Prečo piť mlieko a konzumovať mliečne výrobky

Inzercia, 19. októbra 2015     3 minúty čítania

Mlieko a mliečne výrobky obsahujú bielkoviny, tuky, vitamíny i vápnik pre spevnenie kostí, zubov, svalov a upokojenie nervov. A to nie je všetko!




1. Chráni zrak
Liter mlieka nám zabezpečí potrebnú dennú dávku vitamínu B12, dôležitého pre tvorbu červených krviniek a fungovanie nervového systému. Zásobí nás aj vitamínom A, dôležitým pre ochranu zraku, slizníc a odolnosť proti infekciám. Taktiež obsahuje vitamíny E, B1, B2, B6, C a kyselinu pantoténovú. Tá nám dodá vyššiu výkonnosť a energiu.

2. Bielkoviny znižujú tlak
Vzácne mliečne bielkoviny majú významné antibakteriálne, antivírusové a antikarcinogénne účinky. Ochránia nás teda pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Kyslomliečne výrobky (tvaroh, jogurt, kefír) blahodarne pôsobia na činnosť žalúdka a čriev a tiež zlepšujú imunitný systém. Syry navyše obsahujú mliečne bielkoviny, ktoré zabraňujú vzniku trombózy a pomáhajú znižovať krvný tlak.



3. Bez kíl navyše
Mliečny tuk je ľahko stráviteľný, má vysoký obsah mastných kyselín. Z tých je asi tretina nenasýtených, teda pozitívne pôsobia na cievny systém. Z tenkej vrstvy masla na chlebe a konzumáciou mliečnych výrobkov s nižším obsahom tuku určite nepriberieme. Mlieko obsahuje aj jód, ktorý aktivuje látkovú premenu a draslík. Bez neho by sme trpeli na spavosť, nízky krvný tlak a poruchy rytmu srdca.

4. Pomoc proti osteoporóze
Mlieko patrí k najbohatším zdrojom vápnika a fosforu, ktoré sú dôležité pre pevné kosti. Najmä nedostatok vápnika spôsobuje osteoporózu. Aby sme sa jej vyhli, mali by sme denne skonzumovať 0,8 l mlieka, prípadne 0,5 l mlieka a 50 g syra alebo 0,25 l mlieka spolu s 30 g syra a jedným jogurtom.



5. Zdroj energie
Dôležitým pre naše zdravie je aj mliečny cukor. Najvýznamnejším sacharidom mlieka je laktóza, ktorá je ľahko stráviteľná a je výborným zdrojom energie. Priaznivo ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty, pôsobí na činnosť čriev a pomáha vstrebávať minerálne látky, akými sú vápnik, fosfor a horčík.
Viac zaujímavostí a užitočných informácií sa dozviete na stránke www.slovenskemlieko.sk










 



TOPlist