Fedor Malík:
Prešporské a iné

Fedor Malík, 3. marca 2015     2 minúty čítania

Koncom januára bolo na bratislavskom výstavisku opäť živo. Konal sa tu gastronomický festival.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Ľudí bolo ako maku a prezentovali sa tu stovky firiem s lákavými ponukami. Pekári, mäsiari, mliekari, vinári, liehovarníci, pivovarníci, konzervári...

Všetko tu voňalo a všetci mali plné ústa sliniek. Mimoriadne aktívni boli slovenskí pekári. Ich guru, osemdesiatnik Vojtech Szemes, tu pokrstil svoju ďalšiu knihu. „História slovenského pekárstva“ je inšpiratívne čítanie. Je tam všetko a je to „chrumkavé“. Ako náš chlebík, ako naše rožky i rožteky. Napríklad tie bratislavské, plnené makom i orechmi. V Prešporku sa piekli už koncom 16. storočia. Zásadne od Veľkej noci do Turíc. Po prvý raz boli vo výklade prešporského pekárstva Scheuermann na Mikuláša roku 1785! Európa ich poznala pod názvom „Mohn– und Nussbeugel sowie Mandoletti“ alebo „Mák és diós patkó sütemény“. Pečú sa podnes a sú našou špecialitou. Tie „neoriginálne“ bratislavské rožteky však dnes pečie kdekto.

Napríklad i maestro Nikola Gašparovič v srbskej Vojvodine. Majú prívlastok „presburg“ a nazývajú sa pajgle. Sú však rovné, rovnučké a rovnako sú plnené makom i orechmi. S podobnými rožtekmi sa stretnete i u nás v Modre. Pečie ich moja svatka Elenka. Nepotiera ich žĺtkom, posýpa ich vanilkovým cukrom. Hodí sa k nim prírodne sladké víno. A to je v Modre problém. My tu totiž dávame prednosť suchému zelenému muškátu...



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik "prosim o flasu toho sucheho zeleneho muskatu" u nas ho nedostanem. Vymebim za dobru nasu wiskey :-)))
venusa
Prečo to chrumkavé je také dobré ?: ) pekné vyrozprávané, ako vždy.






 



TOPlist