Fedor Malík:
Prašičkove ličnice

Fedor Malík, 23. júna 2015     2 minúty čítania

Bola posledná májová nedeľa a na Ľubľanskom hrade sa už degustovali posledné súťažné vzorky vína. Päťdesiaty siedmy ročník medzinárodného konkurzu vín bol už za nami.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Získali sme jeden titul šampióna a domov nesiem trinásť zlatých medailí. Akože inak, bol som v pohode... Točitými schodmi som vyšiel na terasu hradu a v reštaurácii Strelec zasadol k obedu. Od mora vial vlhký vetrík a slniečko štedro rozdávalo svoju energiu. Obloha bola modrá a slovinské Alpy ste mali na dlani. Čašníci začali roznášať. Napred čašu skvelého šumivého z Bizeljska, ktorým sa zapíjala grilovaná špargľa s opraženými lieskovými orieškami a namäkko uvareným vajcom. Jednoduché, lákavé, chutné...

Ešte hlt, dva hlty vína a už je pred vami obrovský biely tanier s ľubľanskou špéciou. Prašičkove ličnice, polenta, pire gomoljne zelene, čemaževa pena. Načim to preložiť, slovinčina je ťažká slovanská reč. Nuž teda bravčové líčka, kukuričná polenta, zelené zelerové pyré a pena z divého cesnaku... Bolo to exkluzívne a lákavé. K líčkam sa pochlipkával Kraški Teran, ročník 2009.

Také víno by sa našlo aj u nás. Problém by však nastal s bravčovými líčkami. Kde ich zohnať? Nemáte známeho mäsiara?



Diskusia k článku

evanaaa
Raz som vyskúšala, mali v Kauflande polovice bravč. hláv, tak som líčka z nich len vyrezala. Mňa by viacej zaujímali hovädzie líčka, tie asi tiež len tak nezoženiem.
evanaaa
Tak to je ale náhoda, včera som písala komentár, dnes som bola u mäsiara a pozerám na niečo, čo som nevedela rozlíšiť, čo je to za mäso, boli to bravčové kúsky, ale žiadna cenovka ani názov, pri ostatnom mäse všade, tak som sa spýtala, či to nie sú náhodou hovädzie líčka, tie nie, ale boli to bravčové! Kúpila som teda kilo, niečo z nich vyčarujem......






 



TOPlist