Fedor Malík:
Paradajkový paprikáš

Fedor Malík, 29. júla 2014     2 minúty čítania

Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

S


Otec rajčiny nenávidel v čerstvom stave, paradajkovou sladkou polievkou sa však išiel zadrhnúť. U mňa to bolo naopak. Nad „červenými“ polievkami i omáčkami som sa vždy mračil. Jednoducho mi nechutili. V našej záhradke odtrhnutú rajčinu som však mohol. Tak je to dosiaľ, najradšej ju mám s mozzarellou a olivovým olejom.

Nuž a keď je pohoda, tak i s pohárom vychladeného modranského ciryfandlu. To je, prosím, u nás Silvánske zelené. Ak je správne urobené, vonia a chutí po dozrievajúcich paradajkách...

Apropo, naša záhrada. Nie je v nej dobrá pôda, rajčinám sa v nej však darí. V strede leta je ich toľko, že nevieme, čo s nimi. Vo veľkom sa kuchtí lečo a pripravujú pretlaky. Moje slinky sú však nasmerované na Balkán.

Milujem srbský paradajkový paprikáš. Potrebujeme naň kilo paradajok, veľkú cibuľu, tri červené papriky, dve feferónky, soľ a vegetu. Všetko to pokrájame a spolu opražíme na slanine. Keď sa masa pekne zahustí, pridáme do kastróla 100 g sparenej ryže. Paprikáš musí byť šťavnatý, pikantný a chutný. Podávame ho s chrumkavým chlebíkom „len tak“, alebo aj ako prílohu k pečenému mäsu. Najlepšie k hovädziemu...



Diskusia k článku

elena
To musím vyskúšať. Teraz je na to správna doba.
kukulienka71
tiež sa mi červená na terase na podnose pár kíl tejto dobroty, takže paradajkový paprikáš bude dobrá voľba. Pekný článok:-)
sjuz
škoda tej vegety...ale asi sa dá aj bez nej:)






 



TOPlist