové sitko do vriacej osolenej vody. Len co vyplavu, preplachnut studenou vodou, dat do teplej misy a poliat maslom. Vynikajuce su s paprikasom, gulasom, kralikom na cervenom vine.






 



TOPlist