Príďte s priateľmi do Trenčína ochutnať najlepšie vína a destiláty výstavy VINUM LAUGARICIO 2016

P.R., 30. novembra 2016     5 minút čítania

Už zajtra sa o 13.00 h slávnostne začne na výstavisku Expo Center v Trenčíne medzinárodná výstava vína, vody a destilátov VINUM LAUGARICIO, ktorá potrvá až do piatku (1. - 2. 12. 2016).



Na jej dvanástom ročníku predstavia firmy kvalitné slovenské, české, moravské ale aj rakúske, talianske, španielske a portugalské vína. Medzi vystavovateľmi nebudú chýbať ani výrobcovia destilátov, obalového i úžitkového skla a doplnkového sortimentu.

Neodmysliteľnou súčasťou výstavy sú odborné súťaže - Šampión výstavy VINUM LAUGARICIO v sekcii vína pod vedením uznávaného odborníka prof. Ing. Fedora Malíka, DrSc. a medzinárodná súťaž ovocných a obilných destilátov SPIRIT LAUGARICIO, ktorá je zároveň nominačnou súťažou v rámci Národného salónu destilátov. Výsledky súťaží, ktoré sa konali pred výstavou, budú vyhlásené a ocenenia víťazom odovzdané na slávnostnom otvorení výstavy za účasti významných osobností zo Slovenska a Česka ako Milan Kňažko (slovenský herec a politik), Miroslav Dudík (huslista, spevák, upravovateľ ľudových piesní), prof. Dorota Pospíšilová (prvá dáma slovenského šľachtenia viniča), prof. Ivan Hričovský (významný slovenský pomológ, odborník v odbore záhradníctva a ovocinárstva), Imrich Bugár (bývalý atlét, reprezentant Česko-Slovenska v hode diskom, účastník troch olympiád, ktorý v Moskve 1980 získal striebro a rad ďalších ocenení), Vladimír Vůjtek (bývalý český hokejista, v súčasnosti tréner, ktorý so slovenskou reprezentáciou získal na MS v Helsinkách a Štokholme striebornú medailu) a ďalší.

Počas celej výstavy budú mať návštevníci možnosť degustovať súťažné vzorky vína a destilátov vo verejnom degustačnom stánku ako aj vzorky samotných vystavovateľov. Degustácia vín sa bude konať opäť formou žetónov.

Nebude chýbať ani gastro zóna s pochutinami k degustácii a menu k vínu pripraví šéfkuchár Michal Škorec z Diva Restaurant pri Synagóge v Trenčíne, ktorý sa umiestnil v "dvadsiatke" najlepších šéfkuchárov na Slovensku pre rok 2016 podľa týždenníka TREND.



Súťaž Šampión výstavy VINUM LAUGARICIO v sekcii vína sa konala v Trenčíne 14. novembra 2016. Počas 10. ročníka súťaže posudzovali pod odborným vedením prof. Fedora Malíka štyri odborné komisie, zložené z uznávaných degustátorov celkove 137 súťažných vzoriek zo štyroch krajín (Slovensko, Česká republika, Rakúsko a Taliansko). Ocenenie víťaz v kategórii Biele vína suché získalo slovenské víno Rulandské biele, ročník 2015, ktoré vyrobilo vinárstvo Golguz a do súťaže ho prihlásila spoločnosť Food Farm, s.r.o. V kategórii Biele vína polosuché a polosladké získalo opäť najviac bodov a titul víťaz kategórie víno z vinárstva Golguz a to Chardonnay BV, ročník 2015. V kategórii Ružové vína bola udelená len jedna zlatá medaila Cabernetu Sauvignon rosé, ročník 2015, od spoločnosti Šintavan s.r.o. V kategórii Červené vína najviac bodov získalo a Šampiónom súťaže sa stalo víno Tereziánska frankovka, ročník 2015, od firmy Villa Vino Rača, a.s. V kategórii Šumivé vína bola udelená len jedna strieborná medaila a to sektu Feteasca regala, ročník 2014, od spoločnosti HACAJ s.r.o. Najviac bodov v kategórii Prírodne sladké vína bez rozdielu farebnosti získalo víno Tokajský výber 6-putňový, ročník 2006 od firmy Tokaj & CO s.r.o.



Medzinárodná súťaž ovocných a obilných destilátov SPIRIT LAUGARICIO 2016 sa konala 15. novembra v areáli výstaviska Expo Center Trenčín. Šampiónom súťaže sa stal víťazný destilát v kategórii Iné ovocie Oskorušovica ročník 2016 (42%) z pestovateľskej pálenice St. Nicolaus. Víťazom kategórie Jablko sa stal destilát Jablkovica ročník 2016 (51%) zo Sučianskej domácej pálenice od pestovateľa Jána Pánisa. V kategórii Hruška najviac bodov získal destilát Hruškovica ročník 2014, odrody Williams + Muškatelka, z pálenice Bukovany od pestovateľa Jiřího Malíška. Víťazom kategórie Marhuľa a broskyňa sa stala Marhuľovica ročník 2016 (51%) z pálenice Skalka nad Váhom od pestovateľa Júliusa Strnáda. V kategórii Čerešňa, višňa vyhrala Višňovica ročník 2014 (42%), odrody Višňa lesná, z pestovateľskej pálenice Delicia destilería, s.r.o. Víťazom kategórie Hrozno a vínne destiláty sa stala Hroznovica Pálava ročník 2016 (52%) z Pálenice Jur nad Hronom od pestovateľa Petra Károlyiho. V kategórii Slivka získala najviac bodov Slivovica ročník 2013 (52%), odrody Stanley dozriev., z pestovateľskej pálenice Chateau Selešťany.

Bližšie informácie o podujatí nájdete na www.expocenter.sk alebo na Facebooku.








 



TOPlist