Fedor Malík:
Orechové praclíky

Fedor Malík, 6. decembra 2016     2 minúty čítania

Môj dedo Alexander Mesík, panslávsky učiteľ v Čataji, narukoval do prvej vojny v tom pamätnom roku 1914. Svoju milovanú Rózku a štyri deti už nikdy v živote neuvidel.



V posledný rok tohto krviprelievania padol kdesi v Haliči. Rózka naložila drobčatá na rebriniak a putovali späť do Modry. Na Čataj však nikdy nezabudli. Možno i vďaka babkinej kuchárskej knihe, v ktorej bola fúra čatajských receptov. Babka nebola síce bohvieaká kuchárka, ale v niečom bola dobrá. Varila a piekla z miestnych zdrojov a milovala malokarpatskú kuchyňu. Rascovú „poléfku“, krupičné slíže, makové lokše, plnenú „slépku“, gaštanovú roládu a orechové praclíky.

Recept na prípravu praclíkov bol stopercentne čatajský. Väčšinou to boli praclíky v slanom predvedení. Babka ich však pripravovala i na sladko. Štyridsať deka múky (bohužiaľ v tom čase bezlepková nebola), dvadsať masla, desať cukru, dva žĺtky a dvadsať deka mletých lieskových orechov. Dobre vymiesila cesto a rozvaľkala ho na šúľance dlhé ako topánka. Konce každého šúľanca uchopila a pretočila oproti sebe do tvaru okuliarov. Potrela ich rozšľahaným vajcom, posypala ešte nasekanými orechmi a piekla v rúre pekne do zlata.

Bola to dobrota nad dobroty. Spomínam na tie časy a je mi akosi smutno. I vám?



Diskusia k článku

kuchticka
NOSTALGIA - smutok za niecim co uz nemozeme vratit zpat, spomienky a .....
Toto vsetko patri k denodenemu zivotu nas vsetkych. Pan Malik, rada citam vase recepty a ine zazitky z degustovania vinnych mokov.
Prepacte ak robim pravopisne chyby - nemam dostatok vyucby slovenskeho jazyka. '
martamm
Tieto praclíky stoja určite za vyskúšanie, recepty starých mám sú poklad, upečiem sladké, aj slné na skúšku, redpokladám, že babka použila hladkú múku, alebo sa mýlim?
denyany
Veru, niekedy nám vôňa, chuť niečoho pripomenie človeka, ktorý tu už dávno nie je. Moja babka nevarila nejak extra, väčšinou jednoduché rýchle sýte jedlá. Ale dodnes ju nikto neprekonal v príprave fliačkov so sladkou kapustou. Môj muž tvrdí, že v živote lepšie nejedol a asi ani nebude, aj keď ja varím výborne.
A praclíky skúsim na sladko, orechové má muž rád.
chorvatka
Kto nam otvori dvere tajomstva pripravy tych kapustnych fliackov ? Aj moja maminka si ho odniesla do hrobu. Jedavali sme ich na sladko i na slano, neprejedli sa nam, no bohuzial zostali len v nasej detskej pamati. Nuz poradi mi niekto, nech si ich konecne pripravim; ide mi na sedemdesiat.
Este raz vdaka panu Malikovi, tie jeho recepty zo zivotami mi lahodia na dusi i na jazyku.
denyany
Ach, milá @Chorvatka , skúšali sme s mojou mamou všeličo; pomer múky na fliačky, rôzny stupeň prepraženia masla, lebo babka používala len originál maslo a bravčovú masť. Ale nepodarilo sa nám nikdy, aby jedlo bolo ako to babkine.
evanaaa
Cítim na jazyku chuť tých praclíkov, to cesto mi pripadá ako linecké, pomer surovín síce nie 3:2:1, ale skoro, k tomu tie žĺtky......orechy sú ako prídavok na dochutenie.
@Chorvatka , moja mama ich tiež robila výborné, naslano, okrem brata, ten jediný si ich sladil. Ale kapustu postrúhala najemno na struháku a podusila na masti a cukre ( na karamele), trochu osolila a okorenila čier. ml. korením, potom do nej vmiešala uvarené fliačky ( šikmo krájané).
venusa
Vsetko co je orechové je dobre, az moc dobre. Da sa tam nieco pokaziť-:)
hubata
Ale hnevám sa na vás pán Malík: takéto recepty by ste hneď a okamžite mali vkladať do receptára, aby sme si ich mohli uložiť do našich kuchárskych kníh! Len zo zvedavosti vždy nakuknem na vašu stránku, lebo tie recepty sa tu stratia a takéto poklady by patrili na čestné miesto. Babky dobre varili a piekli a boli to všetko jedlá nenáročné na suroviny, neboli prekombinované, ale jednoduché a chutné. Aj tieto praclíky sú toho dôkazom. Ja len chcem podotknúť že praclíky mám vždy spojené so slanou chuťou, a tie čatajské sa dokonca polievajú bielkovou polevou so soľou. Ďakujeme pán Malík.
hubata
@Chorvatka (7.12.2016 00:29) Myslím že tajomstvo kapustných fliačkov tkvie v tom, že fliačky sa robili domáce. Ale aj v kapuste: najemno nakrájať už večer, jemne posoliť a ochutiť rascou a ml. čiernym korením. Ráno sa to dalo do veľkého kastróla aj so šťavou čo kapusta pustila, pridala sa masť a musela sa dlho dusiť, aby bola jemnučká a tak troška do hneda, vydusená až na masť, bez šťavy. A do takto podusenej kapusty sa zamiešali domáce fliačky, hrubšie ako bývajú z obchodu a samozrejme aj chutnejšie. Osladilo sa alebo osolilo - kto ako ľúbil. K tomu už len veľkú lyžicu, lebo z vidličky fliačky padajú a málo sa na ňu naberie.







 



TOPlist