Dobré trávenie:
Ovsené vločky – milované a zatracované

Jaroslav Žídek, Varecha.sk, 27. novembra 2015     5 minút čítania

Ovsené vločky sa všeobecne radia k celozrnným výrobkom. Sú vyrobené z celých obiliek ovsa, ktorý poznali už Slovania. Nepredstavujte si ale Svätoplukove raňajky hneď ako dokonale vyzdobenú ovsenú kašu s hrozienkami a medom.


Foto: Shutterstock
Ovsené vločky vyvolali v poslednom čase veľmi búrlivú diskusiu. Niekto nedá na ich konzumáciu dopustiť, iný zase prechádza do extrému absolútnej nenávisti. Preto je potrebné hľadať rovnováhu niekde v strede.

Všetky prirodzené veci, ktoré sú zbytočne dochutené, dofarbené alebo pokazené akýmkoľvek iným spôsobom, nemajú v mojej blízkosti veľkú šancu. Nie som ani ten extrémista, že by som 30 rokov neraňajkoval nič iné, len jednu a tú istú vec. Každý ma svoje obdobie, kedy mu viac chutí sladké, inokedy mastnejšie, sýtejšie jedlá a potom ledva zje 2 rukolové listy cez deň. Vidím to na svojej 3,5 ročnej dcére. Keď má „rysovacie“ obdobie, vtedy jej telo spotrebuje takmer všetko, čo dostane. Výsledkom býva pár centimetrov vertikálne navyše. Naopak, keď nerastie, zje veľmi málo a pri tom má dostatok (až nadbytok) energie.
Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Tak by sme mali fungovať aj v dospelosti. Ak si telo pýta viac, tak mu to dajme. Ale počúvajme, ak si toho toľko veľa nepýta. Ak máte chuť na ovsené vločky, tak si ich dajte. Ich neutrálna chuť nie je veľkým lákadlom, preto ich radšej ochuťte sušeným ovocím, medom, orieškami, hrozienkami. Spravte si kašu alebo nasypte do jogurtu. Či sa stanú vašou obľúbenou súčasťou jedálnička závisí najmä na spôsobe prípravy. Dnes z nich môžete spraviť lievance, fašírky, receptov je milión. A nemusíte tak ráno utrápene sedieť nad miskou vločiek.

Obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, sacharidov a z minerálov predovšetkým fosfor, draslík, vápnik, horčík a mnohé ďalšie telu prospešné látky. Tieto informácie nájdete v múdrych knihách. Práve vďaka svojmu vysokému podielu vlákniny prečistia kompletný tráviaci trakt a udržia naštartovaný metabolizmus. Takže pravidelné vyprázdňovanie už nemusíte závidieť svojmu otcovi na dôchodku, ale môžete sa správnou stravou k nemu dopracovať aj vy.

Vláknina je bez kalórií, čo ocenia všetci, ktorých ručička na váhe prekročila akceptovateľné číslo. Vo vašom žalúdku zväčší objem, naviaže na seba vodu a tým rýchlejšie vyvolá pocit nasýtenia. Opäť to nepreháňajte a nepredávkujte sa vlákninou. Žiadne predávkovanie neveští nič dobré.

Ja mám najradšej hľadanie rôznych „dochucovadiel a kombinácií“ s ovsenými vločkami. Niekedy ich mám viac rád s orechmi, sušeným banánom alebo len tak v bielom jogurte. Na zahodenie nie je ani také vyprážané kuriatko obalené v ovsených vločkách.
Ďalšie užitočné rady a zaujímavé postrehy Jarda Žídeka si prečítajte tu.

Jaroslav Žídek

ambasádor seriálu

Pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách. Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp. V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT v Bratislave.




Diskusia k článku

janger
My mame radi...Moj muz si robi kazde rano kasu, len taku planu, s mliekom...Ja mam rada zmes ovsenych vlociek, suseneho ovocia, orechov, napriklad spaldovych vlociek, s mliekom...Vzdy mam nejaku inu zmes, neprisladzanu. Ak si spravim ciste len kasu z ovsenych vlociek, tak mam rada posypane skoricou, kakaom, trosku cukru...na sposob krupicnej kase ;-).
moznost
Jaro je sympatak, ale myslim, ze sa neriadi podla potreby tela ale chuti!!! a to je zasadny rozdiel, podla hesla Nebicko v papulke aj vyzera :D
silvia60
Ja si zase varievam ovsenú kašu z vločiek a sójového "mlieka", ochucujem medom a mletou škoricou, chutí to takto aj mojej dcére.
chorvatka
Co vas vlastne, pan Zidek, priviedlo na Slovensko : krasy Sloveniek alebo dobroty nasej kuchyne ? Alebo oboje ?
janger
@moznost , nahodou vyzera dobre :-)...A tu na Vareche propaguje same dobre veci a robi vlastne osvetu pre zdravu vyzivu...Len tak dalej :-)...






 



TOPlist