Fedor Malík:
Orechové jednohubky

Fedor Malík, 13. októbra 2015     2 minúty čítania

Tohtoročná oberačka pod Malými Karpatmi vrcholí. Káričky hrkocú, vedrá aj plastové škopky sa hojne plnia zlatistým a zdravým hroznom. Slniečko svieti, pohoda sa dá krájať, oberači sa usmievajú.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
I v Lichnerovskej vinici v modranskom hone Kramáre sa ich zišla pekná kopa. Mladí, dospelí aj starci. Nožnice cvakali a nádherné strapce vlašáku putovali do lisu. O dvanástej bolo hotovo. Vínochasa sa premiestnila do dvora vinohradníka. Zasadla za dubové stoly a začala hodovať. Kačacina, husacina, pečené bravčové, lokše, knedle, voňavý chlebík. Čokoládovo–mandľová roláda, orechová torta, oškvarkové pagáčiky. Len vinohradníkov svokor, deväťdesiatjedenročný Tonko – Antonínko z Dolných Orešian, sa nad tou gastrobohatosťou povznáša.

Z vrecka vyťahuje vlašské orechy ako detská pästička. Otvára ich nožom a vyberá z nich voňavé poljadrá. Na doštičke krája na kolieska grahamové rožky, natiera ich oškvarkovou masťou a kladie na ne lúpané orechy. Oči mu svietia a papuľka pracuje. Spokojný je on aj jeho telo. Pozorujem ho a predpokladám, že si i niečo naleje. Všetci sme však prekvapení. Nie je to jeho orešanský portugal z Greftov, je to tretinkové čierne pivo! Prisadám si k nemu a papkám s ním. Lahoda orechovej jednohubky ma prekvapuje. Je to chutné a je to predovšetkým zdravé. „Daj si ešte, pomôže ti to, veď do deväťdesiatky máš ešte ďaleko,“ prehovorí.

Dal som si povedať, Antonínkovu špéciu som dojedol. Len toho čierneho piva už nebolo. O rok sa budeme musieť lepšie pripraviť...



Diskusia k článku

mirop
jednohubky mozu byt skvele, ale z toho papkania a papuliek mam husiu kozu vacsiu nez ta pecena husacina
vieraa
Túto kombináciu som ešte nejedla, ale určite je to dobré.Oškvarkovú masť mám rada a orechy tiež.Orechy nemám, pretože v záhrade orech nepestujem.
venusa
Mame zvláštne chute a kombinácie. Mám rada všetko co je orechové, no samotné ich prehliadam.






 



TOPlist